Den første hvite aspargesen fra Tyskland er i butikkene, og det betyr at det for alvor er vår! At de første hvite aspargesene er i butikken er et like sikkert vårtegn som pollen… Da er det ikke lenge til de norske grønne aspargesene også spretter opp av jorda, og det er sommer…

Samtidig som den hvite aspargesen kom i butikkene, så kom også vårsola som endelig varmer, og det betyr at mange har børstet støvet av grillen! Det må vi feire med en grillrett her på “Maten vi deler”!

Når jeg skal grille, så gjør jeg det ofte veldig enkelt! Når du har gode råvarer, så trenger du ikke masse tilbehør og smaker. Denne retten består av kylling og hvit asparges! Så enkelt og så godt… Kyllingen har jeg krydret med en rub bestående av chili, fenniklefrø, sennepsfrø, sukker og salt. Her kan du leke deg med andre krydder, og tilsette tørkede urter, røkt paprika eller andre krydder du har i skuffen. Prøv deg frem, og lag din egen favorittkrydderblanding! Asparges har jeg bare skrelt, brunet i panne med smør og rosmarin før jeg tilsatte honning, sitronsaft, sennepsfrø og litt bringebæreddik.

Du kan selvfølgelig også servere andre grønnsaker og annet tilbehør til denne retten. Hvis du vil ha poteter til, så anbefaler jeg å pakke små perlepoteter fra Bjertnæs & Hoel i aluminiumsfolie sammen med olivenolje, sitron og friske urter. Legg potetene på indirekte varme på grillen i ca. 30 minutter til de er gylne og møre. Perfekt og enkelt tilbehør som passer til det meste i sommer!

Rub (til flere middager):
2 ss fenniklefrø
2 ss sennepsfrø
2 ss sukker
2 ss salt
1 ts chiliflakes
1 ts hel sort pepper
1 ts revet sitronskall
Ha alt i en morter og knus til fint krydder. Krydderet kan oppbevares i en tett boks, så har du grillkrydder til både biffen, kyllingen og laksen.

Kylling (til 2 porsjoner):
400 g kyllingbryst med skinn
2 ss rapsolje
2 ss rub (se oppskrift over)
Penske kyllingbrystet med olje og krydre godt med ruben.
Grill kyllingen på direkte varme til det er gyllent på begge sider.
Flytt kyllingbrystet over på indirekte varme og la det ligge til du har en kjernetemperatur på 63 grader. La kyllingen hvile i 5 minutter før du skjærer det i skiver.

Asparges:
8 hvite asparges
1 ss smør
1 ss grovhakket rosmarin
1 ts sennepsfrø
salt og pepper
2 ss honning (jeg har brukt bringebærhonning fra Kjartans honning)
1 ts bringebæreddik
1 ss sitronsaft
2 ss eplejuice
Knekk av nederste del av aspargesene og skrell dem.
Brun aspargesen i smør i en stekepanne sammen med rosmarin og sennepsfrø. krydre med litt salt og pepper.
Ha honning, eddik, sitronsaft og eplejuice i panna, og la koke til aspargesen er mør, men fortsatt har en litt fast kjerne.
Løft aspargesene ut av sjyen og brun dem raskt på direkte varme på grillen til de får grillmønster. Kutt aspargesen i tre, og ha dem tilbake i honningsjyen.

Servering:
Server kyllingen med hvit asparges og honningsjyl Topp gjerne med friske urter som feks kjørvel eller timian før servering.