Dette innlegget er et betalt samarbeid med Parmigiano Reggiano, og er derfor merket med Reklame.

Jeg bruker mye ost i matlagingen min, og en av de ostene jeg oftest bruker er Parmigiano Reggiano, eller Parmesan som mange kaller den faste osten fra Italia.

Foto: Mats Dreyer

Ja, for Parmigiano Reggiano kan kun produseres i provinsene Parma, Reggio Emilia, Modena og i deler av Mantua og Bologna.

Visste du at det kun er Parmigiano Reggiano som kan kalles Parmesan?

Parmigiano Reggiano er en lagret hardost, som er blitt produsert gjennom århundrer med de samme ingrediensene. Hele parmesaneventyret begynte med middelalderens benediktinermunker, som fikk i oppdrag å lage en ost som kunne lagres over lengre tid. Dette løste de ved å bruke salt fra Salsomaggiore-gruvene og melk fra kyr som beitet på gårder tilknyttet klosteret.

Parmigiano Reggiano produseres av fersk melk fra kuer som holder til i opprinnelsesområdet, i tillegg til salt og løype. Tilsetningsstoffer er ikke nødvendig, eller lov, å bruke i produksjonen av Parmigiano Reggiano.

For å kunne bli solgt som en Parmigiano Reggiano ost, må osten modnes i minimum 12 måneder. Er osten lagret i 24 måneder eller mer har de karakteristiske krystalliserte aminosyrene begynt å utvikle seg.  

Godt modnet Parmigiano Reggiano egner seg derfor godt i alt fra nykokt pasta til gratinerte grønnsaker og som snacks!

Du finner også Parmigiano Reggiano som er lagret i 36 måneder eller mer. Parmesan som er lagret i 36 måneder er kraftig i smaken, og har smaker som minner om krydder, nøtter og kjøttkraft. Om du skal ha ulike lagringer på snacksbordet, anbefaler jeg at du starter med den yngste og smaker deg gjennom de ulike modningene. På den måten vil du kunne følge endringen som skjer gjennom lagringsprosessen. Jo lengre osten modner, jo mere intens blir den i smaken.

Ettersom jeg starter dette innlegget med å si at jeg bruker mye parmesan i matlagingen, så skal du selvfølgelig også få en oppskrift! Dette er parmesangratinerte poteter, som passer perfekt til ribbe og annen julemat, men smaker også fantastisk godt som tilbehør til helstekt indrefilet, elgsteken eller til helstekt kylling. Dette er tilbehøret som du garantert vil få skryt for i vennegjengen eller familieselskapet! Ja, de ser fine ut – men de smaker minst like godt!

Parmesangratinerte poteter (til 4 porsjoner):
800 g kokefaste poteter (feks Astrix)
2 rødløk
4 dl kremfløte
200 g Parmigiano Reggiano (med skorpe)
2 hvitløksfedd, finhakket
4 ss finhakket timian
salt og pepper
Start med å lage parmesansausen. Ha fløte, hvitløk og timian i en kjele. Skjær skorpen av parmesanen og ha den i kjelen. La koke i 15 minutter. Ta ut parmesanskorpen og vend inn 100 g revet parmesan. Smak til med salt og pepper.
Skjær potetene og løken i tynne skiver med en mandolin eller en skarp kniv. Skjær gjerne potetene i skiver på langs, slik at du får lengst mulig skiver.
Legg potetene og løken i en ildfast form som er ca. 20 cm i diameter. Hvis du setter skivene opp som på bildet, så får du et enda penere sluttresultat. Bygg deg rundt og rundt til du har fylt formen. Pass på at formen ikke er for stor, for da vil skivene falle sammen under steking.
Ha parmesansausen over potetene. Strø over 50 g revet parmesan.
Stek potetene i ovnen på 190 grader i ca. 40 minutter til potetene er møre. Da skal potetene være gylne på toppen. Hvis du vil ha de enda litt mer gylne kan du skru på grillelementene i ovnen de siste minuttene.
Topp potetene med 50 g revet parmesan før servering.
Tips: Pynt potetene med friske urter!

Disse potetene kan du fint lage dagen før de skal serveres. Da steker du dem nesten ferdig, avkjøler dem 1 time på kjøkkenbenken før de settes i kjøleskapet til de skal serveres. Da stekes de på 190 grader til potetene er helt møre og gylne.