Rett ved Skur 13 på Aker Brygge (nærmere bestemt Filipstadkaia) i Oslo står det en fargerik container som fra utsiden kan se ut som et kunstprosjekt ved siden av det store bygget som er utsmykket av nylige avdøde Hariton Pushwagner. Den fargerike containeren er designet av Sandra Blikås. Men innenfor den lille fargerike fasaden skjuler det seg en frodig hemmelighet som alt for få i Oslo har oppdaget- enda. 

Gro Grønt, Magnus Humle
Alle bildene i dette innlegget er tatt av Mats Dreyer

Det er fredag ettermiddag, og vi blir tatt imot av verdens hyggeligste trønder og Daglig leder for Gro Grønt, Magnus Humle. Magnus er egentlig komponist med bakgrunn fra europeiske filmer og tv-serier. Magnus har dyrket mat hjemme i mange år, og fant ut sammen med den musikkinteresserte kokken Martin Skar at han ville gjøre business ut av dyrkingen.

Resultatet er altså denne fargerike dyrkecontaineren på Aker Brygge. Containeren er plassert tilbaketrukket fra bryggas kjas om mas. Her spirer det og gror i “blomsterkasser” som henger på høykant ned fra taket. Først dyrkes de økologiske frøene i små “klumper” med sammenpresset mose, og dyrkes frem med en metode som kalles Hydrokultur. Dette er når man vokser planter i miljøer uten jord. En plante trenger fem ting for å bli lykkelig ; Lys, C02, oksygen, vann og næring. Alt dette kan vi gi planten uten å ha jord. Dette gir Gro Grønt muligheten til å optimalisere planten vekst, og ha full kontroll over dets liv. Hver hengende “blomsterkassene” er merket med dyrkedato. Og ettersom de har full kontroll på hvor lang tid enkelt plante trenger på å spire og gro, så kan de nesten på dagen si når feks salatene og urtene er på sitt beste. Her er det bokstavelig spirende liv fra gulv til tak….

Dyrkecontaineren har en bitte liten container ved siden av seg, som på fine dager vil være en minicafè med påsmurte blingser fra Ille Brød (som er et av de mest omtalte bakeriene i Oslo om dagen) og kaffe fra kaffestjernen Tim Wendelboe. En fugl har også kvitret at det rundt dyrkecontaineren etterhvert vil komme et mini-matmarked som skal driftes av gutta bak Gro Grønt! Jeg tror dette kommer til å bli et fantastisk tilskudd til det eller så grå området. Et lite torg fylt med kortreiste råvarer og matglede er akkurat det Aker Brygge trenger!

Magnus er kunnskapsrik og tar oss med på en guidet tur i den lille fargerike dyrkecontaineren. Han forklarer og lar oss smake. Han er interessert i nye ideer og han forklarer ivrig hvordan smaken på salatene, spirene og urtene endrer seg fra de er små til de blir store og får blomster. Dette er et mekka for oss matelskere, og et sted som inspirerer til mat – både på grillen og inne på kjøkkenet. Jeg driver i disse dager med et nytt spennende prosjekt, og jeg skal la meg inspirere av godsakene til Gro Grønt til mange av rettene… Jeg gleder meg allerede, og allerede i helgen starter det så smått. Jeg forteller mer litt senere :-)

Gro Grønt er et sted du kan stikke innom, eller du kan bestille urtene og salatene så du får dem levert hjem på døra. Gå en tur innom for å se hva de har, eller du kan logge deg inn på Vipps-appen din og se utvalget der :-)

Nå kan sommeren komme :-)

Gro Grønt Oslo, Maten vi deler

Foto: Mats Dreyer