Ikke alle er glad i safran, korinter og andre tradisjonelle julesmaker som bestemor ofte drar frem en gang i året. Det kan derfor være lurt å finne sin favorittkake som kun inneholder smaker du elsker, og som minner deg om jul! Utforsk gjerne nye oppskrifter, bytt smaker du ikke er så glad i med smaker du elsker. Slik skaper du nye oppskrifter, nye kombinasjoner – og ikke minst nye tradisjoner.
Jeg har lekt med med julens smaker i denne oppskriften, og kommet frem til en kombinasjon jeg synes funker som krutt! Den erstatter den tradisjonelle julekaka her i huset, og bør serveres nybakt! Du kan også lage små boller av denne oppskriften! Frys dem ned, så har du ferske juleboller i hele desember….
Julekringle med klementiner og valmuefrø
2016-12-13 13:36:23
Total Time
3 hr
Til deigen
- 1 ts fennikelfrø
- 1 ts malt kanel
- 1 ts malt stjerneanis
- 1 ts malt nellik
- 1/2 liter h-melk
- 50 g fersk gjær
- 1 kg hvetemel
- 150 g sukker
- 1 egg
- 150 g smør i terninger
Til fyll
- 200 g romtemperert smør
- 100 g sukker (gjerne brunt)
- 4 ss valmuefrø
- Skallet av 4 klementiner (økologiske hvis du får tak i - du kan også bruke appelsiner)
Til steking
- 1 egg
Instructions
- Risk fennikelfrøene i en tørr panne til det begynner å lukte godt. Knus frøene i en morter og bland dem med kanel, stjerneanis og nellik.
- Løs opp gjøren i melken i en kjøkkenmaskin. Ha i mel, sukker, egg og krydderblandingen. Elt 15 minutter på lav hastighet.
- Tilsett 150 g smør og gjør i ytterligere 15 minutter.
- La deigen heve i ca 1 time på et lunt sted.
Fyll
- Kjevle ut deigen til et stort rektangel. Smør på smør og dryss over sukker, valmuefrø og klementinskall. Rull sammen til en lang pølse.
- Del deigpølsa i to på langs.
- Tvinn de lange pølsene rundt hverandre - og legg den som en rund krans på et bakebrett.
- La kringla heve til ca dobbel størrelse. Dette tar fort en time til. Dette er ikke den raskeste kringla du baker i år, men den er verdt å vente på - jeg lover!
- Pensle kringla med sammenpisket egg og stek den i ovnen på 180 grader til den er gjennomstekt. Dette tar ca 30-40 minutter.
Notes
- Ha gjerne på melisglasur på julekringla like før servering. Da blander du melis med saften av klementinene (istedenfor vann). Da får du en frisk melisglasur som fremhever julesmakene i kringla!
Maten vi deler https://nykvist.no/