Her kommer en oppskrift på boller som passer perfekt til en kopp kakao etter skituren! Jeg bruker kald melk, og lar bollene heve lenge, så det tar tid – men resultatet blir fantastisk!
Bollene er fylt med brunt sukker og lakris! Mmmmm…..
Til 15 boller
Boller:
1 kg hvetemel
150 g sukker
1 ss salt
1 ss kardemumme
1 økologisk egg
1 pose tørrgjær
1/2 liter h-melk
150 g meierismør i terninger
Fyll:
150 g mykt meierismør
100 g brunt mykt demerarasukker
50 g vanlig hvitt sukker
3 ss lakrispulver fra Johan Bülow (kan kjøpes blant annet i kjelleren på Steen & Strøm i Oslo og på Maschmanns matmarked på Skøyen)
Pensling:
1 egg
2 ss kaldt vann
Boller:
*Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Sett igang maskinen med eltekrok og ha i melken. Her bruker jeg kald melk, som gjør at hevingen går saktere. Kjør deigen sakte i 15 minutter. Ha i smøret i terninger og kjør i 15 minutter til.
*La deigen heve i 1 1/2 time på et lunt sted med et håndkle over.
*Kjevle ut deigen til en “leiv” på ca 40×50 cm. Smør på mykt smør. Bland sukker og lakrispulver. Smør smøret utover “leiven” og strø på sukkerblandingen. Spar litt av sukkerblandingen som du kan strø over bollene før steking.
*Brett 1/3 av “leiven” over mot midten på langsiden. Brett den andre delen over den delen som er dobbel. Har du nå en lang leiv som har tre lag? Da har du gjort det riktig :-)
*Kjevle ut leiven på nytt til du har en”leiv” på ca 30×50 cm.
*Kutt “leiven” i ca 15 strimler på ca 3×30 cm. Hver strimmel blir på en bolle.
*Tvinn hver strimmel, og lag en “knute”. Hvordan du gjør det er ikke så viktig, gode blir de uansett!
*Legg bollene på et brett med bakepapir og la heve med håndkle over i 1 time på et lunt sted.
*Pisk sammen egg og vann og pensle bollene. Strø over litt av sukker blandingen.
*Stek bolene på 175 grader i ca 20 minutter til de er gyllne!
Dette er min versjon av de tradisjonelle kanelbollene! Hvis du baker dem og legger ut bilde av dem på Instagram, så hashtag gjerne med #nykvist så jeg kan se :-)