I dag er det internasjonale hamburgerdagen – og det må feires. I går deltok jeg i “Hank´s Burgerbattle ved Mathallen, og i dag må dagen feires med grillet burger hjemme! I går laget jeg en burger med varianter av løk på. Oppskriften kan du se HER. I dag vil jeg ha en burger toppet med spennende smaker som er både morsom, interessant – og fantastisk god. Denne oppskriften er hentet fra grillboka mi GLØD!

 

Når du skal lage burger har du mange valg. En versjon er de tynne frosne burgervariantene. En annen variant en ferdiglagde burgere i dagligvarebutikken. Disse har etterhvert begynt å bli veldig bra, og finnes i forskjellige størrelser og smaker. Du kan gå for gourmet-burgervarienten ved å kjøpe “Heston-burger” fra Annis Pølsemakeri i Mathallen eller på Ringebu. Eller du kan kverne selv!

Når jeg kverner selv blander jeg 80% okse høyrygg, 20% oksebryst. Ikke vær redd for at kjøttet er litt fett. En god burger bør ha ca 15-20% fett. Det gjør den både saftig og smakfull! Kjøttet kuttes i terninger og blandes med litt salt. Legg gjerne terningene i fryseren i 20 minutter så de blir ordentlig kalde før de kvernes. Kvern kjøttet på en grov kjøttkvern og legg kjøttet rett ut fra kjøttkvernen og ut på et lag med plastfolie. Prøv å la kjøttdeigen ligge i samme retning som den kommer ut av kverna. Rull kjøttdeigen sammen som en lang pølse. Rull tett og legg pølsa i kjøleskapet til det skal grilles. Dette kan du fint gjøre dagen før. Når du skal grille tar du ut pølsa, skjærer i skiver – og vips så har du ferdige burgere av fantastisk kvalitet. Nå trenger du bare å krydre burgerne med salt og pepper, pensle med rapsolje – og grille dem!

Blåmuggosten Kraftkar er en av mine favorittoster. Denne osten fra Tingvollost har vunnet priser i inn- og utland for beste blåmuggost, og fortjener all den rosen den har fått.
Denne osten er fantastisk alene, men også god i matlaging – som her hvor jeg topper en hamburger med osten sammen med sødme fra bringebær og fiken! Bør prøves!

Kraftburger med Kraftkar, bringebærsirup og grillet fiken
Serves 1
Total Time
45 min
Total Time
45 min
Ingredients
 1. 1 hamburger (ca 180g)
 2. 1 hamburgerbrød
 3. 2 skiver Kraftkar
 4. (ev. en annen blåmuggost)
 5. 4 friske bringebær
 6. 1 fiken
 7. blandet grønn salat
 8. 1 ts olivenolje
 9. salt
 10. pepper
 11. 1 ss bringebærsirup
Bringebærsirup
 1. (til flere hamburgere)
 2. 1 kurv bringebær
 3. 2 dl vann
 4. 2 dl sukker
Instructions
 1. Krydre hamburgeren med salt og pepper.
 2. Grill den på direkte varme til du får fint grillmønster.
 3. Flytt den over på indirekte varme og sett i steketermometer. Hamburgeren er ferdig når temperaturen er 58 °C.
 4. Skjær fikenen i skiver og grill på direkte varme til de får farge og blir myke. Fikenen vil bli så myk at den ikke er lett å få av grillen hel og pen, men det er ikke så viktig. Her er det den gode smaken av fiken vi vil ha, og ikke det perfekte utseendet.
 5. Del hamburgerbrødet i to og grill det raskt på direkte varme. Hamburgerbrødet blir på denne måten varmt, sprøtt og som
 6. nybakt. Vend salaten i olivenolje og krydre med litt salt og
 7. pepper.
Bringebærsirup
 1. Kok opp sukker og vann. La koke til sukkeret er løst opp.
 2. Ha i bringebærene og la koke i 10 sekunder.
 3. Sil sirupen og la den avkjøles.
Servering
 1. Legg bunnen av hamburgerbrødet på tallerkenen og legg på salaten og den nygrillede hamburgeren.
 2. Topp hamburgeren med friske bringebær, blåmuggost, grillet fiken og bringebærsirup.
 3. På bildet har jeg også pyntet hamburgeren med litt karse.
Maten vi deler https://nykvist.no/

Alle bildene i dette innlegget er tatt av: Stian Broch