“Velg en kylling som har hatt det godt – det kjennes på smaken!”

Dette blogginnlegget er på mange måter starten på en ny tid for bloggen “Maten vi deler”! Dette innlegget inneholder den første matvideoen jeg og Mats Dreyer har laget sammen. Mats er en altmuligmann, og har filmet, klippet og laget filmen. Jeg står for maten og oppskriften. Sammen har vi stylet. Dette er altså vårt første felles offentlige produkt, men definitivt ikke det siste. Bloggen “Maten vi deler” vil fremover bli vår blogg, noe som forhåpentligvis vil resultere i flere innlegg, høyere kvalitet og mer matglede! Gøy for oss, og vinn-vinn for deg! Håper du liker dette innlegget, for dette er starten på mye gøy fremover….

 

Helstekt kylling passer like godt til hverdags som til fest – til store og små. Dette er en variant som kombinerer syrlige epler med epleøl og søtpotet. Her kan du fint lage din egen variant av retten ved å bytte ut epleølet med et annet øl, eller du kan bruke eplejuice. Du kan også bytte ut søtpotetene med vanlige kokefaste poteter, og eplene med rotgrønnsaker. Her er mulighetene mange, så prøve seg frem.

Når du skal velge en kylling, så velg en kylling som har hatt det bra. Jeg har brukt Lerstang kylling som har vokst opp i fjøs på Lerstang gård i Vestfold, med vinduer og naturlig dagslys. Kyllingene har god plass til å boltre seg på, og vokser i naturlig tempo med naturlig dagslys og døgnrytme. Når de i tillegg fôres med naturlig mat fra den lokale mølla, så resulterer det i en litt lykkeligere kylling som smaker litt bedre. Jeg pleier også å bruke økologisk kylling fra Holte eller Hovelsrud. Velg en kylling som har hatt det godt og spist ren mat – det kjennes på smaken!

Og hvordan får man saftig kylling? Det er enklere enn mange tror…. Jeg husker godt de gangene jeg fikk helstekt kylling da jeg var liten. Mamma hadde latt den stå i ovnen til den var gjennomstekt, og lot den stå i et par timer til for å være helt sikker. Resultatet ble en knusktørr kylling som måtte druknes i saus….

Ved å finne frem ditt digitale steketermometer er du garantert suksess – og samme resultat hver gang. Stek kyllingen til den har en kjernetemperatur på 65 grader inne ved brystbenet, og la den hvile i 10 minutter før servering. Resultat? Saftig kylling som kommer til å høste store smil rundt middagsbordet. Vanskeligere er det ikke.

 

“Ved å fylle kyllingen med sitron får du en syrlig smak og et enda saftigere resultat. Ved å krydre den med en smaksrik rub får du en fantastisk smak og et sprøtt og godt skinn.”

 

Rub er en tørr krydderblanding som jeg ofte bruker når jeg skal grille. En god rub består av salt, sukker, pepper og smak etter eget ønske. Her kan du variere smak etter hva du skal bruke den til. Til denne kyllingen laget jeg en rub som sparket litt, ettersom tilbehøret er så friskt og godt. I tillegg tåler en hel kylling litt ekstra smak. Jeg brukte også røkt salt i min rub, noe som ble fantastisk godt! Hvis du ikke får tak i røkt salt, så kan du fint bruke vanlig salt. Jeg kjøpte mitt røkte salt på Meny Colosseum i Oslo, men vet at de også har røkt maldonsalt i mange butikker. Kjøp det hvis du finner det, så har du et godt salt du kommer til å få bruk for når grillsesongen banker på…

 

Helstekt kylling med søtpotet og eple
Serves 4
Total Time
1 hr 30 min
Total Time
1 hr 30 min
Grønnsaker
 1. 4 syrlige faste epler (evnt fler hvis eplene er små)
 2. 600 g søtpotet
 3. 4 ss rapsolje
 4. 4 ss finhakket frisk timian
 5. Salt og pepper
Rub
 1. 2 ss paprikapulver (her kan du gjerne bruke en røkt og hot variant hvis du ønsker)
 2. 2 ss brunt mykt sukker
 3. 1 ss røkt salt
 4. 1 ts knust chipotle
 5. 1 ss sennepsfrø
 6. 1 ts grovmalt sort pepper
 7. 1 ts revet sitronskall
Kylling
 1. 1 hel kylling
 2. 2 økologiske sitroner
 3. 1 flaske epleøl (evnt annet øl hvis du ikke får tak i epleøl)
Grønnsaker
 1. Del eplene i båter, eller i to hvis de er små. Skrell søtpotetene og del dem i skiver. Legg eplene og søtpotetene i en ildfast form. Ha over rapsolje, timian, salt og pepper.
Rub
 1. Bland sammen alle ingredisensene. Knus dem gjerne i en morter slik at du får ut alle smakene.
Kylling
 1. Del sitronene i skiver og fyll kyllingen med sitronskivene.
 2. Legg kyllingen oppå grønnsakene og gni gni den inn med rub.
 3. Hell over flasken med øl.
 4. Stek kyllingen i ovnen på 180 grader til den har en kjernetemperatur på 65 grader. Mål temperaturen inne ved brystbenet. Dette tar ca 30 minutter pr kilo kylling.
 5. La kyllingen hvile i 10 minutter før den serveres.
Maten vi deler https://nykvist.no/