Vår jul ble i år feiret i Danmark, i leten etter kule rekvisitter, props til matstyling, julestemning og gode opplevelser. Første stopp på årets juletur var i en trehytte i toppen av et tre i Konsmo. Les mer om oppholdet her.

Foto: Mats Dreyer     Tekst: Jan Ivar Nykvist

Etter en natt i tretopphytta gikk turen med Color Lines speedbåt fra Kristiansand til Hirthals. For en deilig og genial måte å komme seg raskt til Danmark på…. Noen få timer ombord, og du kan kjøre i land i Hirthals. Dette er muligens ikke verdens mest spennende ferge eller Danmarks mest sjarmerende by, men en smart måte å reise på hvis du skal nedover i Danmark. Vårt første mål var Aarhus som etterhvert har blitt en av våre favorittbyer i Norden. Koselige gater, bra restauranter, en streetfoodhall som leverer og fantastiske mennesker. Her bodde vi i en fantastisk Air Bnb leilighet midt i sentrum, tett på både gågater og shoppingliv, men allikevel i et rolig område. Vi kan på det varmeste anbefale dette stedet for overnatting hvis du skal til Aarhus.

Etter noen rolige dager i Aarhus var det igjen tid for å bevege seg. Denne gangen gikk turen til Fyn, i underkant av to timer fra Aarhus. Fyn er Danmarks tredje største øy, og rommer ca 460.000 innbyggere. Små handlegater med uavhengige butikker, sjarmerende kafeer og fin stemning. Vi rakk en rask tur innom Odense før vårt hovedmål for turen sto for tur. Vi hadde booket en natt på Falsled Kro med ettermiddagskaffe, champagne, 8-retters gourmetmiddag og frokost dagen etter.

For et sted og for en følelse man får idet man åpner dørene til Falsled Kro. Dama i resepsjonen følger oss inn på rommet, som ligger i et av de andre byggene over veien, og er en suite. To etasjer, peis, stor sofa og bad med både dusj og badekar. Vi har ikke spart på luksusen når vi først skulle den lange veien til Falsled Kro.

Vi legger fra oss bagasjen på rommet, og tusler over veien tilbake til peisestuen (eller baren om du vil). Det er 8 grader og yr i lufta. Det er ingenting som minner om vinter, men vi kjenner knapt dråpene idet vi entrer peisestuen der det venter ettermiddagskaffe med “eftermiddagslækkerier”. Etter kjøreturen gleder vi oss til noe varmt i koppen og noe godt på tallerkenen foran peisen. Utrolig hyggelig, selv om vi kanskje så for oss noe litt annet enn en liten sitronterte. Sitronterten var god den, men det hadde smakt bedre med noe salt mat når det var en stund siden frokost, og et par timer til middag. Men da har vi lært til vi evnt kommer tilbake neste gang.

Tilbake på rommet fyrer vi opp i peisen og slapper av før middagen. På bordet sto en flaske Falsred Kros egen gin, tonic, isbiter og sitron, så her er det bare å lage seg sin egen drink hvis man ønsker. Jeg er foreløpig ingen stor fan av gin, så jeg ringte baren og de kom med en flaske loklat øl med smak av valnøtter istedet. En fin start på kvelden, og på oppholdet på Falsred Kro.

Tiden går fort i vakre omgivelser i godt selskap, så før vi rekker å sukke er det igjen tid for oppmøte i peisestuen. Denne gangen møter vi opp nydusjet og oppdresset – klare til middag. Et glass Champagne serveres sammen med tynne skiver av lokal spekeskinke og et par store oliven i peisestuen før vi geleides inn i selve restauranten. Et vakkert glassbygg er bygget inntil den klassiske og historiefylte kroa. Her møter det moderne det tradisjonelle, noe som skaper et vakkert rom der man kan nyte utsikten til alle sider. Naturen er som store malerier som forandrer seg fra morgen til kveld, fra sommer til vinter. Nå er det mørkt ute, og vi nyter synet av de opplyste skulpturelle trærne utenfor vinduene.

