Kokkenes dag – en dag for alle – og forhåpentligvis en ny tradisjon!

Søndag er hviledag for mange kokker, og gleden er derfor stor når noen av landets beste kokker inviterer til kokkefest – for folk flest! “Gatemat” fra mange av landets beste restauranter kan og bør man ikke gå glipp av….

Var du på ved Strand Restaurant i Bærum i dag? Hvis ikke gikk du glipp av en solfylt dag fylt av røyk, matglade mennesker og dyktige kokker fra hele landet som til sammen dannet årets mat-happening (så langt). Restauranter fra både Stavanger, Trondheim og Bergen hadde tatt veien til Oslo, og til sammen 40 restauranter stilte opp med en mini-versjonen av restauranten sin, og små smaker kunne kjøpes fra 35-90 kroner. Her var det ikke mange bitte små fine-dining-gourmet retter, men kokkene hadde vært kreative og skapt små rustikke retter – med smaken i fokus. Noen av rettene var så store at vi dessverre ikke orket å smake på så mange som vi håpet.

Kl 12 åpnet “dørene” til arrangementet, som ble holdt på plassen utenfor Restaurant Strand (der NM i Barbecue holdes hvert år). En lang natt med regn hadde gått hardt utover gressplenen, men så lenge solen varmer er det ikke lov til å klage. Så får vi håpe de klarer å redde plenenen etter at mange tusen føtter har tråkket den ned i timesvis.

I følge programmet skulle mat-orgie-festen vare til kl 19, men allerede kl 15 begynte de første teltene å pakke ned fordi de var tomme for mat. Det positive er jo at festen var en suksess – og man slipper å kaste mat. Det negative er at det nok var alt for mange som kom for sent, og ikke fikk med seg de beste smakene. Men dette var første året Kokkenes dag ble arrangert, så det finnes ingen besøkstall å vise til, og dermed vanskelig å beregne riktig mengde mat.

Under festen ble det også delt ut en hederspris som ble kalt “Kokkenes Kokk”. Dette er kokkene som stemmer frem sin favoritt-kokk. Årets pris gikk til Øyvind Hjelle, som er forbilde, mentor og læremester til mange kokker i bransjen. Øyvind startet sin karriere på restaurant Palace Grill sammen med Ole Martin Alfsen, og var med på å starte galskapen i bransjen. Øyvind er kjent som matkonsulent i Kulinarisk Akademi, skribent i aviser og ikke minst kokebokforfatter. Gratulerer så mye! En velfortjent seier!

Selv om festen ble holdt i Bærum hadde overraskende mange tatt turen, og koste seg med smakfulle retter og noe godt i glasset! For kokkene vanket det kokkefest etter at teltene var pakket sammen. Det er vel fortjent etter timer med matlaging i sola. Og kanskje er det lurt at mange av resturantene har stengt i morgen, for her mistenker jeg at det blir et par slitne kokker….

Så: takk til Tom Victor og resten av gjengen som står bak arrangementet! Jeg vet at det ligger ekstremt mange timer og mye planlegging bak et slikt arrangement. Så jeg håper dere har skaffet barnevakt, får lov til å puste ut, og ta tre øl for mye på kokkefesten….

Foto: Mats Dreyer