Det er høst, og tid for kokeboklanseringer. Høsten er tiden for det store kokebokslippet, der kjente og mindre kjente forfattere skal slåss om å havne under nettopp ditt juletre. Det er tydelig at mange har hatt god tid under corona, og brukt tiden til å skrive kokebok, for denne høsten slippes det flere kokebøker enn på leenge…

I år blir det kamp om salgstallene, for både hobbykokker, bloggere, profesjonelle kokker og Masterchef-deltagere har satt seg bak tastaturet for å inspirere deg i år.

Våren 2021 kom det også noen kokebøker, og der var det Aicha Bouhlou sin “Aichas salatfantasier” som ble den store vinneren, og har nå ligget 17 uker på bestselgerlistene.

Hvem som blir høstens vinner er vanskelig å si. Men å slåss mot blogg- og kokebokdronninga Trine Sandberg tror jeg blir vanskelig, uansett hvem man er. Og ettersom det vanligvis er èn eller to kokebøker som tar det store salget, så gjenstår det å se hvem som skiller seg ut, og hvem som blir årets kokebokfavoritt rundt i de norske hjem. I tillegg har Ina–Janine Johnsen, også kjent for bloggen “Mat på Bordet”, kommet med Potetkokeboka! En bok som hyller nordmenns favorittråvare – poteten. Jeg tror dette er en bok som treffer bredt, og som havner rundt på mange norske kjøkken i år. Potetkokeboka er boka jeg skulle ønske jeg selv ga ut… Men også flere av landets beste kokker kommer med kokebøker denne høsten.

Da jeg først skrev dette innlegget, skrev jeg at temaene på høstens kokebøker var litt like, og at ingen skilte seg tydelig ut. Men når jeg nå oppdaterer lista, så har det kommet til flere titler, og flere forfattere. Nå har dette seilet opp til å bli den beste kokebokhøsten på MANGE år. Her er det så mange spennende bøker at jeg har vanskeligheter med å velge ut èn jeg tror blir den store bestselgeren. De fleste kjøper ofte èn kokebok, og kanskje gir man bort en til noen man er glad i. Men i år tror jeg faktisk du må kjøpe fler…

Og husk at denne lille omtale er kun laget ut fra bøkenes tittel og forside, der den er tilgjengelig, så den sier ingenting om det faktiske innholdet! Det må vi glede oss til alle bøkene har kommet ut for å se…

Under kommer en liste over høstens kokebøker som skal slåss om plassen på din kjøkkenbenk, i din bokhylle og under ditt juletre! Mange av bøkene er allerede i butikken, og de fleste andre kan forhåndsbestilles!

POTETKOKEBOKA
En kjærlighetserklæring til nordmenns favorittråvare – poteten. Her finner du 100 oppskrifter med poteter. Noen klassikere, men også noen nye morsomme varianter som frister. Poteter er mer enn kokte- og fløtegratinerte poteter. Poteter kan brukes som snacks, middag, i bakst – og selvfølgelig som tilbehør.

HELLSTRØMS GRØNNE HEMMELIGHETER
En ny bok fra Eyvind Hellstrøm er på vei! Denne gangen har han tatt for seg det grønne, og kommer med sine beste hemmeligheter til hvordan du lykkes med grønnsaker som en proff kokk. Hellstrøm har de siste årene blitt mer folkelig, og sammen med sin kjæreste har har også nå blitt aktiv på Instagram der han det siste året har vist deg noen av sine hemmeligheter! Og nå kommer altså mange av dem i bokform…

TRADISJONSMAT
Denne høsten kommer Tom Victor Gausdal med boka “Tradisjonsmat”. Han har tidligere blant annet gitt ut bøkene “Kokkelære” og “Husmannskost”. Førstnevnte bok ble kåret til Årets kokebok, og blir i dag brukt som pensum på flere skoler. Tom Victor gjør en grundig jobb når han skriver bøker, og deler mye av sin kunnskap. Grunnkunnskap som mange trenger, og som jeg tror øker interessen for å lage mat. Nå får vi være med på en personlig reise i Tom Victors barndom, og får oppskriftene på bestemors kjøttsuppe og tantes eplekake.

SKIKKELIG NORSK
Truls Torp Karlsen, som vant Masterchef, og Masterchef-deltager Simen Vatne kommer med boka “Skikkelig norsk”. På Gyldendal sine sider står det følgende om boka: “Trenger du inspirasjon til hverdagsmiddagen, basert på norske råvarer som vi vet at du allerede putter i handlekurven? Ønsker du å lage noe supergodt som også ser fantastisk ut, uten at du trenger timer av forberedelser? Da er dette boken for deg!”
Simen og Truls har fått med seg et stjernelag i form av fotograf Stian Broch og designer Kristine Lillevik. Så at boka blir fin, er det ingen tvil om.

