På St Olavs plass i Oslo bodde en av hovedpersonene i Knut Hamsuns roman “Sult” – Ylajali. Dette ble derfor navnet på gourmetrestauranten som startet opp i 2002. Etter 13 år på St Olavs plass måtte restauranten stenge dørene, og Ylajali har nå reist sin vei. I 2016 var det Ylajalis far sin tur til å ta over lokalene, og restaurant Happolati så dagens lys! J.A Happolati er mest kjent for å ha oppfunnet den elektriske salmebok (120 år før iPaden ble laget). Av yrke var han imidlertid agent, med fokus på import og eksport fra Østen. En fargerik karakter, driftig, med et internasjonalt fokus og kreative evner. Dette er altså mannen som er inspirasjonen for restaurant Happolatis meny og matfilosofi.

Vel innenfor dørene åpenbarer det seg et lyst og luftig lokale med mye treverk og en nordisk følelse, men med spisepinner på bordet og asiatiske lamper i taket. Menyen er tydelig inspirert av kokkenes inspirasjonstur til Øst-Asia med mye krydder og chili – blandet med gode norske råvarer.

Vi går (selvfølgelig) for den største menyen, og kveldens fest begynner med tynne chips av fermentert gulrot som vi smører med gressløkmajones toppet med pulver av ramsløk. Vakkert, morsomt, interessant, smaksrikt – og de fester seg i alle tenna. En god start på kvelden!

En liten bøtte med blå engangshansker kommer på bordet før kveldens andre rett. Retten blir presentert som rå sjøkrepshaler, men sannheten er at de har vært en en kort tur innom grillen før de ble penslet med en spicy teriaky saus. Sjøkrepsen har en rå overflate, er såvidt varmebehandlet – og smaker fantastisk! Både konsistens og smak lager tivoli i munnen, og vi vil gjerne ha mer!

Andeegg er en kul og undervurdert råvare. Og når kokkene på Happolati har valgt å bruke skallet som tallerken, så gleder det et lite glødende kokkehjerte. Kokkene har laget en eggekrem av endeeggene og servert den med avruga kaviar, karse og sprøtt kyllingskinn. Mektig, smaksrikt, morsomt og fantastisk godt!

Soft shell crab er små krabber som fanges i det de skifter skall en gang i året. Det vil si at de spises hele, og er ofte brukt som fyll i maki på landets mange sushirestauranter. Happolati har også fritert dem, men serveres dem i en soft bun sammen med en spicy black pepper saus. Denne sparker virkelig ifra seg, så ganen fryder seg med den friske og søtlige Rieslingen som får gleden av å følge denne retten.

Kveite er en av mine favorittfisker – når den tilberedes riktig. Her har de valgt å fritere den og servere den med asparges fra Hvasser, korianderolje, tynne skiver av reddik og red curry saus. Når en lekker fisk som kveite friteres, så kan det ofte bety for høy temperatur, og en fiskefilet som blir både overkokt og trist. Men her hadde de klart å bevare saftigheten i kveita. Tilbehøret var både spennende og godt. Den norske kveita trives godt med smaker fra rundt om i verden, og trives også sammen redd curryen den fikk som ledsager denne kvelden.

Magen begynner å bli full, men kjøkkenet er ikke fornøyde enda – og vil vise mer. Fylte wonton kommer sammen med en smaksrik og hissig ramen. Nudelsuppen er proppet med kjøtt, nudler og grønnsaker. Nå tenkte vi at de skal bli godt med en dessert for å avslutte måltidet. Men den gang ei…

For først var det tid for kveldens hovedrett. Helstekt vårkylling! Brystene var transjert og satt tilbake på skroget, mens lårene var fritert ved siden av. Blansjerte kålblader fulgte ved siden av, slik at vi kunne lage våre egne “vårkylling-wraps”. Sauser, sesamchips, hvitløksmør og andre godsaker tilførte både smak og kostenser som gjorde dette til en vellykket rett. Dessverre måtte vi la det meste ligge igjen, for da var magene blitt heelt fulle….

Men litt dessert er det alltid plass til. Bunsen var tilbake på bodet, men denne gangen i søt versjon. Karamellisert, og med et lite koldtbord av snacks vi selv kunne fylle i. Mais-is, sprø paicrumble, knust smash, syrlig yuzu saus, salt karamell- og lakrissaus. Dette er barnslig godt, og kanskje spiste vi mer enn vi hadde godt av.

Vi kommer tilbake! Men neste gang velger vi muligens liten meny, for da har vi plass til hele desserten!

Restaurant Happolati sin hjemmeside finner du HER!

Foto: Mats Dreyer