Når jeg skal bake boller, så vender jeg alltid tilbake til den samme grunnoppskriften! Min favoritt-bolleoppskrift er laget av “bakeren fra Lom” – Morten Schakenda. En fantastisk oppskrift som jeg leker meg med, tilsetter nye ingredienser og utforsker. Men grunnoppskriften – den er den samme!
Nå i disse bloggtider har det blitt populært med eltefrie boller og brød, men for meg er fortsatt litt av sjarmen å se en deig eltes, og ha mulighet til å gi den både omsorg og kjærlighet. For meg handler baking om håndtverk.
Kanelboller med rosiner
2015-10-25 14:56:27
Total Time
2 hr
Boller
- 1 kg hvetemel
- 1/2 liter h-melk
- 150 g sukker
- 1 ts salt
- 1 ts kardemumme
- 1 egg
- 50 g fersk gjær
- 150 g smør i terninger
- 200 g rosiner (gjerne økologiske)
Fyll
- 150 g meierismør, romtemperert
- 2 ss kanel
- 1 dl sukker
Instructions
- Legg rosinene i varmt vann i ca 15 minutter.
- Varm opp melken til ca 30 grader. Ha den i en kjøkkenmaskin og rør ut gjæren. Ha i mel, sukker, salt, kardemumme og egg. La deigen elte sakte i ca 15 minutter til den slipper bolle.
- Tilsett smøret i terninger og la kjøre i ytterligere 15 minutter til deigen igjen slipper bollen.
- Hell av vannet av rosinene og vend dem i litt mel. Bland rosinene inn i deigen.
- La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
- Kjevle ut deigen til en firkantet "leiv". Smør 150 g temperert smør utover deigen. Strø på sukker og kanel. Rull deigen sammen til en "rullekake".
- Kutt rullen i skiver og legg på et bakebrett dekket med bakepapir. Brett "skjøten" på hver bolle under bollen, slik at den ikke spretter opp når den stekes. La heve i ca halvtime til dobbel størrelse.
- Pensle bollene med sammenpisket egg og stek på 200 grader i 15-17 minutter.
Notes
- Pynt gjerne kanelbollene med melis og kokos!
Maten vi deler https://nykvist.no/