Servitøren pratet med oss under ettermiddagskaffen, og noterte ned om det var noen allergier, om vi ville ha vann med eller uten kullsyre og om når vi ønsket å gå til bords. Dette gjør at middagen blir ytterst effektiv, ettersom alle detaljene om oss allerede ligger klare til både servitører og kokker når vi ankommer til kveldens middag. Effektivt, men kanskje også litt upersonlig, ettersom dette gjør at vi mister en del av småpraten, spørsmålene og kjemien med servitørene. Ved ettermiddagskaffen ville også servitøren forklare kveldens meny. Da ba vi han holde menyen hemmelig, slik at vi kunne bli overrasket når maten ble servert. Det er for oss halve morroa. Bakdelen når rettene ble servert var at servitørene sannsynligvis tenkte at vi hadde fått menyen grundig presentert under ettermiddagskaffen, og at vi derfor synes at “kamskjell med bønner” var en grundig nok presentasjon ved bordet. Kanskje må vi skylde oss selv for at vi ikke lot servitøren få presentere menyen under kaffen tidligere på dagen allikevel… Men når kokkene selv serverte maten, så fikk vi en grundig presentasjon, som om vi ikke visste noen ting på forhånd. Det liker vi :-)

Kveldens meny startet med kveldens mest utfordrende rett vil nok mange si. Posjert østers med vårløk fra hagen, oksehjertetartar og syltede grønne hyllebær. En god rett når alt blandes sammen, og en fin syre fra hyllebærene gjør retten både spennende og god.

Etter østersen kommer “kamskjell med bønner”, som høres litt bedre og fristende ut hvis man i presentasjonen får med seg at kamskjellene er pannestekte og serveres med estragon og mandler, frikassè med bønner og røkt flesk. Ikke den beste kamskjellretten vi har fått servert, men sammen med bønnene og flesket blir dette en rustikk og god rett. De sarte kamskjellene blir litt borte i de andre smakene, men alt i alt er dette en godkjent rett.

Torskefilet fra Faaborg med persille, snegler, fjorårets sopp og ramsløk er dessverre kveldens kanskje kjedeligste rett. Alle smakene er milde, og istedenfor å bygge hverandre opp, glir de inn i hverandre og blir til en litt smaksløs rett.

Vi hopper raskt videre til kveldens neste rett, som er blant kveldens beste. Sellerirot fra hagen med syltet trøffel og lardo, saltede plommer og eplevinaigrette. Her er det fydlig smak fra selleriroten blandet med syrlighet, friskhet og eleganthet. Med slike retter kunne vi lett vært vegetarianere. Ihvertfal til neste rett kommer.

Det er nesten ikke lov å si det, men jeg ELSKER andelever. Ordentlig feit, fransk andelever. Når den er riktig tilberedt er det noe av det aller beste jeg får servert. Versjonen på Falsled Kro nesten en av de beste jeg har smakt. Men bare nesten. En vakker rullade med andelever fylt med fransk trompetsopp. Rulladen er porsjert i andefett til den er perfekt varmebehandlet. Rulladen skjæres så i skiver og serveres. Så langt er alt perfekt. Hekt til kokken kommer og øser over to dl kirsebærsaus. Sausen er forsåvidt god til andeleverrulladen, men i små doser. Da hadde denne retten vært magisk. Men med to dl saus over retten ligger andeleveren og svømer i saus, og mister både sin egen smak, og det elegante som var der før sausen ble tømt over. Det er synd når retten er nesten perfekt. Men bare nesten.

Det har nå vært en del mektige retter på bordet med andelever, smør og fløte. Vi begynner derfor å bli mette når den rosastekte gråanda kommer på bordet. Med salvie og strandløk, syltet pære og saus med sitronpepper er dette en smaksrik, mektig og vellykket rett.

Servitørene på Falsled Kro er generøse med vinen, så vi sitter nå med 5 halvfulle glass hver på bordet, og må be om en pause før neste rett, slik at vi får et pusterom, med mulighet til å tømme noen av vinglassene.

Og når vi trodde vi var i rute, så kommer det to nye glass vin på bordet. Servitøren mener vi må prøve to forskjellige viner til ostene. En stor ostetralle kommer inn fra sidelinjen, og vi velger oss ut noen gode franske oster til vinene vi har fått servert.

Desserten på en restaurant sier mye om kjøkkenet, og viser om kjøkkenet satser fullt ut fra appetittvekker til dessert, eller om de konsentrerer seg mest om de salt rettene. En god restaurant med respekt for seg selv, som vil hevde seg i Michelin guiden har egne konditorer og dessertkokker som tryller frem kunstverk på tallerkenen som eksploderer i munnen. Desserten på Falsled Kro er enkel, og veldig julete. En fikenkompott er dekket med en stor sablèkjeks og toppet med en is laget av søtmelksbrød og karamelliserte valnøtter. Ved bordet heller servitøren over en varm karamellsaus som redder en ellers ganske ordinær dessert. Vi blir ikke blåst av banen, men det er en enkel, god og grei dessert.

