Ikke alle er glad i safran, korinter og andre tradisjonelle julesmaker som bestemor ofte drar frem en gang i året. Det kan derfor være lurt å finne sin favorittkake som kun inneholder smaker du elsker, og som minner deg om jul! Utforsk gjerne nye oppskrifter, bytt smaker du ikke er så glad i med smaker du elsker. Slik skaper du nye oppskrifter, nye kombinasjoner – og ikke minst nye tradisjoner.

Jeg har lekt med med julens smaker i denne oppskriften, og kommet frem til en kombinasjon jeg synes funker som krutt! Den erstatter den tradisjonelle julekaka her i huset, og bør serveres nybakt! Du kan også lage små boller av denne oppskriften! Frys dem ned, så har du ferske juleboller i hele desember….

jul_kringle_bakverk_klementin_2

Julekringle med klementiner og valmuefrø
Total Time
3 hr
Total Time
3 hr
Til deigen
 1. 1 ts fennikelfrø
 2. 1 ts malt kanel
 3. 1 ts malt stjerneanis
 4. 1 ts malt nellik
 5. 1/2 liter h-melk
 6. 50 g fersk gjær
 7. 1 kg hvetemel
 8. 150 g sukker
 9. 1 egg
 10. 150 g smør i terninger
Til fyll
 1. 200 g romtemperert smør
 2. 100 g sukker (gjerne brunt)
 3. 4 ss valmuefrø
 4. Skallet av 4 klementiner (økologiske hvis du får tak i - du kan også bruke appelsiner)
Til steking
 1. 1 egg
Instructions
 1. Risk fennikelfrøene i en tørr panne til det begynner å lukte godt. Knus frøene i en morter og bland dem med kanel, stjerneanis og nellik.
 2. Løs opp gjøren i melken i en kjøkkenmaskin. Ha i mel, sukker, egg og krydderblandingen. Elt 15 minutter på lav hastighet.
 3. Tilsett 150 g smør og gjør i ytterligere 15 minutter.
 4. La deigen heve i ca 1 time på et lunt sted.
Fyll
 1. Kjevle ut deigen til et stort rektangel. Smør på smør og dryss over sukker, valmuefrø og klementinskall. Rull sammen til en lang pølse.
 2. Del deigpølsa i to på langs.
 3. Tvinn de lange pølsene rundt hverandre - og legg den som en rund krans på et bakebrett.
 4. La kringla heve til ca dobbel størrelse. Dette tar fort en time til. Dette er ikke den raskeste kringla du baker i år, men den er verdt å vente på - jeg lover!
 5. Pensle kringla med sammenpisket egg og stek den i ovnen på 180 grader til den er gjennomstekt. Dette tar ca 30-40 minutter.
Notes
 1. Ha gjerne på melisglasur på julekringla like før servering. Da blander du melis med saften av klementinene (istedenfor vann). Da får du en frisk melisglasur som fremhever julesmakene i kringla!
Maten vi deler https://nykvist.no/

kringle_jul_klementin_bakverk