Med en vanlig ruterbillett kommer du ut til de vakre øyene i Oslofjorden. En av disse øyene er Gressholmen, som henger sammen med Rambergøya og Heggholmen. En kort båttur ut fra Aker Brygge finner du en for mange ukjent oase. På fine dager er det mange som tar turen ut hit, men det er allikevel sjelden det virker folksomt og overfylt. Og det er kanskje her du finner byens fineste uteservering! Og enda bedre – her er det langt fra like folksomt som på Aker Brygge…

Gressholmen Kro meny
Alle bildene i innlegget er tatt av Mats Dreyer

De siste årene har Gressholmen Kro blitt pusset opp, og de har letet etter engasjerte mennesker til å drive kroa. I mange år har nok maten på Gressholmen Kro vært preget av høye priser og kvalitet som ikke har levd helt opp til forventingene på et så vakkert sted. Men nå er det endelig bygget et ordentlig restaurantkjøkken på stedet, og det er endelig lagt inn vann. Dette legger nok mer til rette for å lage god mat enn det noen gang har vært laget der ute. At det ikke er lov med motorisert trafikk på øya gjør det enda mer idyllisk, men det gjør også at råvarer, drikkevarer og annet som kreves for å drive en restaurant må fraktes i traller fra brygga. 

Kokkene som nå styrer kjøkkenet er portugisiske, og det gjenspeiler seg i maten. Menyen er liten, men allikevel fristende. Jeg tenker at på et slikt sted er det bedre med få retter som er bra, enn en a la carte meny som er så lang at kokkene ikke klarer å levere topp kvalitet. Du får klassiske retter som reker og blåskjell, men blåskjellene er dampet i cider og har et hint av ingefær. Du får også en kjøttrett, en fiskerett og en vegetarrett. I tillegg til oliven og småretter for deg som vil bare ha litt snacks til ølen.

Greesholmen Kro torsk

Vi prøve både torsk, bønnegryte og langtidsbakt svineribbe. Torsken var fersk og fint stekt med bakte småpoteter, grillet paprikapurè, spinat og fritert salvie. Smaken av Norge, med eksotiske innslag. Bønnegryta var smakrik og god. Svineribba var mør og god, og trivdes godt i selskap med potet- og hvitløkspurèen og stangsellerisalaten. Kanskje hadde det vært enda bedre hvis ribbebitene var glaserte, slik at de ikke virket så tørre. Og kanskje blir stangsellerisalaten byttet ut med aspargessalat nå når den norske aspargessesongen banker på…. Men dette er pirk :-)

Gressholmen Kro langtidsbakt ribbe

Servicen er tilbakelent, enkel og hyggelig. Maten bestilles og betales inne i baren, og du henter maten vår den lille brikken vibrerer. Enkelt og helt greit på et slikt sted. Fordelen er at du kan gå når du er ferdigspist, og slipper å vente på regningen. En annen fordel er jo at Gressholmen Kro også slipper å ha så mange servitører på jobb, noe som forhåpentligvis gjør at prisene kan holdes på et ok nivå. 

Gressholmen Kro

Kanskje hadde vi håpet at en stor grill hadde møtt oss på den fantastisk fine uteplassen sammen med lukten av god mat… En grill ute ville skapt enda med liv og kontakt med kokkene. Og hva hadde vel passet bedre enn et stort område der kokkene på øya dyrket sine egne grønnsaker og urter som brukes i maten?

Men endelig er maten på Gressholmen kro oppe på et bedre nivå enn noen gang, og med bedre mat enn det man kanskje forventer på en cafè ute på en av byens øyer. Jeg håper bare at folk snakker om maten og stedet til alle de kjenner, slik at dette blir en suksess. Mange gjester betyr at kokkene kan leke seg enda mer, og kanskje vil kvaliteten og stemningen bli ENDA bedre!?

Gressholmen Kro Bønnegryte

Har du ikke vært ute på Gressholmen enda? Pakk sekken og dra ut når sola skinner! Ta med deg håndkle for en dukkert, og la engangsgrillen ligge igjen hjemme. For maten – den finner du på Gressholmen Kro!

Men husk: i mai har kjøkkenet stengt mandager og tirsdager, men har åpent 12-19 resten av uka. I juni og resten av sommeren utvider de åpningstidene!

Les mer om Gressholmen Kro HER!

Gressholmen Kro

Alle bildene i dette innlegget er tatt av Mats Dreyer!