Da er finalen av Norges Grillmester over, og vi trakk det korteste strået denne gangen….

Under hele konkurransen har vi fått kritikk for at vi vil litt for mye. I finalen fikk vi sette opp vår egen 3-retters meny som skulle tilberedes på grillen, og vi bestemte oss for at vi skulle vise hva vi var gode for, og klinte til fra start….

Vi vil mye, vi kan mye – og vi hadde lyst til å vise det! Kanskje ville vi litt FOR mye….

Etter at vinneren ble kåret i kveld kom alle følelsene på en gang. Vi var slitne etter 10 lange innspillingsdager og akkurat der og da følte vi at vi hadde tapt finalen, og ikke vunnet andreplassen…

Vi tapte finalen, men hadde en fantastisk opplevelse gjennom de 10 dagene i fjor høst når Norges Grillmester ble spilt inn. Vi kan spole litt tilbake til start….

Det hele startet med at fotograf Peter kom hjem til oss for å lage en intro-film skulle brukes som en presentasjon av oss i programmet når det kom på tv. Da ble det litt mer realitet at vi skulle være med, men det var allikevel lenge til innspillings-start.

Vi skulle jo tross alt være med på både NM i grilling OG Strand Barbeque før vi skulle i ilden foran tv-kameraet.

Seiersbilde fra NM 2013

Vi vant NM i grilling for tredje gang i fjor. Dette var like før vi skulle til Villa Malla for å konkurrere om å bli Norges Grillmester. Dette ga oss litt ekstra selvtillit på veien mot innspillingen…. Uken før vi dro til Hurum var vi med på den siste grillkonkurransen (Strand Barbeque) før vi skulle konkurrere på Tv. Der konkurrerer vi i langtidsgrilling og med stykningsdeler vi ikke er vant til å jobbe med. Vi er nok bedre på retter som skal grilles der vi kan være kreative og bestemme tilbehør fremfor å kun servere kjøtt som har grillet i 24 timer. I den konkurransen vant Johnny og Jeanette Krosby….

En skyfri mandag i september satte vi oss i bilen og kjørte til Hurum og Villa Malla som viste seg å være et fantastisk sted vi skulle tilbringe de neste dagene…. Vi hadde hørt mye bra om restauranten til Sonja Lee, og FOR et sted det er. Fantstiske omgivelser som nesten tok pusten fra oss og tok oss med til sydligere strøk. En fantastisk location som passet perfekt til innspillingen av et grillprogram. Blandet med strålende vær i 10 dager, så var valget av sted nærmest perfekt.

På parkeringsplassen bak Villa møtte vi de andre deltagerne for første gang. Der møtte vi mange kjente ansikter som vi hadde møtt før, og mange vi visste var gode bak grillen. Her var det alt fra pølsemakere og kjøttskjærere til matbloggere og folk som grillet 3/4 av året – uansett vær! Der sto Helle som vi visste var ei dame med nese for krydder og gode smaker, og der sto Johnny og Jeanette som slo oss på Strand Barbeque rett før vi dro til innspillingen.

Her visste vi at det var mange som både kunne og ville vinne tittelen “Norges Grillmester”. Vi visste at her var det helt avhengig av hvilke oppgaver vi fikk som avgjorde hvem som kom til å vinne…. Vår styrke var helt klart samarbeidet – og kreativiteten. Det siste rotet det riktignok til for oss noen ganger underveis, men det førte oss også til finalen!

Alle lagene som fortsatt var med i konkurransen bodde rett bortenfor Villa Malla, på et fantastisk sted med navnet Bikuben. Stedet er et idyllisk overnattingssted med koselige rom, personlig service og nydelig utsikt. Her samlet vi kreftene mellom hver oppgave, og spiste fantastisk mat etter hver endte konkurransedag. Hver kveld samlet vi oss rundt langbordet med god middag og et glass vin. Hver kveld var det også et lag mindre rundt bordet…. Opptaksdagene var lange og hektiske, så det var først når man kom tilbake til Bikuben at man fikk kjenne på at man var videre til neste dag, og at et lag hadde forlatt oss.

