Det er søndag, og da har du forhåpentligvis litt ekstra tid til å kose deg på kjøkkenet! Dette er en rett med få elementer, som er forholdsvis enkel og som du kan imponere noen du er glad i med!

Grillet svinefilet servert med Pomme Anna, trøffelbakte tomater og rødvinsjy

Til 4 personer

 

Svinefilet:

800 g svin indrefilet

salt

pepper

2 ss rapsolje

*Renskjær svinefileten for sener, pensle den med olje og krydre med salt og pepper. Grillsvinefileten på direkte varme til du får fin farge rundt hele. Flytt deretter svinefileten over på indirekte varme og la den ligge til kjøttet har kjernetemperatur på 65 grader. La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer i det.

 

Pomme Anna:

600 g poteter (bruk kokefaste poteter?

100 g usaltet meierismør

2 hvitløksfedd

salt

pepper

4 kvister timian

*Skrell potetene og kutt dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin hvis du har. Hvis ikke, kan du bruke en skarp kniv.

*Smelt smøret sammen med timian og hvitløksfedd i en litt stor kjele. Ha potetskivene oppi det smeltede smøret, og bland alt godt sammen.

*Dekk en brødform innvendig med bakepapir. Legg et lag med potetskiver. Neste lag legges motsatt vei, nesten som takstein. Krydre med litt salt og pepper mellom hvert 3. lag med potetskiver.

*Dekk toppen med bakepapir. Stekes ved 180 grader i ovnen til potetene er helt møre. Dette tar ca 45-60 minutter. Ta formen ut av ovnen og legg noe tungt oppå formen som presser potetskivene sammen. Jeg liker å lage disse potetene ferdige dagen før jeg skal spise dem. De kan du avkjøle dem i kjøleskapet. Dagen jeg skal servere dem kutter jeg dem i skiver som jeg varmer i ovnen eller på grillen.

 

Tomater:

ca 500 g Cherrytomater (gjerne på stilk)

4 ss trøffelolje (jeg bruker den på bildet under- en fantastisk trøffelolje – kan bestilles på www.con-gusto.no )

2 ss rapsolje

salt

pepper

*Skyll tomatene og legg dem på aluminiumsfolie sammen med olje, litt salt og pepper. Pakk sammen folien og legg den på indirekte varme på grillen i ca 15 minutter. Tomatene er ferdige når de begynner å sprekke opp.

IMG_7806

 

Rødvinsaus

1 sjalottløk

2 dl rødvin

4 dl oksekraft (kok selv, eller kjøp ferdig fra Jacobs)

1 ss usaltet meierismør

sitronsaft

salt

pepper

*Finhakk løken og kok sammen med rødvinen til halvparten gjenstår. Ha i oksekraften. Kok inn til ønsket tykkelse og smak – ca til 2/3 gjenstår.

*Dra kjelen av varmen og pisk inn smør. Smak til med salt, pepper og evnt sitron.