I dag er det samenes nasjonaldag, og det med feires! Til alle som skal feire i dag – her er en hovedrett og en dessert som passer perfekt til en slik anledning! Begge oppskriftene er hentet fra min nye bok “Maten vi deler” som er ute i bokhandlene der ute. Bildene i innlegget er tatt av fotograf Stian Broch.

Reinsdyr har blitt en av mine absolutte favorittråvarer når jeg skal imponere de jeg er glad i med noe godt. Det er enkelt å lykkes med, tar kort tid – og er sunt. I følge med perlespelt og savoykål blir dette en festmiddag det er lett å imponere med.

Så: Lihkku beivviin – og velbekomme :-)

Rosastekt reinsdyrfilet med savoykål og speltotto
Serves 4
Total Time
45 min
Total Time
45 min
Ingredients
 1. 2 dl perlespelt
 2. 1 løk, finhakket
 3. 6 dl oksekraft
 4. 100 g revet parmesan
 5. 1 økologisk sitron, revet skall og saft av
 6. 600 g reinsdyr ytrefilet
 7. salt og pepper
 8. 4 ss smør
 9. 1 savoykål, finsnittet
Instructions
 1. Fres perlespelt og løk i 1 ss smør i 2 minutter. Tilsett 1 dl oksekraft. Kok under omrøring til kraften er nesten kokt inn. Tilsett 1 dl oksekraft til og gjenta prosessen. Fortsett til all kraften er tilsatt og perlespelten er ferdigkokt. Dette tar totalt ca. 20 minutter. Dra kjelen til side og vend inn 1 ss smør og revet parmesan. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
 2. Krydre reinsdyrfileten med salt og pepper. Brun filetene i smør og stek videre i ca. 4 minutter på hver side til filetene har en kjernetemperatur på 56 °C. Ta kjøttet ut av stekepanna og la det hvile i 5 minutter.
 3. Mens kjøttet hviler, har du 1 ss smør og finsnittet savoykål i stekepanna. Stek i noen minutter til kålen er gjennomvarm.
Notes
 1. Server speltottoen med savoykål og stekt reinsdyrfilet. Server gjerne også syltede granskudd og syltet tyttebær ved siden av.
Maten vi deler https://nykvist.no/

Og som dessert etter en mektig reinsdyrrett har jeg valgt ut en frisk multedessert med Nyr! Tilslørte bondepiker har vi alle hørt om, men hva skjer når vi tar med bondepikene ut på multetur på vidda? Da blir det myrpiker med syren fra multene og Nyr kombinert med sødmen og sprøheten fra de karamelliserte mandlene. Får du ikke tak i skogsyre, så kan du pynte med frisk mynte eller basilikum.

Mmmmm….

Tilslørte myrpiker med multer, Nyr og karamelliserte mandler
Serves 4
Total Time
20 min
Total Time
20 min
Ingredients
 1. 2 dl mandler, i skiver
 2. 2 dl sukker
 3. 4 dl friske multer (eller frosne som er tint)
 4. 1 kanelstang
 5. 2 vaniljestenger, splittet i to på langs
 6. 4 dl Nyr (ferskost fra Grøndalen Gård)
 7. 2 ss melis
 8. skogsyre
Instructions
 1. Rist mandlene i en tørr panne til de er gylne. Ha på 2 ss sukker og stek under omrøring til sukkeret er smeltet. Avkjøl mandlene på en tallerken.
 2. Gi multene (spar noen fine til pynt) et raskt oppkok med resten av sukkeret, kanelstangen og vaniljestengene. Avkjøl multene.
 3. Bland Nyr med melis. La stå kjølig fram til servering.
Notes
 1. Servering
 2. Legg multer, Nyr og karamelliserte mandler lagvis i glass. Pynt med skogsyre før servering.
Maten vi deler https://nykvist.no/