Mørket er iferd med å senke seg, og vi tar stegene opp den lange opplyste murtrappa. På toppen av trappa åpenbarer Norges eneste restaurant med to stjerner i Michelin Guiden seg, og vi blir tatt hjertelig imot av to sjarmerende unge damer. De kvinnelige servitørene er kledd i kjoler med grafisk mønster. Nå banker våren på, og om kort tid vil derfor uniformene byttes ut med nye klær med friskere farger. Håret er gredd i stramme hestehaler, og bevegelsene er robotaktige i det de åpner døren inn til restauranten.

Vel fremme ved bordet ber vi om et glass Champagne for å klargjøre hodet og ganen for en helaften i gastronomiens tegn. Ingen fest uten Champagne, og det er ingen grunn til å tro at denne kvelden ikke skal bli en fest. Klokken er syv, og restaurantlokalet er fortsatt ganske tomt. Vi får med andre ord god tid til å ta inn over oss roen, inntrykkene og bevegelsene i restauranten før den fylles med matglade mennesker. Lokalet er åpent, men allikevel lunt. Hvert bord er utstyrt med en liten spot i taket som lyser opp bordet som en liten scene, og for en forestilling det skal vise seg å bli….

Til Champagnen kommer det en parade med appetittvekkere som fryder øynene så vel som ganen. En blanding av klassikere som har vært med siden starten og nye småretter kommer på perler på en snor. Noen av appetittvekkerne kommer så raskt at vi nesten ikke klarer å nyte den ene fullt ut før neste står foran oss. Vi blir et øyeblikk redde for at tempoet skal være så høyt hele kvelden, for da er vi ferdige med middagen før klokken åtte. Heldigvis roer tempoet seg til et behagelig nivå etter at de første appetittvekkerne er unnagjort.

                        IMG_8851     IMG_8855     IMG_8859

Første “ordentlige” rett etter appetittvekkerne er en klassiker som har vært med siden første gang jeg besøkte Maaemo i 2011. Det har blitt flere besøk etter den gang, og flere av rettene på menyen har fått være med hele veien. Østerskrem med blåskjell- og dillsaus smaker rent av hav og setter igang forestillingen med stil. Vi fortsetter i havet, og rå skiver av Mahogany skjell serveres i sitt eget skall med dashi laget på shitakesopp. Retten som kommer som nummer tre skal vise seg å bli en av kveldens store høydepunkter.

                          IMG_8863    IMG_8866    IMG_8867

Først kommer servitøren til bordet og viser et stort nyåpnet kamskjell – så ferskt og så levende at muskelen “spreller” i skallet, duften av hav sprer seg ved bordet og det er ihvertfall ingen tvil om at Esben og resten av kokkene på kjøkkenet kun velger råvarer i verdensklasse. Få minutter senere kommer kamskjellet på bordet igjen – denne gangen ferdig tilberedt. Kamskjellet er raskt grillet i sitt eget skjell før det er anrettet med fermentert sellerirot, sellerirotpurè og en juice av sellerirot og røkt smør. Smaksløkene slår salto, gåsehuden står og tårene presser på i øyekroken. Dette er en av de beste rettene vi har smakt på LENGE. Retten har en perfekt harmoni mellom sødme og syre, konsistensene er spennende og smakene er friske, annerledes og fantastiske. I tillegg tar vinen retten enda noen steg mot smakshimmelen.

Neste rett er en slags annenservering av kamskjellretten, der rognen er tatt i bruk. En spennende rett, men den klarte ikke helt å nå opp til den første kamskjellretten – men det forventet vi heller ikke.

Før fikk man alltid brød under hele middagen på kvalitetsrestauranter. Den nye trenden, som nå har vart en stund, er å servere brød som en egen rett som en del av middagen. Dette gjør selvfølgelig også Maaemo – bare enda litt bedre enn mange andre. Servitøren forteller historien og tanken bak retten, og gjør at retten blir en opplevelse.

                 IMG_8870     IMG_8880     IMG_8883

Jeg skal ikke avsløre alle rettene vi fikk, for jeg vil at du skal oppleve det selv! Spar penger, og unn deg en tur på Maaemo! Ja, det koster like mye som en weekend i London med kjæresten, men på Maaemo får du en helaften fylt med minner og opplevelser som sitte i hjerne, mage og hjerte i laaang tid etter at du forlater restauranten. Du får råvarer i verdensklasse, mat & vinkombinasjoner utenom det vanlige og du får håndtverk av kokker og servitører som brenner og lever for at du skal få ditt livs restaurantopplevelse. Her er ingen på jobb fordi de må ha penger til strøm og hus, men fordi de elsker det de gjør!

Maaemo gir oss i løpet av kvelden både barndomsminner og innblikk i mattradisjonene til våre forfedre. Vi får historiene rundt rettene, vi får tradisjonelle retter som rømmegrøt, vafler, brunost, pinnekjøtt og potet i ny moderne drakt og vi får en totalpakke med service, miljø og mat i verdensklasse. Pinnekjøttet vi fikk til hovedrett var ikke det møreste vi har smakt, men lammekraften vi fikk ved siden av var fantastisk. Morsomt at noen av rettene skal spises med fingrene. Det gir en nærhet til maten, og man får litt følelse av å være barn igjen.

I Norden mener jeg det kun er restaurant Frantzèn i Stockholm og restaurant Geranium i København som kan måle seg mot Maaemo. De har vært bra hele veien, men etter min mening har Maaemo blitt enda bedre det siste året. De har blitt enda bedre til å fortelle historiene og til å skape en helhetlig følelse rundt måltidet. Teamet bak Maaemo har kvesset knivene, brettet opp ermene og gjort seg klare til å slåss som vikinger der ute i restaurantjungelen – de er sterkere enn noen gang.

Hvis en restaurant i norden skal få tre stjerner i Michelin Guiden, så håper jeg av hele mitt hjerte at det bli Maaemo!

Jeg bøyer med i hatten og bukker i støvet! Takk for denne gang – vi kommer tilbake!

Og: jeg håper dere ALDRI tar smørisen av menyen!

 

Mvh

Jan Ivar