Det nærmer seg jul, og i tillegg til riskrem er jeg vokst opp med multekrem som en av julens desserter. Multekrem er en tradisjonsrik og fantastisk dessert som når den serveres i krumkake har alt en dessert skal ha: sødme, syrlighet, sprøhet, krem og bær. Jeg hadde derfor lyst til å lage en dessert/kake inspirert av nettopp multekremen.

Styling/Oppskrift: Jan Ivar Nykvist     Foto: Mats Dreyer

Jeg tok tiramisu som utgangspunkt. Det vil si fingerkjeks og mascarponekrem som lagvis bygges i en form. Jeg rørte multer inn i mascarponekremen, og dyppet fingerkjeksen i en sukkerlake med stjerneanis, kaffebønner og multelikør! Resultatet ble en Multetiramisu :-)

 

Om det ble godt? Det ble helt fantastisk, og garantert en kake jeg skal lage til dessert mange ganger frem mot jul og i jula.

Ingredienser (til 8 pers):

Mascarponekrem:
3 eggeplommer
3 ss sukker
3 dl kremfløte
3 gelatinplater
250 g Mascarpone
1 dl Lakka multelikør
2 dl multesyltetøy

Lake:
3 dl vann
2 dl sukker
4 stk stjerneanis
1 vaniljestang
1 ss hele kaffebønner
1 dl Lakka multelikør

ca 20 fingerkjeks

Fremgangsmåte:

Mascarponekrem:
Legg geletinplatene i kaldt vann
Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis. Ha over i en bolle.
Pisk fløten til løs krem. Vend mascarponen inn i kremen og rør til glatt krem.
Vend inn multesyltetøy.
Klem vannet ut av gelatinplatene og ha de i en kjele sammen med multelikøren. Varm forsiktig opp til gelatinen er løst opp.
Venn eggedosisen inn i kremen. Vend til slutt inn gelatinplatene.

Lake:
Ha vann, sukker, stjerneanis, vaniljestang og kaffebønner i en kjele. Kok til sukkerert er løst opp. Dra kjelen av varmen og ha i multelikøren.

Slik bygger du kaka:
Finn frem en ca 20 cm springform. Sett fingerkjeks rundt hele slik at de dekker kanten rundt hele kaka. Kutt gjerne av bunnen på hver fingerkjeks, så står de stødigere.
Dupp en og en fingerkjeks og legg en og en i bunnen på formen slik at de dekker bunnen.
Ha på et lag med mascarponekrem, før du igjen legger et lag med fingerkjeks.
Fortsett til du har brukt opp fingerkjeks og mascarponekrem, eller til formen er full. Avslutt med et lag mascarponekrem.
Sett kaka kjølig til den skal serveres.
Ta gjerne kaka ut av kjøleskapet 20 minutter før servering for ekstra smak.

Tips:
Pynt gjerne kaken med mandelflak, spiselige blomster og ekstra multesyltetøy (eller friske multer hvis du får tak i)!