Lihkku Beivvin betyr Gratulerer med dagen på Samisk!
Grunnen til at jeg har kalt retten det, er at det i dag er Samefolkets dag og det må feires med god mat!
Reinsdyr har blitt en av mine favorittråvarer, så jeg benytter derfor anledningen til å hedre Samefolket med en rett basert på reinsdyr, blomkål og blåbær!
Rosastekt reinsdyrfilet servert med ristede nøtter, karamellisert blomkålpurè, marinert rosenkål og blåbærsirup
Til 6 personer
Reinsdyrfilet:
900 g reinsdyr ytrefilet
salt
pepper
2 ss meierismør
3 ss makadamianøtter – grovhakket
*Fileten krydres med salt og pepper og brunes i smør på begge sider. Rull fileten i grovhakkede nøtter og legg i ildfast form.
*Stekes i ovnen på 150 grader til kjernetemp 56 grader. La hvile i 5-10 minutter før du skjærer i den.
Karamellisert blomkålpurè:
1 blomkålhode
6 dl kremfløte
salt
pepper
5 ss sukker
1 ss ferskpresset sitronsaft
*Del blomkålen i grove buketter. Dekk med fløte og kok møre.
*Hell av fløten i en bolle. Kjør blomkålen til jevn purè med en stavmikser eller kjøkkenmaskin. Spe med litt av fløten hvis du vil ha pureen litt tynnere.
*Smelt sukkeret i en kjele til det er gyllen karamell. Ha i blomkålpureen under omrøring og kok til sukkerert er løst opp. Hvis du vil ha pureen helt glatt kan du nå sile den over i en kjele.
*Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Rosenkål:
12 rosenkålhoder
3 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
salt
pepper
*Kok rosenkålen nesten mør i lettsaltet vann. Avkjøl i iskaldt vann.
*Pell bladene av rosenkålen slik at du får en “salat” av løse blader. La renne av på papir. Vend i olje, sitron, salt og pepper like før servering.
Blåbærsirup:
1 flaske Saxhyttegubbens 100% blåbær (eller annen ren blåbærjuice)
1 dl sukker
2 ss sitronsaft
*Kok inn blåbærsaft og sukker til sukkeret er løst opp og det begynner å tykne. Hell over i bolle og avkjøl til sirup. Smak til med sitron før servering.
Servering:
*I tillegg til det over, så er retten på bildet anrettet med noen friske blåbær og litt rå blomkål skåret på mandolin.
*Kan også serveres med perlespeltrisotto.