Det nærmer seg påske, og mange har allerede tatt påskeferie. Hvis det blir sol og vårvarme, så betyr det at mange også starter grillsesongen i disse dager. Påske betyr lam på bordet i mange hjem. Jeg har slått sammen påske, lam og grill, så her kommer min påskeoppskrift på grillet påskelam!

Hvis dere er en stor familie, så kan dere jo grille et stort lammelår, men hvis dere bare er to eller fire så vil jeg anbefale at dere serverer lammefilet i år! Da har du garantert mørt kjøtt, det er enda lettere å lykkes med, og det tar mye kortere tid!

Krydderblandingen jeg har krydret lammet med en er blanding av kaffebønner, røkt paprika, chili, salt, sukker, revet sitronskall og pepper. En litt annerledes krydderblanding som passer godt til lam, men også til biffen, kyllingbrystet eller laksen!

Oppskrift (til 4 porsjoner):
800 g lammefilet (jeg har brukt ytrefilet)
4 ss rapsolje
1 ss kaffebønner
1 ss røkt paprikapulver
1 ts sukker
1/2 ts sort pepper
1/2 ts salt
1/2 ts chiliflakes
1 ts korianderfrø
1/2 ts revet økologisk sitronskall
800 g perlepoteter fra Bjertnæs & Hoel
4 gulrøtter
1 purreløk
salt og pepper
4 ss finhakket timian
2 dl lammekraft

Fremgangsmåte:
Rut fettet på lammefiletene med en skarp kniv.
Pensle filetene med olje.
Ha kaffebønner, paprikapulver, sukker, pepper, salt, chiliflakes og korianderfrø i en morter. Knus til en fin krydderblanding. Vend inn sitronskall.
Vend lammefiletene i krydderblandingen.
Del gulrøttene i grove biter og purreløken i ringer. Ha grønnsakene i en ildfast form sammen med potetene. Vend inn salt, pepper, timian og lammekraft. Sett formen på indirekte varme på grillen og la stå i ca. 30 minutter til potetene er møre. Du kan også steke de inne i ovnen på 200 grader.
Grill lammefiletene på direkte varme til de er gylne på begge sider. Flytt dem over på indirekte varme og la dem ligge til de har en kjernetemperatur på 56 grader. Ta kjøttet av grillen og la det hvile i 10 minutter før det skjæres i fingertykke skiver. Du kan også brune lammefiletene i stekepanna i smør og steke dem ferdige i ovnen til riktig kjernetemperatur.

Servering:
Skjær lammefiletene i fingertykke skiver og server med de bakte grønnsakene. Du kan servere lammekraften fra formen som saus, eller du kan servere en rødvinsaus til! Topp gjerne med friske urter før servering.