Lihkku Beivvin betyr Gratulerer med dagen på Samisk!

Grunnen til at jeg har kalt retten det, er at det i dag er Samefolkets dag og det må feires med god mat!

 

Reinsdyr har blitt en av mine favorittråvarer, så jeg benytter derfor anledningen til å hedre Samefolket med en rett basert på reinsdyr, blomkål og blåbær!

 

Rosastekt reinsdyrfilet servert med ristede nøtter, karamellisert blomkålpurè, marinert rosenkål og blåbærsirup

 

Til 6 personer

 

Reinsdyrfilet:

900 g reinsdyr ytrefilet

salt

pepper

2 ss meierismør

3 ss makadamianøtter – grovhakket

*Fileten krydres med salt og pepper og brunes i smør på begge sider. Rull fileten i grovhakkede nøtter og legg i ildfast form.

*Stekes i ovnen på 150 grader til kjernetemp 56 grader. La hvile i 5-10 minutter før du skjærer i den.

 

Karamellisert blomkålpurè:

1 blomkålhode

6 dl kremfløte

salt

pepper

5 ss sukker

1 ss ferskpresset sitronsaft

*Del blomkålen i grove buketter. Dekk med fløte og kok møre.

*Hell av fløten i en bolle. Kjør blomkålen til jevn purè med en stavmikser eller kjøkkenmaskin. Spe med litt av fløten hvis du vil ha pureen litt tynnere.

*Smelt sukkeret i en kjele til det er gyllen karamell. Ha i blomkålpureen under omrøring og kok til sukkerert er løst opp. Hvis du vil ha pureen helt glatt kan du nå sile den over i en kjele.

*Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

 

Rosenkål:

12 rosenkålhoder

3 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

salt

pepper

*Kok rosenkålen nesten mør i lettsaltet vann. Avkjøl i iskaldt vann.

*Pell bladene av rosenkålen slik at du får en “salat” av løse blader. La renne av på papir. Vend i olje, sitron, salt og pepper like før servering.

 

Blåbærsirup:

1 flaske Saxhyttegubbens 100% blåbær (eller annen ren blåbærjuice)

1 dl sukker

2 ss sitronsaft

*Kok inn blåbærsaft og sukker til sukkeret er løst opp og det begynner å tykne. Hell over i bolle og avkjøl til sirup. Smak til med sitron før servering.

 

Servering:

*I tillegg til det over, så er retten på bildet anrettet med noen friske blåbær og litt rå blomkål skåret på mandolin.

*Kan også serveres med perlespeltrisotto.