En to timers kjøretur fra Harstad Narvik lufthavn, mellom høye fjell, dype daler og storslått natur ligger Kvitnes Gård. Gården som i 1855 ble kjøpt av Christoffer G Ellingsen, tipp-tipp-olderfaren til kokk Halvar Ellingsen.

Foto: Mats dreyer

Halvar er en respektert kokk i restaurantmiljøet, og mange omtaler han som den mest kreative kokken de har jobbet med. Halvar har vært kokk på blant annet Bagatelle, Palace Grill, Ylajali og Arakataka. Men det var noe som manglet i livet til den kreative kokken, så når Helge Mørck kjøpte den gamle familiegården til Ellingsen-familien, så åpnet det seg en mulighet Halvar ikke kunne si nei til. Han fikk muligheten til å åpne sitt drømmested med overnatting, restaurant, sauer, griser og områder til å dyrke egne grønnsaker. Her kunne Halvar realisere sin drøm, og fredag 14. februar 2020 åpnet dørene til Kvitnes Gård etter flere år med forberedelser, planlegging og bygging.

Kvitnes Gård er ikke et sted du ramler innom fordi du har lyst på en matbit, men et sted du oppsøker. Du må vite hvor du skal, og gps-en forklarer deg veien. Kvitnes Gård ligger 40 minutter fra Sortland og 2 timer fra Svolvær. Et godt tips er å legge inn litt ekstra tid på veien, for her er det mange instagram-vennlige motiver på veien. Og veiene er smale og glatte på vinterstid, så kjør forsiktig. Men jeg kan love deg at det er verdt turen.

Vi ankommer lørdag formiddag, og får tid til å ta bilder av området og sauene før vi sjekker inn og får tildelt rom. Vi ankommer dagen etter den offisielle åpningen, så kokker og servitører har akkurat landet etter åpninsdagen. Rommene var ferdig pusset opp dagen før vi kom, og selv om det gjenstår noe før området er klart, så er stemningen lun, varm og fantastisk hyggelig. Dette er som å være på den opprinnelige familiegården til Ellingsen-slekta, og selv om de har tilført noen moderne elementer, så har de beholdt den gode stemningen. Her er det historie i vegger, tak og gulv.

Stemningen settes i det vi tar av oss skoene i gangen, og tar på oss ullsokker. Og selv om vi er pyntet til festmiddag, så føles det som å være på gårdsferie. Alle kveldens gjester samler seg i peisestua for et glass Champagne før middagen starter. Kl 19.00 åpnes dørene inn til restauranten, og et og et bord blir hentet og plassert ved bordet der kveldens magi skal foregå.

Vel plassert ved bordet får vi et nytt glass Champagne Gonet-medeville Blanc de Noir, og en varmende soppbuljong laget på steinsopp og skrubb med sitronverbenaolje. En buljong som bringer høstfølelsen tilbake og varmer hele kroppen mens snøen laver ned utenfor vinduene.

Neste servering er en rekke små appetittvekkere med blant annet steinsoppknekkebrød med røkt hval, rødbeter med umodne einebær og røkt hval, skiver av fenalår og poteter kokt i akevittkrydder vendt i en løpstikke- og brenneslekrem og toppet med puffet byggryn. En rekke små smaker fra området som setter igang appetitten og ikke minst bygger opp forventningene til resten av kvelden.

En porselenskål formet som en kråkebolle ankommer bordet. I skålen er det en liten rett som ikke overraskende er kråkebollerogn, servert med rømme, fermenterte umodne epler, rå reker og is på kråkebollerogn. Godt, annerledes og interessant!

Neste rett skal vise seg å være en av kveldens beste. Saltet og bakt sei kommer med fennikel i flere varianter, både fermentert, syltet og som juice. Frisk, ren og fantastisk god på smak. Aldri har vi smakt sei så perfekt tilberedt og spennende på smak…

Så kommer det ei kongle på bordet, uten noen videre presentasjon. Muligens en litt servering tenker vi, inntil vi får retten, og forstår at kongla bare er lagt der for å vise hvor smakene i retten kommer fra. Gravet og røkt rognkjeksrogn kommer servert med agurkjuice og saus laget på Sembrafurukongle. Kongla er litt som kongla pinjekjernene kommer fra, og skal plukkes ut en og en. Halvar er en kreativ og rastløs kokk, så han gadd ikke å plukke ut kjernene, men kjørte hele kongla i en blender for å lage sausen, og det fungerte tydeligvis meget bra. Jeg som er litt sensitiv på mat som er hardt røkt synes kanskje at rogna hadde fått i overkant mye røyksmak, men det er nok bare min sensitive gane som synes.

Jeg må også nevne keramikken som de fleste av kveldens retter serveres på. Ettersom vi har begynt å produsere egen keramikk i Oktopus studio har vi blitt litt over middels interessert i keramikk, tallerkner og skåler. Keramikken på Kvitnes Gård er laget av keramiker Cecilie Haaland fra Hennigsvær, og passer perfekt på et sted som Kvitnes. Hun leker med det røffe og rustikke, men også det rene og feminine uttrykket. Dette gjør at rettene kommer enda bedre frem, og tallerknene fremhever råvarene, uten å stjele fokus.

