Søndag er fastelavn, og den dagen i året hvor nordmenn fråtser i boller, melis og krem. Her kommer en oppskrift der jeg har byttet ut litt av hvetemelet med sammalt rugmel samt noe av sukkeret med honning, noe som gir en litt sunnere bolle. Bollene har jeg fylt med krem blandet med revet marsipan og kirsebærsyltetøy. Bak gjerne noen ekstra, for disse kommer til å forsvinne fort….

Litt sunnere fastelavnsboller
Total Time
2 hr
Total Time
2 hr
Boller
  1. 6 dl h-melk (kald)
  2. 50 g fersk gjær
  3. 800 g hvetemel
  4. 200 g sammalt rugmel
  5. 1 egg
  6. 100 g sukker
  7. 1/2 ts salt
  8. 4 ss flytende honning
  9. 150 g kaldt smør, i terninger
  10. Egg til pensling
Fyll
  1. 3 dl kremfløte
  2. 1 ss sukker
  3. 1 ss honning
  4. 4 ss revet marsipan (legg marsipanen i kjøleskapet, så er det lettere å rive den)
  5. 2 dl kirsebærsyltetøy
Boller
  1. *Løs opp gjæren i 5 dl av melken. Tilsett mel, egg, sukker, salt og honning. Elt i kjøkkenmaskin i 5 minutter. Tilsett den siste melken og kjør i ytterligere 5 minutter.
  2. Tilsett smøret og kjør til smøret er kjørt godt inn i deigen. Deigen er ferdig når den er glatt og smidig. Dette tar ca 15 minutter.
  3. La deigen heve på et lunt sted i 1 time.
  4. *Rull ut boller og legg dem på bakebrett. Dekk bollene med plastfolie og la heve i ytterligere en time. Ettersom du ikke har varmet melken, så tar hevingen av disse bollene litt ekstra tid, men det er absolutt verdt å vente på!
  5. *Pensle bollene med sammenpisket egg og stek dem på 180 grader i ca 12-15 minutter til de er gyllne. Avkjøl bollene.
Fyll
  1. Pisk fløten, sukkeret og honningen til krem. Pass på at kremen ikke blir for stiv. Den skal folde seg i myke topper.
  2. Vend inn revet marsipan i kremen.
  3. Del bollene i to og fyll dem med kirsebærsyltetøy og krem.
  4. Dryss gjerne melis og litt ekstra revet marsipan over bollene ved servering.
  5. Her kan alt forberedes på forhånd, men vent med å fylle bollene til like før servering – da smaker de aller best :-)
Maten vi deler https://nykvist.no/