Første lørdagen i mai er det årets første offisielle grilldag, så det betyr at det er på tide å børste støvet av grillen, hvis du ikke allerede har gjort det!

Når du skal grille, så er det aller viktigste å finne de gode råvarene. Det er umulig å lage gull av gråstein – også på grillen. Hvis du skal grille kjøtt, så bruk litt tid på å finne den beste biffen! Hvis du synes det blir dyrt, så server heller litt mindre godt kjøtt, enn alt for mye dårlig kjøtt.

Her kommer oppskriften på grillet Cote de boeuf med spicy gulrøtter. Cote de boeuf er rett og slett entrecôte med bein. Mange mener dette er selve kongen av biffen! Ikke bare ser den rustikk og vakker ut, men det ferdige resultatet blir fantastisk – så lenge kjøttet er bra i utgangspunktet! Finn frem det digitale steketermometeret, så er du helt sikker på at kjøttet er akkurat slik du vil når du tar det av grillen. Og husk at godt kjøtt må hvile litt før du serverer det.

En Cote de boeuf er ganske store i størrelsen ettersom tykkelsen på “biffen” avgjøres av tykkelsen på ribbeinet på dyret. En “vanlig” Cote de boeuf er ofte fra 1 kilo og oppover, så det er stort sett en perfekt middag for to personer! Grill den hel, og skjær den i skiver før servering.

Ingredienser:
1 ss havsalt
1 ts korianderfrø
1 ts paprikapulver (gjerne hot)
1 ts hel sort pepper
1 ts sennepsfrø
4 ss meierismør, romtemperert
1 ss ramsløkpurè
1 ts sitronsaft
1 kilo Cote de Boeuf
1 dl rapsolje
400 g gulrøtter (gjerne små)
2 ss honning (jeg har brukt bringebærhonning fra Kjartans Honning)
1 ss Hot Sauce (gjerne fra Midsummer)
2 ss eplesidereddik
4 ss vann
1 ss frisk timian
4 ss grovhakkede hasselnøtter

Forberedelser (inne på kjøkkenet):
Start med å lage ruben til kjøttet. Ha salt, korianderfrø, paprikapulver, pepper og sennepsfrø i en morter og knus til en fin krydderblanding. Her kan du også tilsetter andre krydder hvis du vil.
Ta kjøttet ut av kjøleskapet og la det ligge på kjøkkenbenken minst en halvtime før du skal grille.
Skrell gulrøttene og kok dem i lettsaltet vann i 2 minutter til de begynner å bli litt myke. Avkjøl dem i kaldt vann. Tørk dem godt.
Kjør smør, ramsløk og sitronsaft i en food prosessor til et grønt smør. Smak til med salt og pepper.

Ved grillen:
Pensle Cote de boeufen med litt rapsolje og krydre med rikelig med rub.
Grill kjøttet på direkte varme til det er gyllent på begge sider. Flytt kjøttet over på indirekte varme, sett i steketermometeret og la kjøttet ligge til det har ca. 56 grader i kjernetemperatur. Hvis du vil ha det råere, så tar du det litt før, og hvis du vil ha det bedre stekt, så lar det det ligge litt lenger.
Ta kjøttet av grillen og la det hvile i 10 minutter før du skjærer det i skiver.
Pensle gulrøttene med olje og grill dem på direkte varme til de er gylne rundt hele. Legg gulrøttene over i en ildfast form som tåler grillen sammen med honning, hot sauce, eplesidereddik, vann, timian, hasselnøtter og litt av ruben. Sett formen på indirekte varme og la dem stå til gulrøttene er helt møre og sausen har tyknet litt.

Servering:
Skjær kjøttet i fingertykke skiver og server med grillede gulrøtter og ramsløksmør.

Tips:
Du kan gjerne også servere poteter bakt på grillen til denne retten. Legg små kokefaste poteter på et stort ark aluminiumsfolie sammen med litt smør, litt olje, salt, pepper og friske urter. Pakk sammen folien til en pakke og sett den på indirekte varme til potetene er møre.