For mange er ordet restemat negativt ladet. Mye av grunnen til det er nok at mange oss fikk tørre oppvarmede rester av gårsdagens middag når vi var yngre. I 2016 kaster vi så mye mat, at restemat bør bli et mer positivt ladet ord. I 2012 kom Sara Døscher med boka Restekjærlighet der hun viste hvordan du kunne bruke rester til å skape nye spennende retter. Kanskje var hun forut for sin tid, for det er først de siste årene vi har blitt bevisst på hvor mye vi egentlig kaster. Du har vel sett Live Nelvik sin nye serie “Live redder verden – litt”? Hvis ikke – gjør det! Alvor blandet med Lives sjarm og varme humor. Jeg har selv mye å lære her, og har derfor i det siste forelsket meg i koseptet “mat i form”. Det vil si at du åpner kjøleskapet, og skaper en rett av det du finner. Jeg er også en av de som elsker ferskt brød, og tar meg ofte i å kjøpe nytt ferskt brød før det forrige brødet er spist opp, selv om det bare er 1-2 dager gammelt…..

Her kommer ihvertfall en oppskrift på en Kjøttdeigform med pasta og gode smaker. Her passer det perfekt å bruke kjøttdeigrester fra tacomiddagen, tacosausen som er igjen i det halvfulle glasset, grønnsakene som begynner å bli slappe. Selv om den lages av rester, så blir resultatet en fullverdig og fantastisk middagsrett!

Du kan selvfølgelig også handle alt nytt, ferskt og friskt til denne pastagratengen. Det må jo ikke være rester :-) Og hvorfor har jeg hatt brødsmuler (pankomel) i ostetoppingen lurer du på? Jeg synes de aller fleste retter skal inneholde et sprøtt element, fordi en rett bør inneholde forskjellige teksturer for å være interesant når den spises! Hva hadde vel Tilslørte bondepiker vært uten brødsmulene for eksempel?

Kjøttdeigform2

Kjøttdeig i form med pasta, tomater, kokosmelk og brødsmuler
Serves 4
Total Time
30 min
Total Time
30 min
Ingredients
 1. 4 porsjoner pasta (jeg bruker fibermakaroni fordi jeg hadde det i skapet, men du kan fint bruke feks annen grov pasta)
 2. 1 pk kjøttdeig eller karbonadedeig
 3. 1 ss rapsolje
 4. 1 ss røkt paprikapulver
 5. 1/4 ts chilipulver
 6. 2 hvitløksfedd, finhakket
 7. 1 løk, i skiver
 8. 1 boks hakkede hermetiske tomater
 9. 4 ss sweet chilisaus
 10. 2 dl kokosmelk
 11. 4 ss Teriyaki saus
 12. Salt og pepper
 13. 150 g revet ost
 14. 4 ss sprø brødsmuler (pankomel)
Instructions
 1. Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Sil av vannet.
 2. Stek kjøttdeigen i olje til den er gyllen og gjennomstekt. Ha i paprikapulver, chilipulver, hvitløk og løk. La frese i et par minutter til.
 3. Ha i hakkede tomater, chilisaus, kokosmelk og Teriyakisaus. La koke til det begynner å tykne litt. Dette tar 3-4 minutter. Smak til med salt og pepper.
 4. Bland sausen med pastaen og ha i en ildfast form.
 5. Bland revet ost med pankomelet og strø over pastaen.
 6. Stek formen i ovnen på 200 grader til osten er gyllen og gratengen er gjennomvarm.
Notes
 1. Server gjerne denne formen sammen med godt brød og en grønn salat.
 2. Den kan fint lages ferdig og settes i kjøleskapet. Da strør du bare over ost, brødsmuler og steker den like før servering.
Maten vi deler https://nykvist.no/