Det er vår i lufta, sola varmer – og grillsesongen er igang! Er du blant dem som ikke griller hele året, så er det nå på tide å finne fram grillen fra boden og fyre den opp!

I dag gikk vi en tur i Oslos gater – eller spøkelsesbyen som det i disse dager er. Butikker, restauranter og cafeer er stengt, og vi møtte nesten ikke et menneske på vår vei. På vei til vårt fotostudio gikk vi innom Mathallen i Oslo for å handle noen godsaker til helgens middager! Heldigvis holder fortsatt Annis Pølsemakeri fortsatt åpent, og søndagsmiddagen var sikret.

Dessverre er Annis Pølsemakeri en av få butikker som holdt åpent i disse dager, og heller ikke der var det et menneske å se… Mange holder stengt på grunn av de nye Corona-reglene, men minst like mange holder stengt fordi kundene uteblir, og omsetningen raser… I disse tider er det viktigere enn noen gang at vi støtter vår lokale butikk! Om det er slakteren i nabolaget, blomsterbutikken på hjørnet eller din lokale Meny-butikk.

De fleste er mer hjemme enn noen gang, og da er det viktig at vi støtter de lokale butikkene, slik at de overlever også etter denne merkelige perioden vi er inne i. Istedenfor å hamstre dopapir og hermetikk synes jeg du skal bruke pengene på gode råvarer, og bruke mer tid med dine nærmeste på kjøkkenet og rundt spisebordet. Og hvis du er blant de som er i karantene, og ikke kan bevege deg utendørs – kan du bestille de gode råvarene hjem på døra. Både Annis Pølsemakeri, Meny og mange andre butikker leverer varene hjem til deg, slik at du slipper å gå ut for å kunne nyte den gode maten. Du kan også støtte din lokale restaurant ved å bestille take away mat hjem. Det gir livsviktige kroner i kassa til restaurantene som sannsynligvis vil slite med å betale husleie og lønn til de ansatte hvis disse Corona-tidene varer lenge…

Foto: Mats Dreyer

Og når vi er først er inne på det å nyte litt ekstra, så får du her oppskriften på retten jeg lagde med kjøttet jeg kjøpte på Annis Pølsemakeri. Vi var heldige og fikk tak i en bit av kua Therese som Annis Pølsemakeri har hatt hengende til modning siden 9. januar. Therese hadde levd 5 gode år på Grøndalen Gård før hun havnet hos Annis. Og FOR et kjøttstykke det var! Det er nok noe av det beste jeg har smakt… Jeg kjøpte ytrefilet på bein, men du kan i denne oppskriften bruke “vanlig” storfe ytrefilet uten bein hvis du ikke er så heldig at du bor nær en lokal slakter!

Grillet ytrefilet på bein med Kraftkarsmør, grillet løk- og potetsalat
Til 2 porsjoner

Ytrefilet:
500 g ytrefilet på bein med fett (eller 400 g ytrefilet eller entrecôte uten bein)
2 ss rapsolje
salt og pepper
Pensle ytrefileten med rapsolje og krydre med salt og pepper.
Grill ytrefileten på direkte varme til den er gyllen rundt hele.
Flytt ytrefileten over på indirekte varme og la den ligge til den har en kjernetemperatur på 56 grader. Da er kjøttet rosa og saftig.
La kjøttet hvile i 5-10 minutter før det skjæres av beinet og skjæres i skiver.

Løk- og potetsalat:
400 g perlepoteter far Bjertnæs & Hoel (eller andre små kokefaste poteter)
2 ss olivenolje
2 ss finhakket timian
salt og pepper
1 gul løk
1 rødløk
1 ss rapsolje
1 ss sitronsaft
Legg potetene på et ark av aluminiumsfolie. Ha over olivenolje, timian, salt og pepper. Pakk sammen til en lukket pakke og legg potetene på indirekte varme i ca 20 minutter til potetene er møre.
Del løkene i to og pensle med rapsolje. Grill løken med snittflaten ned til de er gylne.
Del løken i båter i bland sammen med potetene. Smak til med sitronsaft.

Blåmuggostsmør:
2 ss meierismør
1 ss god blåmuggost (feks Kraftkar)
2 ss finhakket persille
1 ts sitronsaft
malt sort pepper
Kjør smør, blåmuggost og persille til et jevnt grønt smør med en stavmikser eller i en food prosessor. Smak til med sitronsaft og pepper.
Tips: Det kan være lurt å lage opp litt ekstra av dette smøret, så har du klart i kjøleskapet til neste grillmiddag. Du kan også ha smøret i en sprøytepose og sprøyte små “topper” på et bakepapir. Sett “toppene” i kjøleskapet til de stivnet, og frys dem ned i en boks.