Karamellpudding er en av mine favorittdesserter – uansett årstid! Og det er enklere enn mange tror… Den lager seg nesten selv. Det eneste du trenger er litt tid og tålmodighet!

Foto: Mats Dreyer

Dette er en klassisk karamellpudding oppskrift, men jeg har latt julekrydder trekke i melken, slik at du får litt mer smak i karamellpuddingen! Jeg har i tillegg toppet karamellpuddingen med krem av fløte, sukker og vaniljestang, og appelsinfileter, hakkede nøtter og lakriskuler!

Karamellpudding:
300 g sukker
6 dl H-melk
2 dl fløte (kremfløte!)
6 egg
1 vaniljestang, splittet i to på langs
2 kanelstenger
4 stk stjerneanis
4 stk grønne kardemummekjerner
Smelt 200 g sukker i en stekepanne på middels varme. Ikke rør før sukkeret begynner å smelte. Smelt karamellen videre under omrøring til karamellen er gyllen.
Ha karamellen i en brødform (eller en annen ildfast form som rommer ca. 1,5 liter).
Ha melk, fløte, 100 g sukker, vaniljestang, kanel, stjerneanis og grønn kardemumme i en kjele. Kok opp. Dra kjelen av plata og la trekke i 10 minutter så du får ut mest mulig smak av krydderne.
Pisk sammen eggene i en bolle. Spe med fløtemelken mens du pisker.
Sil blandingen og la stå i 10 minutter. På denne måten er det mindre sjanser for at du får luftbobler i karamellpuddingen.
Sett brødformen over i en dyp langpanne eller ildfast form.
Sil blandingen over i brødformen.
Fyll vann i langpanna til det står 1/3 opp på brødformen.
Stek karamellpuddingen i ovnen på 120 grader i ca. 2 timer til karamellpuddingen har stivnet.
Avkjøl karamellpuddingen.
Lag gjerne karamellpuddingen god tid i forveien, for den kan fint stå en uke i kjøleskapet.

Servering:
Skjær langs kanten på karamellpuddingen med en kniv. Dette gjør det enklere å få den ut av formen.
Topp karamellpuddingen med pisket krem (gjerne med litt sukker og vanilje i), appelsinfileter, hakkede pistasjnøtter, friske bær eller lakriskuler. Her kan du pynte med hva du vil!