I helga var jeg innom Bondens Marked, der jeg møtte Thale fra Sandem Gård. Ei inspirerende og blid dame som overtalte meg til å teste ut kje (ung geit) som helgemiddag. Jeg kjøpte med meg et lite kjelår og rotgrønnsaker. Ettersom jeg ikke har smakt kje før, var jeg litt usikker på hvilken smaksretning jeg skulle gå i forhold til krydring og tilbehør, men valgte å gå for en litt annerledes vri som jeg tenkte kunne bli spennende…Sandem Gård er en økologisk gård i Spydeberg der Thale og Geir Hoff har Boergeit som sin spesialitet. Boergeit er forholdsvis ukjent i Skandinavia foreløpig, men regnes som en delikatesse i mange deler av verden. I tillegg til ferskt geitekjøtt lager de også spekepølser av geitene. Smaken på boergeit sies å være en mellomting mellom kalv og vilt…I denne oppskriften har jeg krydret kjelåret med en tørr krydderblanding med paprika, kaffe og brunt sukker. Låret bakte jeg i ovnen sammen med gulrøtter, rødløk, sitron og kraft. Resultatet ble et mørt fantastisk kjøtt som smeltet på tunga. Lav temperatur og lang tid gjør dette til den perfekte søndagsmiddagen. Sett formen i ovnen og gå lang tur, så har du en fantastisk middag når du kommer hjem…
Langtidsstekt kjelår
Ingredienser (4 pers):Rub: 4 ss paprikapulver 1 ts chilipulver (kan droppes) 2 ss brunt sukker 1 ss salt 1 ss malt kaffe1 kjelår 1 kg gulrøtter 4 stk rødløk 1 dl rapsolje Salt og pepper 2 økologiske sitroner 1 kg perlepoteter (eller andre kokefaste poteter) 4 dl okse- eller kyllingkraft
Fremgangsmåte:Bland alle ingrediensene til ruben. Krydre kjelåret med ruben. Riv over skallet fra sitronene. Skrell gulrøttene og kutt i grove biter. Skrell rødløkene og del dem i fire. Ha gulrøtter, løk og poteter i en ildfast form. Vend 4 ss rapsolje, salt og pepper. Legg kjelåret oppå grønnsakene og ha over kraften.Sett den ildfaste formen i ovnen på 200 grader i 15 minutter til kjøttet får litt farge. Skru ned ovnen til 110 grader og la den stå til kjøttet er ordentlig mørt. Dette tar 3-4 timer, men sett gjerne av lenger tid, for kjøtett blir nesten bedre jo lenger det står.La kjøttet hvile i 10 minutter før servering.