De siste årene har Norge og verden fått tusenvis av bloggere som skriver om travle hverdager med klær, sminke, krig, fred, brudd, vesker – og mat. De fleste bloggere med en drøm om å leve av det og håve inn millioner på sponsorer, produkter og påspanderte reiser. Heldigvis er det bare noen veldig få som klarer dette. Dette gjør at de fleste av oss må blogge om det vi brenner for, det vi elsker og det vi lever for. Dette skaper en troverdig blogg, og ikke en blogg der innholdet styres av hvilken sponsor som betaler mest. Ja, alle bloggere sier at de kun sier ja til avtaler og samarbeidspartnere som leverer et produkt de står 100% inne for. Jeg tror det handler mer om hvor stor pengesekken som settes på bordet er. Det er lett å vike fra sine prinsipper hvis summen er stor nok…. Dette gjelder både såkalte rosabloggere og oss matbloggere. Nå er jeg ny i matbloggverdenen, og skal være forsiktig med å kaste stein, for plutselig møter jeg meg selv i døra.

dør

Kan man stole på en restaurantanmeldelse når innlegget er merket med “sponset”? Finner du de beste reisetipsene i et blogginnlegg som er merket med “sponset”? Eller er det virkelig bloggerens favorittsminke når innlegget er merket med “sponset”? Dette er jo innlegg og meninger bloggerne har fått penger for å skrive. Alle bloggere vil selvfølgelig si at de skriver sin ærlige mening uansett… Men ville bloggerne skrevet noe negativt om et produkt vedkommende har fått mange tusen for å reklamere for? Usikker….

Noen matbloggere deler ivrig om seg med gode oppskrifter, inspirerende tekster og troverdig innhold. Andre er mer opptatt av å få spandert turer, middager og produkter. Noen matbloggere deler flere intime detaljer fra privatlivet og soverommet enn de deler matoppskrifter. Fordelen med dette er at det finnes en matblogger for alle der ute. Let deg frem, og finn din favorittmatblogger. Alle er de med på å øke interessen rundt maten, gleden og råvarene – og det er det aller viktigste!

Hvorfor lykkes noen matbloggere bedre enn andre? Jeg tror det viktigste svaret på dette er troverdighet. Det er selvfølgelig opp til deg å bedømme hva du legger i dette begrepet, men jeg tror de fleste følger den matbloggen de føler er mest troverdig. Den største matbloggen av dem alle, Trines Matblogg, har rundt 40.000 lesere hver eneste dag. Dette er ikke så veldig langt unna Sophie Elise, som for øyeblikket har landets klart største blogg. I 2010 kunne media melde av Trine Sandberg var landets største matblogger med 1400 daglige lesere. I dag er hun fortsatt landets største – nå med 40.000. Grunnene til at det er Trine som har lykkes aller best med sin blogg er mange. Også her kommer troverdighet inn som et stikkord. Trine har siden sitt første innlegg i 2007 levert kvalitet, gode oppskrifter og matopplevelser som inspirerer. Nå skal det også sies at hun har utviklet seg enormt både styling og foto siden DETTE innlegget, som er et av hennes aller første. Hun har også gitt ut kokebøker, vært i media – og nå lansert sin egen youtube-kanal. I tillegg har hun nå kommet i den posisjonen at hun har landets største oppskriftsdatabase på bloggen sin. Dette gjør at nesten uansett hva du Googler av oppskrifter, så kommer bloggen til Trine høyt opp. I tillegg har Trine skånet privatlivet sitt, og kun delt oppskrifter og historier fra matbordet og matreiser. Nå skal det sies at også Trine er sponset på sin blogg. Men hun har allikevel en fin blanding mellom inspirerende oppskrifter og noen sponsede innlegg. Det kan selvfølgelig diskuteres om Trine følger med i tiden og leverer verdens trendy og pulserende gastronomi på bloggen sin. Kanskje ikke, men jeg tror ikke det er målet hennes heller. Trine skriver om sine hverdagsmiddager, for folk flest – og hun lykkes. Jeg bøyer meg i kokkehatten for det Trine har fått til. 

Hva var egentlig poenget med dette innlegget? Jeg er usikker, men jeg vil kanskje at du som leser tar alt som står på en blogg med en klype salt neste gang du leser det – ihvertfall innlegg som er “sponset”.

Jeg vil avslutte dette innlegget med å sende deg avgårde til landets største blogg. Nei, jeg leser ikke “rosablogger” til vanlig, men kom over dette innlegget når jeg klikket meg rundt før jeg skrev dette innlegget. Les, lær, se opp – og ha en fantastisk helg!