Det er midt i februar, og det betyr flere ting. Det betyr blant annet at de nordiske Michelin-stjernene skal deles ut! 

Mandag 17. februar rettes alle sine gastronomiske øyne mot Trondheim, der årets stjerneutdelig arrangeres.

Det betyr at det nå er tid for å spekulere, mene, håpe og gjette hvem som får Michelin-stjerner i 2020, kun noen få dager før det braker løs….

I dag har Norge følgende stjernerestauranter:
Maaemo, Oslo ***
Statholdergaarden, Oslo *
Galt, Oslo *
Kontrast, Oslo *
Credo, Trondheim *
Fagn, Trondheim *
Re-naa, Stavanger*
Sabi Omakase, Stavanger*

Hvis vi starter utenfor Oslo, så sier ryktene av Speilsalen i Stavanger kan få sin første Michelin-stjerne. Det er også noen som mener at Credo i Trondheim fortjener sin andre stjerne i år. Vi har ikke besøkt noen av disse stedene enda, så det står på planen, så skal jeg si hva jeg tenker etter at vi har vært der.
Mange nevner også restaurant Under ved Lindesnes som en aktuell kandidat til en stjerne i den velkjente guiden. Vi var der i åpningsuka, og på det tidspunktet var de nok ikke helt klare for noen stjerne, men det kan jo ha skjedd mye på kjøkkenet siden det! Men Under er nok en av de mest aktuelle restaurantene til å få sin første stjerne i år! Så gjenstår det å se hvor mye Michelin-anmelderene har reist utenfor Oslo.

Hvis vi vender nesa mot Oslo, så har vi nå 6 Michelin-stjerner fordelt på 4 restauranter. Nå skal det sies at vi i Norge har svært få Michelin-stjerner i forhold til våre nordiske naboland, men er det noen av de som ikke har stjerne i dag som fortjener? Eller er det noen som mister stjerner?

Jeg tror både Maaemo, Kontrast og Galt beholder sine stjerner. Men vil Statholdergaarden miste sin stjerne? I en tid hvor Michelin-guiden jobber for å fremstå som moderne og aktuell, så er dette et grep som kan være aktuelt. Ryktene sier at kvaliteten på Statholdergaarden har vært varierende i det siste, og at stjerna kan henge i en tynn tråd. Og vil Maaemo forsvinne ut av guiden i år fordi de bytter lokale?

Hvis jeg skal drømme og mene noe om nye stjerner, så er jeg ganske sikker at Mia, Ulrik og resten av gjengen på restaurant À L’aise i år får sin etterlengtede og velfortjente stjerne. De fortjente en stjerne i fjor, men fikk ingen. De fortjener den enda mer i år. Jeg håper også at Restaurant Rest får en velfortjent stjerne, men mulig de må vente et år. En fugl har visket meg i øret at restaurant Stallen også kan være aktuell for en stjerne i årets Michelin guide. Men de bør kanskje få et år på nakken før de eventuelt får en stjerne?

Jeg er ganske sikker på at vi ikke får et så stort stjernedryss som jeg drømmer om, men jeg tror at oversikten over Michelin-stjernene i Norge ser slik ut etter mandagens utdeling:

Maaemo, Oslo *** (hvis de ikke forsvinner ut av guiden i år)
Statholdergaarden, Oslo*
Galt, Oslo *
Kontrast, Oslo *
Credo, Trondheim*
Fagn, Trondheim *
Re-naa, Stavanger*
Sabi Omakase, Stavanger*
Nye stjerner:
À L’aise, Oslo*
Under, Lindesnes*
Speilsalen, Trondheim *

Stjernene skal også deles ut til de andre nordiske landene. Her knyttes det nok størst spenning rundt restaurant Alchemist i København. Vi var der i september, og ble blåst av banen. De fortjener uten tvil tre stjerner, men det er mulig de får “bare” to i år. Alchemist er nok den beste restaurantopplevelsen vi noen gang har hatt.

Så gjenstår det å se hvor mange rett jeg har når mandagens stjerner deles ut….