Det er sommer i Norge, og det betyr sesong for noen av de vakreste og beste råvarene i verden! Struttende asparges, sukkersøte jordbær og forfriskende rabarbra. Nyt råvarene når de er på sitt beste – og det er akkurat nå!

Men også syrinene blomster rundt om i landet akkurat nå. Syriner er for mange lukten av sommer. Mange har et syrintre i hagen, eller på veien til jobb. Men de færreste bruker dem i matlagingen. Syriner gir en floral smak som passer godt i for eksempel desserter. Her har jeg laget en limeterte, og brukt syriner i marengsen på toppen, og som pynt. Syrinene ga ikke så mye farge som jeg håpet på, så jeg har i tillegg farget marengsen med konditorfarge, slik at den ble så lik fargen på syrinene som mulig. Ettersom syriner alene i store mengder kan gi en litt parfymeaktig smak, så har jeg her brukt dem i en syrlig dessert. Og du verden så godt det ble… Dette ble sommer servert på et fat…

Denne oppskriften er nok til en 22 cm stor peiform, som gir ca 8 porsjoner.

Pistasjbunn:
2 dl kokosmasse
2 dl pistasjnøtter
20 myke ferske dadler uten stein
1 ss honning
Kjør alt sammen i en food prosessor til du har en seig masse. Dette tar ca 5 minutter.
Ha massen i en paiform og press den ut med fingrene slik at den dekker både bunnen og sidene. Sett formen i kjøleskapet.

Limefyll:
2 dl limesaft
Revet skall av 2 stk økologisk lime (hvis du bruker vanlig lime, så må du vaske dem godt i lunkent vann, så du får vekk sprøytemidlene)
170 g smør
150 g sukker
1 dl syrinblomster
4 egg
4 eggeplommer (ta vare på eggehvitene til marengsen)
Ha limesaft, skall, smør, sukker og syriner i en kjele. Kok opp (ikke la koke).
Pisk sammen egg og eggeplommer i en bolle.
Hell den varme limeblandingen sakte (litt og litt) over eggene mens du hele tiden pisker.
Ha alt tilbake i kjelen og sett tilbake på middels varme. Pisk mens blandingen varmes sakte opp. Fortsett til blandingen tykner. Dypp en skje ned i blandingen for å sjekke om den er ferdig. Hvis du kan dra en finger over baksiden av skjeen uten av blandingen renner, så er den ferdig. Hvis den renner, så fortsetter du å varme den litt til.
Sil blandingen og hell den over i paiformen.
Stek limeterten på 180 grader i 5 minutter.
Sett limeterten i kjøleskapet til den stivner. Den blir aller best hvis du lar den stå over natten. Men du kan fint servere den etter noen timer.

Syrinmarengs:
4 eggehviter
3,5 dl sukker
3/4 dl vann
1 dl syriner
1 ts limesaft
Lilla konditorfarge (bruk helst fargegelè fra Wilson eller Cacas)
Kok opp en kjele med 2,5 dl sukker, 3/4 dl vann og syriner. La koke til sukkerlaken tykner og det blir litt større bobler.
Mens sukkerlaken koker har du eggehvitene og 1 dl sukker i en ren bolle. Pisk eggehvitene i en kjøkkenmaskin i 30 sekunder.
Sil sukkerlaken over i et litersmål og hell den forsiktig ned i eggehvitene mens du pisker. Prøv og ikke treffe vispen, men ned i bollen.
Pisk til marengsen er blank, glatt og kald.
Ha litt konditorfarge i marengsen og vand forsiktg inn. Hvis du ikke blander fargen helt inn, så får du en fin marmoreffekt.
Sprøyt eller lagg marengsen med en skje på den kalde limeterten før servering.