grøstadgris4

I disse juletider er det samme fokus i media hvert år – og i år kanskje verre enn noen gang. Fokuset på hvor du får den billigste julepølsa, hvor surkålen koster minst og hvor du får mest for pengene. Fokuset på hvor du får den beste julematen er vridd over til hvor du får den billigste…. I år var det Kiwi som vant! Hvis du handler all julematen din der i år, så kan du spare hele 40 ØRE i forhold til nærmeste konkurrent. Står det virkelig så dårlig til med oss? 

I tillegg presser dagligvarekjedene prisene ned for å vinne kampen om forbrukeren og kunden – deg og meg! Du får ribbe til 14,90 pr kilo og surkål til 1 kr pr pakke. Hvorfor selger butikkene julematen med tap? For å få DEG til å gjøre julehandelen i nettopp deres butikk selvfølgelig! Hvis du velger butikk etter hvor de har den biligste surkålen, så er sannsynligheten stor for at du fyller kurven med mer enn du hadde tenkt. Hvorfor? Fordi du sparte noen kroner på surkålpakka. Du gjorde et KUPP! Da kan du jo unne deg litt ekstra….

Diskusjonene i sosiale medier går heftig. Er det et svik mot den norske bonden å selge ribbe til 14,90? Bør vi spise mindre kjøtt? Har vi ikke råd til å betale full pris for julematen?

Det viktigste for meg i hele dette julekaoset, er at jeg har et valg! Sånn situasjonen er nå kan jeg få kjempebillig ribbe sprøytet med saltvann i min nærbutikk, eller jeg kan gå litt lenger og få tak i ribbe av økologisk frilandsgris som koster litt mer – og har levd et lykkelig liv. Jeg kan kjøpe surkål til 1 kr pr pakke, eller jeg kan lage min egen av økologisk hodekål – omtrent like billig og MYE bedre. Jeg kan stå i kø for å få tak i den billigste julepølsa, eller jeg kan ta turen til Annis Pølsemakeri i Mathallen og få ordentlig julepølse laget med kjærlighet. Jeg kan kan gå i nærbutikken og handle billig vakumpakket julemat uten spor av service og kontakt med de ansatte, eller jeg kan gjøre julehandelen til hyggelig – og betale litt mer for å få god service, et varmt smil, råvarer som har en historie – og et “god jul” på vei ut! 

For meg er julen minner, nostalgi, hygge, varme, medmenneskelig og ekte. Dette skapes med gode handleopplevelser, gode råvarer, ekte og ærlig mat. Ikke ved at jeg sparer 40 øre på handleturen….

Så: God jul – i år er valget ditt!

grøstadgris2

Alle bildene i dette blogginnlegget har jeg lånt fra www.grostadgris.no!