Alle bildene i dette innlegget er tatt av Mats Dreyer!

Gladmatfestivalen 2017 er igang, og jeg er her for å promotere min nye bok “Maten vi deler” som er årets Gladmat-bok. Det betyr at du har mulighet til å sikre deg boken før resten av landet hvis du er i Stavanger under Gladmat-festivalen! Boka kommer i bokhandel i august, men du kan forhåndsbestille den HER hvis du vil ha den hjem i posten så fort den kommer på lager.

Et fast innslag under Gladmat-festivalen er Gladmat-frokosten, som har forskjellige tema hvert år. I fjor var tema Ville vekster – og i år var det tid for smoothier. Berit Nordstrand er lege, 6-barnsmor, foredragsholder, forfatter og ernæringsekspert. Kjartan Skjelde driver restaurant Tango og Fish & Cow i Stavanger, og er en stjernekokk med sansen for de gode smakene. Sammen har de laget boken “Verdens beste smoothier!”. En ambisiøs tittel, men dette er smoothier som både består av smaker satt sammen av en av landets beste kokker – med næringsstoffer som gjør hele kroppen glad. Kjartan har satt sammen smakene, og Berit har kvalitetsikret at smoothiene inneholder både vitaminer, fett og andre viktige ting som gjør at kroppen klarer å nyttiggjøre alle næringsstoffene i det du drikker.

Frokosten foregikk på Ostehuset Sentrum i Stavanger, og startet med en kort introduksjon av boka før frokosten kom på bordet. Her ble det servert tre smoothier fra boka, i tillegg til oster fra Bo Jensen, blant annet Lille Aske, som du kan lese om HER. I tillegg kom det kyllingegg, glutenfrie bananpannekaker, godt brød, nypisket smør og noen søte fristelser på bordet. Mens vi forsyner oss av frokosten sier Kjartan noen ord om tankene bak smakene og oppskriftene i boka, før Berit får ordet. Og når du først gir Berit Nordstrand ordet, og lar henne prate om et tema som engasjerer henne -så er det vanskelig å stoppe henne. Hun begynner å prate om viktigheten av en god frokost, og hva den gjør med kroppen, men glir raskt over til prate om temaet for sin aller nyeste bok – som kommer til høsten: nemlig tarmen. Hun prater om lokalet vi sitter i som om det var vår 7 meter lange tarm. Med stort smil og gnister i øynene forklarer hun hva som skjer fra vi putter maten i munnen og til den kommer ut. På en leken, elegant og engasjerende måte forklarer hun hva som skjer med maten, hvor viktig det er å gi bakteriene riktig mat for at de skal leve godt – og gi deg både godt humør, god fordøyelse og ikke minst energi. Mer om Berit sin nye bok kommer jeg nok til å skrive mer om når den kommer ut…

Jeg har aldri i mitt liv lært så mye i løpet av en frokost, og har plukket med meg de fire viktigste tingene jeg skal skal ta med meg inn i min hverdag:
*Spise noe fermentert hver dag.
*Drikke litt Tjukkmjølk hver dag.
*Spise 1-2 ts kaldslynget honning hver dag.
*Spise mer grønnsaker, og spesielt fra Korsblomstfamilien. Det vil si feks brokkoli og rosenkål.

Nå er jeg klar til å starte dagen for fullt – full av energi og ny kunnskap.