Klokka er 18.00 lørdag 28. november 2015, og jeg får en sms fra Hans Arild på Grøndalen Gård. “Det har akkurat kommet en kalv til verden!”. Søndag morgen setter jeg meg derfor i bilen for å besøke Hans Arild og familien, og for å hilse på den nyfødte kalven. 

Grøndalen Gård er en gammel gård, som har vært i samme slekt siden 1600-tallet. Hans Arild Grøndahl og Anne Birte Olsen tok over gården i 1983. Siden den gang har det skjedd store endringer på gården. Det er bygget nytt løsdriftsfjøs og i 2013 sto ny bygning med meieri ferdig på gården. Grøndalen gård ligger vakkert til ved Glomma i Nes i Akershus. Gården drives økologisk med melkeproduksjon, kjøttproduksjon og eget meieri. Du har kanskje sett produktet NYR i butikkene? Nyr er en fløyelsmyk hvit ferskost med et tydelig, unikt, frisk og syrlig preg. Dette produktet skal jeg komme tilbake til i et eget blogginnlegg senere denne uka. 

image

Hans Arild leverer Nyr til mange av stjernerestaurantene i Oslo, som har hjulpet han med å bygge merkenavnet Nyr. Har du ikke prøvd det enda? Da er det på tide! På restaurant Maaemo får du blant annet frossen Nyr som appetittvekker. Dette er en av signaturrettene som jeg har fått alle fire gangene jeg har vært der!

Men tilbake til den egentlige grunnen til at jeg tok turen til Auli og Grøndalen Gård denne søndagen – den nyfødte kalven. Under 24 timer gammel vakler den seg opp på bena og kommer mot meg. Hadde jeg ikke visst bedre, så hadde jeg tatt den med meg under armen og fôret den opp i leiligheten min i Oslo. Denne gangen hadde noen andre vært før meg og kjøpt kalven som skal slaktes om 6 måneder, men neste gang er det min tur. Jeg er ekstremt opptatt av råvarer som har en historie, og som har hatt det godt mens de levde, men jeg har også et stort hjerte – så det gjenstår å se om jeg klarer å gi kalven “min” et navn som jeg skal spise et halvt år senere. 

image

Dette blogginnlegget har jeg kalt “Økologisk Kjærlighet” fordi det er forskjell på Økologisk gårdsdrift. Noen driver økologisk fordi de ser muligheten for økonomisk støtte og penger i lomma, mens andre driver økologisk fordi de lever for at dyrene skal ha det godt, de er opptatt av å fortelle en historie, og de er opptatt av kvaliteten på produktene de produserer. Denne omsorgen og kjærligheten merkes på smaken, du får en historie du kan fortelle rundt middagsbordet – slike produsenter trenger vi i Norge. Grøndalen gård og Hans Arild er en slik produsent, en produsent som hver morgen står opp for å melke kuene, prates med dem og pleier dem for at vi skal få Nyr og kjøtt av fantastisk kvalitet på middagsbordet! 

nyr-grondalengård

Toppbildet og det siste bildet i dette blogginnlegget er hentet fra www.nyr.no!

Dette er IKKE et sponset blogginnlegg, men et innlegg jeg skriver fordi jeg brenner for små produsenter som lager fantastiske råvarer, og som lever for det de gjør! Heia slike produsenter! De må opp, frem og ut til folket!