JADAAAAAA!

Vi klarte det!

Vi i Team BarbieQ er tre ganger Norgesmestere i grilling (2009, 2011 og 2013). I år var det tid for å prøve oss mot de tøffeste grillerne i landet i det første offisielle NM i BBQ. Forskjellen på NM i Grilling og NM i BBQ (langtidsgrilling) er at NM i Grilling foregår over en dag, og man kan levere retter med tilbehør. I NM i BBQ er det kun lov å grille med kull eller ved, man starter kl 23.00 lørdag kveld, og skal levere inn første rett søndag formiddag. Her er det kun kjøttet som bedømmes, ikke noe tilbehør. Vi er ærlige på at vi er best på grilling der vi kan gi dommerne en totalopplevelse med sauser og tilbehør. Vi er kreative og utålmodige sjeler, så for oss blir det litt kjedelig når vi skal stå i 13 timer og se på at et kjøttstykke grilles på lav temperatur.

På en annen side, så vet vi at vi må bli gode på nettop BBQ for å hevde oss i konkurranser, så NM i BBQ var vår første test for å se hvordan vi ligger an i forhold til de andre som reiser rundt i verden og konkurrerer i nettop BBQ….

Joakim renskjærer brisketen

Vi ankommer Strand Restaurant kl 21.00 lørdag 16. august 2014. Vi skal delta i det første offisielle NM i BBQ. Vi skal levere i tre kategorier: kylling, svin og okse! I kylling kan vi levere hvilken del vi ville, i svin må vi levere enten nakke eller ribbe og i kategorien okse må vi levere brisket. Dette er en råvare som nesten ikke er mulig å få tak i her i Norge, og er nok mest kjent som oksebryst her hjemme.

Grunnen til at vi er på plass så tidlig er at kjøttet må godkjennes av dommerne før kl 22, og at brisketen må ha 13 timer på grillen for å bli perfekt. Vi har ikke fått til brisketen når vi har prøvd før, men vi har hørt rykter om at så mange timer skal gjøre underverker…. Så kommer spørsmålene: Skal brisketen sprøytes med noe før den legges på smokeren? Hvor lenge skal den hvile før servering? Hvordan får vi den mør, saftig og ikke tørr? Vi satser på å lage vår egen versjon og er spente på resultatet…. Når vi skjærer i kjøttet om 13 timer er det ingen vei tilbake….

Vi slår opp en liten lavvo i bakkant av konkurranseteltet vårt slik at vi kan få oss en god natts søvn. Kyllingen og svinet kuttes til slik at stykningsdelene bare kan legges på grillen kl 08.00 søndag morgen. Noen av de andre deltagerne kommer bort til oss for å fortelle oss at vi ikke kutter spareribsen riktig, at vi ikke kan skjære kjøtt og at de har full kontroll på morgendagens konkurranse. Vi er klare med forberedelsene kl 05.00 og får to timer på øyet før vi må opp igjen. Noen av de andre deltagerlagene er langt nede i Jack Daniels flaska når vi legger oss, men vi prioriterer et par timers skjønnhetssøvn fremfor fest….

Vår eneste dame på laget (Gro) har de siste ukene jobbet døgnet rundt for å få ferdig Rema 1000 St Hanshaugen til åpning, så vi lot henne sove hjemme i sin egen seng. Gleden er derfor stor når hun står utenfor teltet kl 07.00 søndag morgen med medbrakt kaffe og boller. En god start på konkurransedagen etter to timers søvn. BBQ er på mange måter ekstremsport (eller galskap som mange vil kalle det), og det er kanskje nettop derfor vi driver med det :-)

#morgenselfie

Første innlevering er kl 11.30 søndag formiddag! Kylling står for tur, og vi har valgt og levere kyllingklubber. Våre argeste konkurrenter er familielaget Krosby i denne kategorien. Vi har mistanker om at de leverer sine beryktede hotvings. Vi må bare levere noe vi synes er godt, og pensler våre klubber med en litt mildere glaze med smak av appelsin, mango og ingefær…. Vi liker å tenke litt utenfor boksen, og vet at dette er smaker som kan kan slå an i juryen, men de kan også sende oss nederst på resultatlista. Vi er fornøyde med innleveringen, men er usikre. Var kyllingklubbene nok stekt? Var de møre nok? Var de for søte?

Spareribs på vei

Regnet har forlatt området til fordel for blå himmel og sol!