TRINES KOKEBOK FOR UNGE KOKKER
Trine Sandberg var en av de første i Norge med matblogg, og har med årene fått mange faste følgere som elsker Trines oppskrifter, og hennes folkelige tilnærming til maten og oppskriftene. Hun har gitt ut flere kokebøker, som alle har blitt bestselgere. I hennes nye bok henvender hun seg mot de yngre i husholdningen, og skal inspirere deg til å ta med de yngre på matlagingen.
Forsiden viser bilder av muffins, burger, vaffel og “folkelige” retter. I denne boka tror jeg ikke du skal vente deg å finne nye trender eller oppskrifter som sjokkerer deg, men trygge enkle oppskrifter som gjør det enkelt å inkludere de unge. Og vi trenger jo flere kokker. Så hvis dette kan vekke matinteressen hos flere unge, så blir jeg glad!

PÅ DELING
Kanskje følger du “Sultne gutter” på instagram? Magnus Liøkel og Ole Kristian Samuelsen kommer nå med en bok som gir deg oppskriften på mat du kan dele, og hvordan du kan forberede deg før gjestene kommer.
På Cappelen Damm sine sider skriver de følgende om boka:
På deling er resultatet av utallige brunsjer, middager og småfuktige kvelder. Her finner du rettene Sultne gutter setter på bordet når de inviterer. Rettene er delt inn i bord med tanke på smakssammensetning og praktisk gjennomføring. Noen retter kan du lage i forveien, andre retter kan du slenge sammen rett før servering. Dermed slipper du å stresse livet av deg mens gjestene må underholde seg selv.”

CHRISTER REDDER HVERDAGEN
Christer Rødseth, eller Farmen-Christer om du vil, er såvidt jeg vet høstens eneste profesjonelle kokk som kommer med kokebok. Når en kokk gir ut kokebok, så gir det ofte en ekstra dybde til oppskriftene. Her tar Christer deg med inn på sitt hverdagskjøkken, og gir deg tips til hvordan du kan lykkes med, og heve hverdagsmaten til nye høyder.

HVA SKAL VI HA TIL MIDDAG
Asbjørn Sandøy, også kjent som Kokkejævel, toppet en periode bloggtoppen. Nå kommer han med sin andre kokebok. Nok en bok om hverdagsmat, og jeg er nok redd denne boka ikke vil skille seg nok ut i høstens kokebokjungel. Han har litt igjen før han hevder seg i toppen med presentasjon av rettene og kvaliteten på matbildene. Men kan hans mange følgere gjøre at han allikevel selger mange bøker?

MAT TIL FAMILIEN
Siv Weisten er kjent for mange i sosiale medier med sin “Mat til familien”. Her kommer nok en kokebok om hverdagsmat, matpakker, fiskepinner, granola, kosemat og mat til hele familien. Siv har mange følgere, og mange “fans” som venter på boka hennes. Så gjenstår det å se om den skiller seg nok ut til å slå ann blant de som ikke kjenner til henne…

FRA JORD TIL BORD
Gry Hammer er mest kjent for sin bok om fermentering. Nå kommer en kokebok om hvordan du kan leve sunt, bærekraftig, og samtidig tar vare på tarmhelsa. Dette er vel strengt tatt ikke en helt ny bok, for på Cappelen Damm sine nettsider står det: “Boka er en revidert og oppdatert utgave av Den moderne jeger, med flere nye oppskrifter.”

KJEMPESMART – HELT ENKELT
Ida Gran Jansen er kanskje mest kjent for sine saftige kaker og myke bakverk. Hun har også gitt ut en bok om hjemmelaget barnemat. Nå kommer hun med en kokebok der hun gir deg oppskriftene på retter du enkelt kan forberede og fryse ned, som du kan ta frem når du får uventet besøk.

SPIS SAMMEN
Julie Ilona Balas, kjent fra Julies Matblogg, kommer også med ny bok til høsten. Boka heter “Spis sammen” og kommer ut på Frisk forlag. Det ligger ikke ute så mye informasjon om boka enda, men på Julies Instagram skriver hun: “Fordi det som gir meg mest glede her i livet, er å samle venner og familie rundt bordet, i hagen eller på verandaen for å spise god mat sammen. Spis sammen er for alle disse stundene, fra spontane frokostbesøk til lange kvelder med gjengen eller familien. Der gjestene nyter maten, og du beholder hvilepulsen.

SPRUDLENDE
Vindronning Sara Døscher kommer med bok om de beste 101 beste flaskene med bobler. Så hvis du liker noe kaldt og sprudlende i glasset, så er nok dette boka for deg. Kanskje er dette en julegave sammen med en flaske bobler?

Dette var altså det jeg har funnet av kokebøker som slippes høsten 2021! Er det noen jeg har glemt?

Jeg og Mats kommer også med ny kokebok. Den skulle opprinnelig komme høsten 2021, men det er et så stort prosjekt at vi måtte vente til januar 2022 med å slippe den. Vi er godt igang med det vi håper skal bli årets kokebok 2022. Forhåpentligvis den eneste kokeboka du trenger :-p
Ja, det er ambisiøst, men jeg tror man må sikte høyt for å havne på folks kjøkkenbenk i et marked som flommer over av kokebøker!
Boka blir en stor bok med mange oppskrifter, og ca. 800 bilder…
Forhåpentligvis har vi kommet så langt til høsten at forhåndssalget slippes før jul!