Denne helga var det Matstreif på Rådhusplassen i Oslo. Dette er en av landets største matfestivaler med ca 230.000 besøkende fordelt på to dager i september hvert år. Dette er et fint utstillingsvindu for små produsenter som vil vise seg frem, men også et viktig sted og være for større aktører som MENY og Salma. MENY har hvert år et stort telt der de finner frem sine aller beste lokalmatprodusenter, og lar dem skinne. Dette er stedet der du hvert år kan gå i tog for å smake på råvarer du vanligvis ikke ville prøvd, og du kan fylle kroppen med inspirasjon og matglede. Matstreif rommer også landets største “Bondens Marked” – så her er det noe for enhver smak. Og orket du ikke å stå i kø på Rådhusplassen for å handle? Fortvil ikke – i dag står Bondens Marked ved Botanisk Hage. Der er ihvertfall et lite utvalg av produsentene som var med under Matstreif.

Matstreif er også et sted der det kåres vinnere. I år ble det holdt flere konkurranser på Rådhusplassen, og en av disse var NM i Gardsost. Her leverer stor og små produsenter inn sin ost, som plasseres i en kategori og bedømmes. Hver ost får en poengsum, som avgjør om osten vinner gull, sølv eller bronse. I denne konkurransen kan det med andre ord deles ut flere enn en gullmedalje. I årets konkurranse fikk 24 produkt gullmedale, 28 sølv og 29 bronse, fordelt på ulike klasser. Det var Ostegården i Fana ved Bergen som stakk av med den aller gjeveste prisen under årets nasjonale ostemønstring. En vellagra kvitost med navnet «Fanaosten» fikk høyeste plassering av alle de 147 påmeldte ostene. MENY delte også ut “MENYs Matskattstipend” under Matstreif, som i år gikk til osteprodusenten Himmelspannet!

En annen konkurranse under Matstreif i år var NM i honning. Her skulle landets beste honning kåres. Over 150 honningprøver ble vurdert før Magnus Hegland Ingvaldsen i Brekkestø stakk av med seieren i klassen konvensjonell honning. Prisen for beste økologiske honning gikk til Heidi Midtflå i Skotselv i Buskerud. I kategorien honning med tilsetninger var vinneren Alf Helge Søyland fra Hjellestad utenfor Bergen.

Juryen som kåret Norges beste honning: Amund Skrutvold, Toralf Bølgen, Tora Snorradottir, Eivind Haalien, Merete Bø, Jørn Hoel, Espen Smith og Arne Hjeltnes. Foto: Anne Rodem

Denne juryen skulle også kåre en vinner til – nemlig “Årets honningoppskrift”. Regelen var enkel: send inn din favorittrett der du bruker honning, og vær med i konkurransen! Jeg ELSKER honning – så dette måtte jeg selvfølgelig være med på. Jeg er så glad i honning at et av kapitlene i min nye bok “Maten vi deler” heter “Fra bikuben”. Det var nettopp en av oppskriftene fra dette kapittelet jeg valgte å sende inn – nemlig min honningkake med krydder og hasselnøtter!

Og resultatet? Jeg VANT! Min honningkake er med andre ord landets beste honningoppskrift!!!! JIPPPIIIII!!!!!!
Lyst til å prøve oppskriften? Den finner du HER!

Jeg avsluttet dagen smilende, med en diplom under armen på Matstreif. Og hva gjorde jeg? Jeg avsluttet med å kjøpe med meg et utvalg honninger fra Bondens Marked! God helg <3

 

 

Honningkaken er fra min bok “Maten vi deler”. Foto: Stian Broch