Mange (deriblant meg) elsker kveitefilet! Og mange bestiller det på restaurant, fordi de tenker at det er for vanskelig å få til hjemme.

Men sannheten er at kveite er en av de letteste fiskene å filetere hjemme. Selvfølgelig kan du be de i fiskedisken hjelpe deg der du kjøper fisken, men det er enda morsommere å kjøpe hel kveite med hjem – og begi seg ut på filetereringen selv! I tillegg til at det er billigere enn å kjøpe ferdig filèt så får du også fantastiske bein til å koke kraft på!

Kveita er en flat fisk i flyndrefamilien, og fileteres derfor på samme måten som andre flyndrer. Så hvis du først har lært deg det, så er det akkurat samme fremgangsmåte på både rødspette, piggvar og smørflyndre. Men ettersom kveita ofte er større enn de andre flyndrene, så er det en fin fisk å trene på!

Det første du gjør er å skylle og tørke godt av fisken, slik at du blir kvitt slimet. Dette gjør det enklere å jobbe med kveita, og den sklir ikke så lett.

Legg fisken på ei stor stabil fjøl. Hvis du ikke har en stor nok fjøl, så kan du legge den på bakepapir rett på kjøkkenbenken. Skjær et snitt på midten av kveite. Kveita har ofte en mørk stripe som gjør det lett å skjære riktig. Skjær ned til du møter bein, og følg stripa fra hode til halen.

Deretter er det på tide å skjære ut filetene. Da legger du på skrå og skjærer inntil beinene slik at hele fileten slipper taket. Skjær så nærme benene du klarer, slik at det blir sittende minst mulig fiskekjøtt igjen på beina. Bruk lange drag med kniven, slik at du ikke får små snitt i fiskefileten. Legg fileten over på et fat, og gjør akkurat det samme på andre siden. Alle flyndrefisker har fire fileter, så når du har fått ut de to filetene på oversiden, snur du fisken slik at du får den hvite siden opp og gjør akkurat det samme på baksiden.

Legg så kveitefiletene over på en fjøl og renskjær dem. Nå kan du rette opp hvis du har gjort noen små feil under fileteringen. Du kan også skjære fileten jevn og fin. Skjær vekk eventuelle bein du var uheldig å få med deg når du fileterte.

Du kan nå enten steke kveitefileten med skinnet på, eller du kan fjerne skinnet. Da legger du filetene på en fjøl. Skjær et snitt ned til skinnet der fileten er som tynnest. Da har du en liten flik du kan holde i. Ta tak i fliken og sett kniven på skrått ned mot skinnet. Dra i fliken mens du skjærer i lange drag mot den tykkeste delen av fileten. Fortsett til hele skinnet er av. Bare pass på at du ikke har for skrå vinkel på kniven, for da er det fort gjort å skjær gjennom skinnet. Hvis du har for liten vinkel, så vil det sitte igjen mye fiskekjøtt på skinnet. Så her må du prøve og feile litt! Men det er både lett og gøy når du finner teknikken og får det til.

Nå har du fire skinn- og beinfrie kveitefileter du kan enten helsteke i ovnen, eller dele i porsjonsstykker og steke i panna. I stort sett alle oppskrifter med fisk kan du bruke kveite. Kveita er en fisk som tåler en del “juling”, og passer derfor også i fiskegryter etc. Frys gjerne ned en av filetene, så kan du tine den og lage kveitesashimi når du får gjester eller får lyst på noe godt en torsdag kveld!