I kveldens episode var det “Kylling på grillen” som var ukas tema!

Vi valgte å gå for et helnorsk tema i kveld, og det gikk rett hjem hos dommerne! Vi klarte å bli “Ukas Grillmestere” for andre gang, og Stian Barsnes Simonsen fortalte oss etter at kameraet var skrudd av at kyllingen vår var en av de beste kyllingene han hadde smakt i hele sitt liv!

Her er oppskriften for deg som vil prøve deg hjemme på din egen grill:

Helgrillet kylling servert med ramsløksmør, kantarellrisotto, bakt sellerirot og eplesjy

Kylling:

1 hel kylling av god kvalitet

250 g meierismør

100 g fersk ramsløk, eller 1 glass med syltet ramsløk

sort kvernet pepper

1 økologisk kylling

*Fyr opp kullgrillen. Her er det viktig at du setter en aluminiumsform i midten som kan samle opp smør og fett som renner frakyllingen. Tenn opp kullet i ring rundt aluminiumsformen.

*Smelt smøret og ha i ramsløken og litt pepper.

*Tre kyllingen på rotisseriet. Del sitronen i to og dytt den inni kyllingen. Plasser kyllingen rett over aluminiumsformen på grillen.

*Sett på lokket og la kyllingen kose seg til den har kjernetemperatur på ca 62 grader. Pass på at den får hvile i 10-15 minutter etter grilling slik at kjøttsaften får satt seg før du skjærer i den.

Sellerirot:

1 stor sellerirot

1 neve grovsalt

*Pakk selleriroten og grovsaltet i aluminiumsfolie og legg på grillen. La ligge til selleriroten er helt myk. Dette tar tid, så ha tålmodighet. Beregn ca 1,5 time!

Kantarellrisotto:

1 stk løk – finhakket

3 ss rapsolje

4 dl arborioris (ris til risotto)

2 dl hvitvin, tørr

12 dl kokende vann/kraft eller eplejuice

200 g ferskkantarell

salt

pepper, sort og nykvernet

1 stk eple i terninger

3 dl grovrevet vellagret ost (parmesan, Västerbottenost eller en annen fast god ost)

2 ss meierismør

*Fres løken i oljen i en kjele på grillen. Ha i soppen og stek til den får fin farge.

*Ha i risottorisen og fres i et par minutter.

*Spe med 1 dl væske. Kok til væsken er borte under omrøring og ha i litt til.

*Kok risottoen under omrøring til risen er myk, men har en liten har kjerne. Det kalles al dente, og er slik vi vil ha risottoen.

*Når risottoen er ferdig, så tar du kjelen av varmen og vender inn eple i terninger, revet ost og smør.

*Smak til med salt og pepper. Server umiddelbart.

 

Eplesjy:

1 flaske god eplejuice

1 dl sukker

*Kok inn eplejuice og sukker til det begynner å tykne.

*Serveres som en eplesirup til kyllingen!

 

Audun og Christoph: Vi savner dere :-(