To timer senere er det klart for andre innlevering. Spareribs står på programmet, og her kommer en kategori vi har troen på at vi kan levere noe bra. Tidligere i sommer kjempet vi oss til en 2. plass på nettop denne kategorien i Europamesterskapet i grilling i Polen. Vi velger derfor å levere en oppgradert versjon av spareribsen vi kom på pallen med i EM. Etter at kjøttet er levert inn er vi enda mer usikre enn vi var etter at kyllingen var levert inn! Kjøttet er litt tørrere enn det vi leverte i EM, og vi tenker at vi er fornøyde hvis vi kommer topp 5 i denne kategorien. Vi får ikke tid til å gå rundt for å smake på kjøttet til de andre lagene leverer, så vi vet ikke hvordan vårt smakte i forhold til de andres.

Eivind Hellstrøm er en av årets dommere og entrer scenen for å fortelle at maten som serveres i dag er for brun, og at det kun er to lag som leverer kvalitet. De andre lagene er bare gjennomsnittlige. Han er rå, brutal og ærlig.

Siste innlevring er Brisket, og her er vi virkelig på ukjent grunn. Vi vet at mange av de andre lagene er gode på brisket, og har levert det i konkurranser rundt i verden MANGE ganger. Vi skjærer i kjøttet etter 13 timer på smokeren – og vi er ikke overbeviste. Vår selvtillit blir ikke bedre av at våre konkurrenter i Gourmetguttane kommer bort til oss for å smake på kjøttet vårt etter at vi har levert inn. De synes kjøttet vårt er alt for tørt, og mener at vi bør komme bort til dem for å smake på hvordan er ordentlig brisket skal være. Deres brisket er saftigere, og er så mør at den faller fra hverandre. Er det slik brisketen skal være? Kommer vi nederst på resultatlista med vår brisket? Har dette ødelagt våre muligheter for å komme på pallen totalt sett?

Lagbilde Team BarbieQ

Alle tre kategoriene er levert inn, og vi må bare vente. Fra scenen kommer det musikk fra blant andre Jørn Hoel, Hanne Sørvåg og Hans Erik Dyvik Husby mens vi pakker ned grillene våre og venter på premieutdelingen. Stemningen er uformell, laidback og behagelig. Vi prater med de andre lagene, og blir bare mer og mer usikre på om det vi har levert holder mål. Vi har troen på kyllingen vår, og håper på pallplassering med den! De andre to rettene er vi ikke helt fornøyde med, og frykter at de kan ødelegge litt for oss, men vi tenker at et pallplass i NM i BBQ i kylling heller ikke er så verst å ta med seg videre!

Premieutdelingen er igang, og folk samler seg foran scenen. Arne Hjeltnes og grillkongen Craig Whitson entrer scenen for å fortelle hvor vi ender på resultatlista. Alt går så fort, og plutselig blir vi ropt opp som vinnere av første kategori – kylling! Vi var fornøyde med kyllingen vår, og er overlykkelige over at dommerne også likte det vi synes var bra. Nå er vi fornøyde uansett hvordan dette ender.

Andre kategori var svinet, og vi vet at kjøttet vi leverte ikke var like bra som det vi kom på 2. plass med i EM. Gleden er derfor STOR når vi også her blir ropt opp som vinnere også i denne kategorien!!!!

Siste kategori er brisket, og vi vet at vi ikke har sjans her. Spørsmålet er hvor langt ned på resultatlista vi havner. M&M Barbeque Team blir ropt opp som vinnere i denne kategorien. Ingen av av de brisketene vi smakte på endte på pallen, så dette gir oss følelsen av at vi havner langt ned på lista i denne kategorien. Skal dette ødelegge våre sjanser for en pallplass totalt?

Fra scenen ropes topp 5 totalt opp. Vårt navn blir ikke nevnt når 5., 4., 3. og 2. plass kåres, og vi er redd for at brisketen førte oss utenfor topp 5. Mange forskjellige lag har vært på pallen i de tre kategoriene, så nå kan alt skje. Publikum rundt vender seg mot oss, og når Craig fra scenen forteller at vinnerne er det laget med de styggeste buksene, så pumper adrenalinet i kroppen. Vi eksploderer i enorme gledeshyl når TEAM BARBIEQ blir ropt opp som vinnere av NM i BBQ 2014!

Nå er vi regjerende Norgesmestere i både Grilling og BBQ!

 
 

Takk til våre sponsorer Grilstad, Weber og Sportex! Nå er jakten igang etter flere gode samarbeidpartnere – for i 2015 skal vi kjempe mot de virkelig store grillentusiastene i VM i Grilling! Vårt hårete mål er topp 3 der….

Team BarbieQ består nå av 5 lagmedlemmer, fordi Marius har forlatt oss til fordel for andre prosjekter. Marius er den på laget som er best på tid og orden, så Marius: vi savner deg på laget!

Resultater NM BBQ 2014