Midt på St Hanshaugen (like ved Gutta på Haugen for deg som er kjent) ligger restaurant Smalhans. Dette er en liten bydelsrestaurant som også er nevnt i Michelinguiden som et sted du bør gå til for å få god mat til en rimelig penge. På dagen har de en enkel lunsjmeny og på kvelden har de en litt mer avansert meny som er skapt for å deles. Midt imellom disse et et lite rom som verken er lunsj eller middag. Smalhans har derfor noe som kalles “Dagens Husmannskost” mellom kl 16 og 18. Dette er en rustikk og enkel hverdagsrett til 175 kr pr porsjon, for deg som er på vei hjem fra jobb og har lyst på noe godt og hjemmelaget – uten at du trenger å lage det selv.

For å skape litt ekstra blest rundt “Dagens husmannskost” inviterer Smalhans med jevne mellomrom gjestekokker som lager en signaturrett.

Torsdag 11. mai 2017 var det igjen klart for en gjestekokk – eller rettere sagt to gjestekokker. Denne gangen var det Kristin Helene Randulff Nielsen (bedre kjent som @Ludokriss) og Magnus Støre (ja, han er sønnen til Jonas) fra catering-pop-up-teamet Svinepels sin tur til å kaste glans over Smalhans.

                           Fra venstre: kjøkkensjef på Smalhans Karl Torbjørn, Magnus og Kristin

Kveldens husmannskost ble ved inngangen beskrevet som “Pannekaker med svinekjake, grillet kål og ville vekster plukket på St Hanshaugen.” Etter få minutter kommer det fat og boller med mat, slik at vi selv kan fylle våre egne pannekaker med det vi ønsker. Møre glaserte svinekjaker, grillet og fermentert kål med svart hvitløk, ramsløkdressing og en skål med blomster, urter og spiselig “ugress” hovedsakelig fra nærområdet.

Til dessert kom en liten skål med is laget på rogntre-skudd servert med sprø smuler (crumble) og rabarbra! Friskt, godt og enkelt.

Så: hvis du har lyst på enkel, rask og velsmakende mat etter jobb, så vet du hvor du bør dra! Følg med på Smalhans sin Facebookside. Der legger de hver uke ut både kveldsmenyen og “Ukens Husmannskost”.

Ps: Ryktene sier at samarbeidet mellom kristin og Magnus ikke stopper her… Følg med fremover, for dette lukter mer Håndplukk, flere samarbeid og kanskje flere pop-up-arrangement… Og er det bokpressa jeg hører i det fjerne?

Kristin har i samarbeid med designer og Keramiker Sara Skotte laget smykket hun har rundt halsen. Et søtt smykke som blant annet kan kjøpes hos direkte av kristin, eller hos Sara (som holder til i Kirkeristen, bak Oslo Domkirke).

Foto: Mats Dreyer