Vi er inne i en vanskelig tid for mange, og kanskje spesielt for alle store og små bedrifter som pga Corona ikke har hatt lov til å holde åpent. Dette gjelder både frisører, tatovører, massører – og ikke minst restauranter… Stort sett alle kokker vi kjenner er permitterte, og vet ikke helt hva som skjer med fremtiden. Restauranteierne har faste løpende utgifter, men har mistet inntekten. Noen har fortsatt med take away under denne vanskelige perioden, men så er det en gang sånn at de fleste nordmenn bestiller pizza, burger og junkfood når de bestiller take away, og ikke mat fra kvalitetsrestauranter som prøver å overleve ved å levere ut mat. Det har gjort at mange har prøvd take away løsningen en periode, men det har for mange ikke gitt nok penger i kassa til at det er verdt det økonomisk. Dessverre er det slik at for mange lønner det seg økonomisk å holde stengt og permittere de ansatte fremfor å holde åpent…

Nå har vi nordmenn vært flinke i en lang periode, og det har gitt gode resultater i forhold til smittetall. Det betyr at Norge (og spesielt Oslo) sakte men sikkert kan åpnes, og nærme seg det normale igjen. Det vil nok ta lang tid før vi er tilbake slik ting var, men vi kan ta små skritt mot et normalt samfunn igjen.

Dette betyr at onsdag 6. mai åpner alkoholserveringen igjen i Oslo. Folk kan ta den etterlengtede utepilsen – og det viktigste av alt er at restaurantene kan åpne og tjene penger igjen!

Så nå er det viktig at vi som samfunn og medmennesker stiller opp og støtter restaurantene – både de store gourmetrestaurantene, og de små nabolagsrestaurantene på hjørnet! Nå når det er offentliggjort når alkoholserveringen åpner igjen, så vil restaurantene åpne igjen sakte men sikkert. Mange er nok litt bekymret for å åpne dørene umiddelbart, og tilbakekalle alle de ansatte fra permisjon. Dette betyr at de igjen må betale full husleie, lønn – og de mister støtte fra staten. Hvis gjestene da uteblir, så betyr det en enda tøffere økonomisk tid, og kroken på døra for mange restauranter. Dette vil vi ikke, for Oslo og Norge trenger restaurantene, kokkene, mangfoldet og det levende utelivet.

Så bestill bord på restaurant, og planlegg en date eller en liten vennemiddag med opp til 4 av dine gode venner som du kanskje ikke har møtt under Corona-krisen. “Fordelen” (hvis det kan kalles det) med at restaurantene har hatt stengt, er at de nå har åpnet bordbestillingene på nytt, og du har muligheten til å sikre deg bord på noen av de beste restaurantene som vanligvis har laaange ventelister, der du må vente i flere måneder på bord. Så sleng deg rundt og bestill bord i dag!

Mange av Oslo-restaurantene har enda ikke offentliggjort når de åpner igjen, men her kommer en liten oversikt over når noen av mine favorittrestauranter i Oslo åpner igjen (listen oppdateres):

Restaurant À L’aise – 8. mai
Restaurant Maaemo – 12. mai
Stallen – 20. mai
Palace grill – 7. mai
Restaurant Cru – 6. mai
Fyr Bistronomi – 6. mai
Bon Lio – 14. mai
Skaal Matbar – 6. mai (ingen bordbestilling)
Golden Chimp – åpent

Når dette er sagt, så er det viktig å si at det fortsatt er viktig å ta forhåndsregler. Vær maks 5 personer samlet, vask hendene og hold en meters avstand. Ikke vær redd for å gå ut og spise på restaurant. De følger helsemyndighetenes råd, og har god avstand mellom bordene. Nå er det opp til oss som gjester å oppføre oss, slik at ikke samfunnet må stenges ned igjen fordi noen blir slappe og glemmer at det fortsatt er et Corona-virus der ute. Det er lett å gi en god klem til en du ikke har møtt på lenge, eller danse tett til sola står opp når man har fått i seg 4 øl, men da må du stoppe opp, tenke deg om tre ganger – og vente med festingen til Corona-epidemien er over. For tiden for nærhet, klemmer, store sammenkomster og heftige fester kommer tilbake. Og den kommer tilbake enda raskere hvis vi er flinke enda en stund til!