Kaffe og petit four serveres i peisestuen før vi tar kvelden. For vi har hørt rykter om at frokosten på Falsled kro er noe vi MÅ få med oss… Til kaffen serveres en sitronterte (for andre gang) og noe servitøren kaller en “sjokoladekake med cognackrem”. Sitronterten serveres i et liten kremmerhus med marengsen formet som en softis på toppen. “sjokoladekaken” er rett og slett vanlig støpt sjokoladekonfekt fylt med en cognackrem.

Turen over veien til rommet er forfriskende og vi trenger en liten gåtur før vi kryper opp i de store og fantastiske sengene. Når vi kommer tilbake på rommet har de satt frem vann i “Falsred Kro flasker” på nattbordet og en liten Summerbird konfekt på puta. Små søte ektra oppmerksomheter som man ikke får så mange steder, og som gjør at man kommer tilbake. Selv om man selvfølgelig betaler for det når regningen kommer….

Før vi la oss til å sove tok vi en prat om dagen som hadde passert, og kom inn på middagen. Vi var enige om at det hadde vært bra, men ikke overveldende. Kanskje forventet vi for mye? Men det må man også nesten kunne gjøre til den prisen. Og hvorfor serveres alle rettene på vanlig kjedelig hvitt porselen? Hvorfor har ikke Falsled kro inngått samarbeid med en lokal keramiker, slik at mat og servise flettes enda bedre sammen på et spesialdesignet og vakkert servise produsert i området? I tillegg får man da fortalt en historie der man kan fremheve flere danske kunstformer i løpet av middagen. Et servise som matcher stedet og maten er ikke avgjørende for smaken, men det er viktig for utseende, førsteinntrykket og det er med på å skape en helhet. På vei hjem fra Fyn reiste vi innom Kasper Würtz i Horsens. han var tilfeldigvis hjemme og lot oss komme inn og kjøpe keramikk. Vi gikk amokk, så du vil se mer av hans keramikk her på bloggen etterhvert. Kunne Kasper vært en fin samarbedspartner for Falsled Kro? Dette er mannen som blant annet lager keramikk og tallerkner til stjernerestauranten Galt i Oslo.

Før avreise står vi opp tidlig og gjør oss klare til frokost. Vi settes tilbords og serveres kaffe, te, Skyr med bær og nøtter, speilegg av vaktelegg, lokal spekemat og ost, eplejuice og sitronvann. Nybakte croissanter, brioche og grovbrød. En fantastisk frokost som gjør dette til en helt fantastisk start på dagen.

Før avreise må vi innom resepsjonen for å gjøre opp. Og det er ingen tvil: skal du til Falsled Kro må du planlegge, sette av penger – og ikke minst tenke at den summen du betaler i Danske Kroner blir ganske mye mer når den trekkes fra konto i NOK.

Så hva koster et slikt luksusopphold?

Vårt opphold:
1 natt i suite
Ettermiddagskaffe ved ankomst
Champagne og snacks i baren
8-rettes middag med vin
Kaffe og petit fous
Frokost på avreisedagen

For denne herligheten betalte vi totalt 15.000 norske kroner for to personer.

Ja, du leste riktig. Det kostet 15.000 NOK. Så da kommer jo det naturlige spørsmålet: er det verdt det?
Det er ingen tvil om at dette er et fantastisk sted med masse sjarm og historie. Det serveres god men ikke halsbrekkende eller revulosjonerende og spektakulær mat. Rommene er fantastiske og fulle av sjel. Du får det lille ekstra, og litt i tillegg til det igjen. Men prisen du betaler er jo i gjengjeld ganske stiv.

Man besøker nok ikke slike steder så mange ganger, så hvis du har noe å feire eller vil oppleve noe spesielt, så kan dette være stedet for deg. Men husk at et døgn forsvinner fort, og det gjør de 15.000 kronene også….

Et godt altarnativ til en tur til Kalsled Kro er en natt på hotell i Oslo og middag på Restaurant Alaise. Da slipper du utgifter til transport helt til Fyn, du kan unne deg en natt på Grand Hotel eller The Thief, maten på Alaise er magisk – og du vil ende på en prislapp langt under 15.000 kroner….