Har du slengt deg på den store baketrenden – eltefrie brød enda? Det har ikke jeg – før i dag!

Foto: Mats Dreyer

Jeg har lenge tenkt at jeg skal prøve, men det er jo ingen hemmelighet at det tar tid. Deigen røres raskt sammen og settes på kjøkkenbenken i minst 12 timer. Så skal den brettes sammen en gang til før den hever i ytterligere 2 timer. Ja, det tar tid – men den tar 2 minutter å blande sammen – og hevingen tar den seg av selv. Så det eneste dette brødet dette krever fra deg er egentlig TID. Sett deigen i kveld, så har du nystekt brød i morgen kveld – og til matpakka i flere dager. Eller forresten – sjansen er stor for at det spises opp når det kommer ut fra ovnen. 

 

Ina-Janine Johnsen ga i 2013 ut boken “Eltefritt brød og himmelske kaker”. Etter den tid har hun postet MANGE oppskrifter på eltefrie brød på bloggen sin “Mat på Bordet”. Hun har på mange måter blitt dronningen av eltefrie brød i Norge. Og det er fra Ina jeg har latt meg inspirere til og endelig kaste meg ut i den eltefrie brødverdenen….. Skummelt? Nei, egentlig ikke… Det er vel mer det at jeg tenker at det er veeldig irriterende når bakst ikke lykkes. Spesielt når det tar 15 timer fra du starter til brødet står der nybakt… Men denne oppskriften er så enkel – og blir så bra – at det er verdt tiden det tar!

Hele ideen med et brød du slipper å elte ble lansert lenge før 2013. Allerede i 2006 ble det publisert en artikkel i New York Times der Jim Lahey som drev Sullivan Street Bakery i Manhattan avslørte hemmeligheten og oppskriften til det eltefrie brødet han mente en 4-åring kunne bake. 

Prosessen ER enkel! Du slipper å elte og du slipper dyrt kjøkkenutstyr. Du trenger kun en bolle, en støpejernsgryte med lokk – og tid! 

I mitt eltefrie brød har jeg prøvd meg frem med gresskarkjerner og quinoa-frø. Dette er en grunnoppskrift du kan prøve deg frem med. Bytt ut gresskarkjerner med andre frø, og du kan tilsette soltørket tomat, litt grovt mel, friske urter. Her er det kun kreativiteten som stopper deg! Prøv ut denne oppskriften først, så kan du jo se om du har lyst til å endre den, eller om du liker den slik den er….

Eltefritt brød med gresskarkjerner og quinoa
Serves 1
Total Time
15 hr
Total Time
15 hr
Ingredients
 1. 500 g hvetemel (jeg brukte økologisk hvetemel fra Holli Mølle
 2. 1/2 ts tørrgjær
 3. 1 1/2 ts maldonsalt
 4. 4 ss gresskarkjerner
 5. 2 ss quinoafrø
 6. 4 dl kaldt vann
Instructions
 1. Bland sammen med, gjær, salt, gresskarkjerner og quinoa i en stor bolle. Bruk en slikkepott og vend inn vannet. Bland til en klissete deig. Dekk bollen med plast og la deigen stå på kjøkkenbenken i minst 12 timer.
 2. Legg et ark bakepapir på benken. Ha på godt med mel på bakepapiret. Skrap deigen over på bakepapiret.
 3. Bruk hendene og brett deigen i to. Fortsett til du har brettet alle "hjørnene" på deigen inn mot midten. Jada, jeg vet at en rundt deig ikke har hjørner, men jeg håper du skjønner hva jeg mener :-)
 4. Strø litt mer mel på bakepapiret hvis det trengs og legg deigen midt på arket med bretteskjøtene ned mot bakepapiret.
 5. Sett bakebollen over deigen og la heve i ytterligere 2 timer.
 6. Sett støpejernsgryta med lokket i ovnen på 250 grader når det står igjen 30 minutter av hevetiden.
 7. Ta gryta ut fra ovnen, ta av lokket og "hell" deigen oppi gryta. Rist lett på gryta til deigen legger seg i midten. Sett på lokket og sett gryta inn igjen i ovnen. Stek brødet i 30 minutter.
 8. Ta av lokket på gryta, skru ned temperaturen i ovnen til 220 grader og stek brødet i ytterligere 15 minutter.
 9. La brødet hvile i minst 10 minutter.
Maten vi deler https://nykvist.no/

Alle bildene i dette innlegget er tatt av Mats Dreyer!