I kveldens episode var det “Kylling på grillen” som var ukas tema!
Vi valgte å gå for et helnorsk tema i kveld, og det gikk rett hjem hos dommerne! Vi klarte å bli “Ukas Grillmestere” for andre gang, og Stian Barsnes Simonsen fortalte oss etter at kameraet var skrudd av at kyllingen vår var en av de beste kyllingene han hadde smakt i hele sitt liv!
Her er oppskriften for deg som vil prøve deg hjemme på din egen grill:
Helgrillet kylling servert med ramsløksmør, kantarellrisotto, bakt sellerirot og eplesjy
Kylling:
1 hel kylling av god kvalitet
250 g meierismør
100 g fersk ramsløk, eller 1 glass med syltet ramsløk
sort kvernet pepper
1 økologisk kylling
*Fyr opp kullgrillen. Her er det viktig at du setter en aluminiumsform i midten som kan samle opp smør og fett som renner frakyllingen. Tenn opp kullet i ring rundt aluminiumsformen.
*Smelt smøret og ha i ramsløken og litt pepper.
*Tre kyllingen på rotisseriet. Del sitronen i to og dytt den inni kyllingen. Plasser kyllingen rett over aluminiumsformen på grillen.
*Sett på lokket og la kyllingen kose seg til den har kjernetemperatur på ca 62 grader. Pass på at den får hvile i 10-15 minutter etter grilling slik at kjøttsaften får satt seg før du skjærer i den.
Sellerirot:
1 stor sellerirot
1 neve grovsalt
*Pakk selleriroten og grovsaltet i aluminiumsfolie og legg på grillen. La ligge til selleriroten er helt myk. Dette tar tid, så ha tålmodighet. Beregn ca 1,5 time!
Kantarellrisotto:
1 stk løk – finhakket
3 ss rapsolje
4 dl arborioris (ris til risotto)
2 dl hvitvin, tørr
12 dl kokende vann/kraft eller eplejuice
200 g ferskkantarell
salt
pepper, sort og nykvernet
1 stk eple i terninger
3 dl grovrevet vellagret ost (parmesan, Västerbottenost eller en annen fast god ost)
2 ss meierismør
*Fres løken i oljen i en kjele på grillen. Ha i soppen og stek til den får fin farge.
*Ha i risottorisen og fres i et par minutter.
*Spe med 1 dl væske. Kok til væsken er borte under omrøring og ha i litt til.
*Kok risottoen under omrøring til risen er myk, men har en liten har kjerne. Det kalles al dente, og er slik vi vil ha risottoen.
*Når risottoen er ferdig, så tar du kjelen av varmen og vender inn eple i terninger, revet ost og smør.
*Smak til med salt og pepper. Server umiddelbart.
Eplesjy:
1 flaske god eplejuice
1 dl sukker
*Kok inn eplejuice og sukker til det begynner å tykne.