Dette er en av årets enkleste forretter! Snart er den norske aspargesen i butikken, men frem til det må vi klare oss med den utenlandske! Da er det viktig å kutte av nederste del, og skrelle hver asparges!

Hvordan lykkes med asparges på grillen spør du? Jeg har et lite tips jeg bruker hver gang. Både for å ha kontroll på at aspargesen blir perfekt, men også for å kunne forberede mest mulig, slik at jeg kan sette meg ned og være gjest på min egen grillfest. Jeg forkoker derfor aspargesen i lettsaltet vann og avkjøler dem i kaldt vann inne på kjøkkenet. Noen vil mene dette er juks, men jeg mener det er nøkkelen til suksess! For å lykkes på grillen handler alt om forberedelser – og gode råvarer!

Ingredienser (til forrett til 4 porsjoner)
16 asparges (her kan du bruke både hvite og grønne)
2 dl olivenolje
1 dl hvitvinseddik
2 dl friske urter (feks persille, estragon og kjørvel)
1/4 rød chili, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss rapsolje
salt og pepper
100 g parmesan, i tynne skiver
1 dl salte ristede peanøtter, grovhakket

Forberedelser:
Kutt av 1-2 cm nederst på aspargesene. Kok dem i 1-2 minutter i lettsaltet vann. Hvis du bruker hvite asparges må de koke litt lenger. Sett kjelen i vasken og la kaldt vann renne over aspargesene til de er kalde. Legg aspargesen på kjøkkenpapir til tørking. Dette kan du gjøre tidlig på dagen.
Kjør sammen olivenolje, hvitvinseddik, urter, chili og hvitløk med en stavmikser eller i en food prosessor til jevn urteolje. Smak til med salt og pepper.

Ved grillen:
Pensle apargesene med rapsolje og krydre med salt og pepper.
Grill aspargesen på direkte varme til de er gylne rundt hele. Dette tar 2-3 minutter.
Legg aspargesene over på en tallerken og vend dem inn i halvparten av urteoljen.
Anrett aspargesene og topp med parmesan og peanøtter.

Tips: Topp gjerne retten med friske urter før servering.