Hver morgen var vi de samme menneskene i bilen på vei til inspillingen. Vi dro til samme tidspunkt hver morgen, vi kjørte den samme veien og møtte de samme menneskene langs veien. Helle og Cecilie klådde på Ola i de samme svingene hver morgen. Vi hørte til og med på den samme sangen hver morgen. Lady Gaga med Applause har derfor på mange måter blitt den sangen som minner oss om Norges Grillmester og får frem alle de gode minnene.

Oppgavene vi fikk underveis var alt annet enn det vi forventet og trodde før vi sto der første dag. Vi konkurrerte i alt fra hjemmelagde pølser og vegetarmat til kake og frokost på grillen. Vi gjorde MANGE ting vi aldri hadde gjort før, og ble blant annet Ukens grillmestere med hjemmelagde pølser som vi laget for første gang på tv. En etter en måtte lagene forlate oss, og før vi visste ordet av det sto vi i finalen – mot Johnny og Jeanette.

På den lange veien frem mot finalen har vi:

*Vunnet konkurrensen der hel laks skulle gjøres til en fiskelunsj.

*Blitt Ukas Grillmester med kylling som tema der vi laget en helnorsk middag.

*Blitt Ukas Grillmester med hjemmelagde pølser.

*Blitt Ukas Grillmester med lam.

*Vunnet konkurransen med vår vegetarburger.

*Blitt ukas grillmester med reinsdyr i siste konkurranse før finalen.

I tillegg til dette – og viktigst av alt – vi har blitt kjent med en gjeng fantastiske mennesker som kommer til å ha stor plass i hjertene våre resten av livet. Noen kjente vi fra før, andre ble vi kjent med underveis – og ingen av dem kommer vi til å glemme. Morsomme kommentarer, store smil, store hjerter og fantastiske personligheter.

I finalen fikk vi sette opp vår egen 3-retters meny der vi fikk vise hva vi var gode på. Vi satset på 100% ren norsk meny, og ville hedre de Norske råvarene! Vi valgte derfor Norsk laks, reinsdyr og epler som hovedråvarer. Vi ville gjøre det enkelt, men samtidig vise litt av hva vi kan, og har lært underveis i konkurransen. På vei til innspillingen siste dagen kjørte vi forbi en hage like ved Villa Malla med de fineste epletrærne vi har sett på lenge. Vi er opptatt av lokale råvarer med en historie, så vi stoppet bilen, ringte på og spurte om vi fikk lov til å plukke med oss noen epler til konkurransen. Det fikk vi lov til, så mer lokale råvarer enn det vi brukte i finalen skal du lete lenge etter.

Selv om vi måtte se oss slått i finalen, så er vi utrolig stolte av det vi har levert underveis i konkurransen, og i selve finalen! Vi har vært aller best når vi kan lage det vi er aller best på – norske fantastiske råvarer med en historie. Selv om vi ikke gikk helt til topps denne gangen, så kan jeg love at dette ikke er det siste du ser til oss bak grillen… Jeg er blant annet igang med et spennende prosjekt som du vil se resultatene av til våren….

Vi tar av oss hatten og gratulerer Johnny og Jeanette med seieren i Norges Grillmester 2014! Dere var bedre oss i dag, og den svinerulladen dere leverte i finalen tror jeg ingen hadde slått. Vi visste at Johnny var god på kjøtt, og fryktet han i en eventuell finale. Når Jeanette i tillegg har vokst dag for dag på tilbehørssiden, så blir de en nesten uslåelig kombinasjon.

Vi gleder oss til å møte dere i neste grillkonkurranse – vi har ikke hatt vår siste kamp bak grillene :-)

Og allerede førstkommende onsdag tar jeg med meg Team BarbieQ for å delta i EM i grilling!

Stor grillhilsen fra

Jan Ivar