Så er det tid for kongekrabbe – i to serveringer. Først kommer stekt kongekrabbe med jordskokkpurè med tare, jordskokkchips av skallet og en saus laget på kongekrabbebeina og brunet smør. Her er det mye smak. Kongekrabbesausen sparker hardt fra seg, og brer seg rundt i alle smaksløkene. En mektig og smaksrik rett som vil bli husket lenge. Rett etterpå kommer en mild og snill kongekrabbesalat i krustade med creme fraiche og pepperrot.

Jeg skal prøve og ikke avsløre alle smakene, serveringene og opplevelsene i dette blogginnlegget, for jeg vil at du skal bli overrasket hvis du tar turen til Kvitnes Gård. Og det synes jeg absolutt at du skal. En perfekt tur en langhelg med noen du er glad i. Men jeg ville bestilt bord og rom allerede nå, før de gode anmeldelsene kommer og ventelistene blir lange…

Derfor hopper vi rett til hovedretten som er lam i fire serveringer. På Kvitnes Gård bruker de hele dyret, og det synes spesielt godt på hovedretten. Først kommer rosastekt ytrefilet grillet på beinet servert med svart hvitløk og grønnkål. Deretter får vi slagside og surdeig fritert som en rund krokett servert på bein. Deretter grillet lammehjerte glasert med svart hvitløk. Og til slutt en fantastisk lammetaco av lammebog i potetlompe med løpstikke. En smart lammeservering som i tillegg til å bruke store deler av dyret kommer i kreative serveringer som smaker godt!

Mellom hver rett kommer Halvar ut i restauranten og presenterer rettene for alle gjestene samtidig. Halvar forteller også at disse rettene vil variere etter hvilke deler av dyret kjøkkenet skal bruke, og at de hele tiden jobber for å fornye seg og overraske gjestene.

Vi hopper videre til dessertene, som det denne kvelden er tre av. Først kommer en frisk bærdessert med bær fra Kvæfjord servert med en roseeddik laget på roser Halvar en sen natt stjal på vei hjem fra nachspiel. Sammen med bærene kommer en is laget på råmelk og brent høy, bærchips og en smaksrik jordbærbuljong. Så får vi en osterett som består av geitost fra Aaland gård, umodne epler som er bakt på 60 grader i 4 måneder og en honningkjeks. Sammen med Iseple i glasset blir dette kveldens beste vinmatch. Sist ut i dessertetappen får vi blodpannekaker med blåbær, fenalår, brunet smør og is laget på yoghurt og rabarbra. En fantastisk dessert som tar oss med tilbake til barndommen, samtidig som den er moderne, spennende og fantastisk god.

Halvar kommer igjen ut i spisesalen. Denne gangen for å lage kaffe. En stor kaffekjele settes på øya midt i rommet, og her lages det kokekaffe slik man gjør på hytta. Kaffebønnene kommer fra fetteren til kokken, så også de er brent i området.

Kaffen servers fra den gedigne kaffekjelen, og mens kveldens petit fours serveres kan vi fordøye måltidet – både fysisk og psykisk. Kveld har bestått av mange inntrykk, både visuelt og smaksmessig. Kvitnes Gård har funnet en formel som jeg tror bare blir bedre og bedre med tiden. Lokale råvarer hentet fra nærområdet tilberedes av kokker i verdensklasse med en moderne vri og med nye smakskombinasjoner. Etterhvert vil Kvitnes Gård produsere egne grønnsaker og servere sau og gris som har beitet rett utenfor husveggen, og da tror jeg både historiene og smakene vil bli enda bedre.

Etter en natt i myke senger og landlige omgivelser er det tid for frokost før turen går hjem fra Oslo. På Kvitnes Gård får du ingen bugnende frokostbuffet med slapt bacon og tørr eggerøre. Her sitter du til bords mens godsakene kommer servert. Noen av råvarene kjenner vi igjen fra kvelden før, og andre lokale råvarer kommer i tillegg. Sprø vafler med multer, grovt brød, en fantastisk kaviar, ost fra Aaland Gård, nykokt egg og gomme. Nykokt kaffe, ullsokker, snø som laver ned og nyvåkne kokker som gjør det de kan for at vi skal få en verdig avslutning på vårt opphold på Kvitnes Gård. På frokostbordet ligger også menyen fra middagen, slik at vi blir minnet på det fantastiske måltidet vi hadde kvelden før.

Så takk for et fantastisk døgn Kvitnes Gård, Halvar og resten av teamet. Vi kommer tilbake! Da skal vi se enda mer av området! Men vi venter til dere har fått igang grønnsaksproduksjonen, og kanskje får vi da også smake på sauene vi hilste på når vi ankom.

Mandag var det utdeling av de nordiske Michelin-stjernene. Så gjenstår det å se om Michelin-inspektørene har tatt turen til Kvitnes Gård før neste utdeling….