Har du startet grilleseongen enda? Hvis ikke, så er det snart på tide! Sola begynner å varme, dagene er lenger og sommeren er på vei med store steg. Det går mot dagen der vi igjen kan invitere alle våre gode venner på grillmiddag. Dagen der vi igjen kan klemme, skåle og danse til sola står opp – men hendene i været.

Og tiden frem til den dagen kommer gjelder det å bruke godt. Lag god mat, nyt tiden med de nærmeste og lær deg og lage noen nye retter som du kan invitere dine god venner på. Bruk tiden til å bli kjent med din egen grill, og test ut nye retter og metoder. Kanskje resulterer det i nye retter som du kan imponere med, og som du kan legge inn i ditt faste reportoar.

Her kommer en oppskrift på en enkel grillet løksalat som passer like godt til grillet biff, kylling, laks eller helgrillet kveite. Dette er et tilbehør som nesten lager seg selv, men som er så godt at folk vil spørre etter oppskriften!

Dressingen er en variant av chimichurry, som er en urtesaus med smak av chili, hvitløk – og grillet sitron!

Oppskrift løk (til 4 porsjoner):
8 stk løk (her kan du bruke store, små, røde og gule løk. Bare husk at hvis du bruker små løk, så trenger du litt fler)
4 ss rapsolje
2 dl kyllingkraft (du kan også bruke grønnsakskraft)
1 dl hvitvin
2 kvister rosmarin
2 hvitløkfedd, delt i to
salt og pepper
Skrell løken og del dem i to på langs. Pensle snittflatene med olje og krydre med salt og pepper.
Grill løken med snittflaten på direkte varme ned til de er gylne.
Legg løken over i en ildfast form som tåler grillen.
Ha kraft, hvitvin, rosmarin og hvitløk i formen.
Sett formen på indirekte varme på grillen og la den stå til løken er helt mør. Dette tar ca. 45 minutter hvis løkene er store.
Ta på deg plasthansker og del løken fra hverandre i “blad” der de løsner naturlig. Legg løkbladene på et fat og topp med chimichurry.

Chimichurry med grillet sitron:
1 dl olivenolje
2 dl friske urter (her kan du gjerne bruke en blanding av bladpersille, rosmarin og oregano)
2 hvitløkfedd, finhakket
1/4 chili, finhakket
1 sitron
salt og pepper
Start med å dele sitronen i to. Grill halvdelene på direkte varme med snittflaten ned til de er gylne.
Ha olivenolje,urter, hvitløk og chili i en bolle og kjør sammen med en stavmikser til en jevn grønn saus.
Smak til med sitronsaft fra den grillede sitronen, salt og pepper.