For meg er helg baking og avslapping… Ihvertfall innimellom… Ingenting er som å starte helgen med gjærbakst som sprer lukt, barndomsminner og den gode følelsen i hele huset! Og lite er så hyggelig som å invitere noen du er glad i på nybakt gjærbakst. Denne kringla er laget med solbærsyltetøy og vaniljekrem. Lag vaniljekremen selv hvis du har god tid (det blir selvfølgelig aller best), eller kjøp ferdig hvis du har det travelt.

Det fine med denne kringla er at du kan fylle med mye av det du har hjemme på kjøkkenet. Du kan fint erstatte solbærsyltetøyet med feks aprikosmarmelade, blåbærsyltetøy, bjørnebærsyltetøy. Det viktigste er at syltetøyet er litt syrlig, slik at det matcher den søte vaniljekremen!

Jeg bruker vanligvis vanlig melk når jeg lager gjærdeig, men denne gangen hadde jeg Tjukkmjølk stående i kjøleskapet som jeg hadde lyst til å teste ut. Og resultatet? Helt fantastisk! Kringla ble saftig, smakfull og fantastisk god! Så test gjerne ut med Tjukkmjølk du også! Eller så kan du selvfølgelig bruke vanlig melk…

Helgekringle med solbær og vaniljekrem
Total Time
2 hr
Total Time
2 hr
Deig
  1. 5 dl Tjukkmjølk
  2. 1 pk fersk gjær
  3. 1 kg mel (jeg brukte halvparten hvetemel og siktet emmer fordi det var det jeg hadde i skapet)
  4. 150 g sukker
  5. 1/2 ts salt
  6. 1/2 ts malt kardemumme
  7. 1 egg
  8. 150 g meierismør, i terninger
Fyll
  1. 4 dl vaniljekrem
  2. 2 dl solbærsyltetøy
  3. 1 egg (til pensling)
  4. 2 ss sukker
Deig
  1. Ha Tjukkmjølk og gjær i en kjøkkenmaskin. La gå i 2 minutter før du tilsetter mel, sukker, salt, kardemumme og egg. Elt i 5 minutter til samlet deig.
  2. Ha i smørterningene og elt i ca 15-20 minutter til du har en smidig, blank og glatt deig som slipper bollen. Elting av gjærdeig tar tid, men du verden så verdt det er og vente på....
  3. La deigen heve til dobbel størrelse. Jeg pleier og fylle opp varmt vann i oppvaskkummen, dekke bollen med plast og sette den nedi kummen.
  4. Kjevle ut deigen til en stor firkant på benken. Min ble ca 60x60 cm. Da ble det en stor krans som passet akkurat i en langpanne.
  5. Fordel vaniljekrem og syltetøy utover deigen. Rull deigen løst sammen til en tykk pølse.
  6. Legg pølse på bakepapir i en langpanne og form den rund som en krans.
  7. Klipp dype "hakk" med en saks og bøy "hakkene" til annenhver side.
  8. Dekk til kransen med plastfolie og sett den tilbake over det varme vannet i oppvaskkummen.
  9. La deigen igjen heve til omtrent dobbelt størrelse. Jeg lot den heve i ca 45 minutter.
  10. Pensle kringla med sammenpisket egg og strø over litt sukker.
  11. Stek kringla midt i ovnen på 180 grader til den er gjennomstekt. Min måtte steke i ca 40 minutter.
  12. La kringla hvile i minst en halvtime før servering.
  13. Du kan gjerne strø melis over kringla før servering, eller du kan lage en melisglasur.
Notes
  1. Dette blir en STOR kringle, så du kan evnt halvere oppskriften hvis dere ikke er såå mange...
Maten vi deler https://nykvist.no/