Det er påske, og mange har fri og tid til å lage mer mat enn vanlig. Spesielt i disse tider hvor de aller fleste må tilbringe påsken hjemme. Vi har jobbpåske, men unner oss noen gode måltider allikevel. I dag var vi innom Meny Ringnes Park for å finne noen godsaker til påske. Og i ostehylla kom jeg over “Osteknoll” fra Thorbjørnrud Ysteri. Også kalt “Hadelandstrøffel”. Jeg ville finne en morsom måte å teste den ut på, og resultatet ble denne retten – grillet kyllingbryst med byggotto. “Osteknoll” er en fast kumelksost med pepper rullet som en ball. En liten smaksbombe av en ost! Med i pakken får du et lite rivjern, slik at du kan rive den over pastaen, risottoen – eller byggottoen! Hvis du ikke får tak i “Osteknoll” kan du selvfølgelig lage denne retten uten! Men den ble enda litt bedre med…

I denne oppskriften har jeg laget det som kalles en byggotto. Det vil si en ganske klassisk risotto, der risottorisen er byttet ut med byggryn. Litt norskere og litt mer spennende! Vel bekomme, og god påske!

Ingredienser (til 4 porsjoner):
4 kyllingbryst med skinn (2 hvis brystene er store)
2 dl olivenolje
1 dl friske urter (feks estragon, persille og timian)
1 dl hvitvinseddik
2 løk, en finhakket og en i ringer
2 ss rapsolje
2 dl byggryn
1 dl hvitvin eller eplejuice
5 dl kyllingkraft
2 ss smør
100 g revet parmesan
Sitronsaft
Salt og pepper
1 Osteknoll (kan droppes hvis du ikke får tak i)

Fremgangsmåte:
Kjør sammen olivenolje, urter og hvitvinseddik med en stavmikser.
Ha halvparten av urteoljen i en bolle og legg kyllingbrystene i oljen. La ligge i oljen på kjøkkenbenken i minst 30 minutter.
Grill kyllingbrystene på direkte varme til de er gylne. Flytt dem over på indirekte varme til de har en kjernetemperatur på 63 grader. Du kan også brune dem i stekepanna og steke dem ferdig i ovnen på 180 grader til riktig kjernetemperatur. La kyllingen hvile i 5 minutter før servering.
Mens kyllingen stekes lager du byggottoen.
Fres den finhakkede løken og byggrynene i rapsolje i 3 minutter. Ha i hvitvinen og kok under omrøring til vinen har kokt inn. Spe med litt og litt kyllingkraft mens byggottoen koker. Fortsett til all kraften er i kjelen. La koke til byggrynene er møre. Dette tar til sammen ca 20 minutter. Spe på med ekstra kraft hvis byggottoen blir for tykk. Den skal være litt løs, for den vil bli litt fastere når du har i smør og parmesan!
Dra kjelen av varmen og vend inn smør og revet parmesan.
Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Pensle løkskivene med litt rapsolje og grill dem på direkte varme til de er gylne.

Servering:
Anrett byggottoen på et fat eller på fire tallerkner. Server kyllingbrystene hele eller skjær dem i skiver. Riv over “Osteknoll” og ha over urteolje før servering.
Tips:
Topp gjerne retten med friske urter og friske sukkererter før servering for ekstra smak og farge.