Parma er kjent for mye, blant annet sin Parmaskinke og parmesan. I begynnelsen av forrige uke ble jeg invitert til Italia av Parmigiano Reggiano for å se byen, møte menneskene, og ikke minst få oppleve selve produksjonen av den verdenskjente parmesanen. Jeg fikk sponset reise, opphold og mat av Parmigiano Reggiano, så dette er derfor et sponset innlegg. Bildene er tatt av Mats Dreyer!

Parma Maten vi deler Parmigiano Reggiano

Svaret var enkelt da jeg og fotograf Mats ble invitert, for parmesan er et produkt jeg bruker mye av, og et produkt jeg OFTE plukker frem når jeg skal lage noe godt, enten det er en tirsdag i juni eller en lørdag i oktober. Parmesan er en av de få råvarene jeg alltid har i kjøleskapet mitt, sammen med sitron og økologiske egg! Jeg får ikke betalt for å skrive dette innlegget, men jeg tenker at det er naturlig at du får være med på den fantastiske reisen vi hadde, til tross for en litt humpete start….

Reisen begynte litt knirkete allerede når klokka ringte mandag morgen. Det var stans i togtrafikken, og toget til Gardermoen var forsinket. Vi hadde planlagt at vi skulle være på Gardermoen en time før avgang, ettersom vi hadde sett på nett at køen i sikkerhetskontrollen kun var 5 minutter. På grunn av forsinkelsene var vi på Gardermoen 47 minutter før avgang, noe vi visste at kunne bli knapp tid. I det vi kommer frem til innsjekkingsautomaten er det 44 minutter til avgang, og automaten er derfor stengt. Vi puster fortsatt rolig, og går til den manuelle innsjekkingsskranken. Dama bak disken var under middels hyggelig, og gjorde lite for at vi, og de fire andre som kom med det forsinkede flyet, skulle få en hyggelig start på reisen.

Parmigiano Reggiano

Heldigvis hadde vi pakket lett i små kofferter, og fikk beskjed om at vi kunne løpe gjennom sikkerhetskontrollen ettersom vi hadde kofferter som var godkjent for håndbagasje, slik at vi rakk flyet. Vi måtte bare kaste alt vi hadde med av parfymer etc, slik at bagasjen var «lovlig». Så langt så bra….

Den største utfordringen var bare at de nå (av en eller annen grunn) hadde bestemt seg for å sjekke ALL bagasjen i sikkerhetskontrollen manuelt… Det sto på skjermene at det var 5 minutters ventetid, men i realiteten sto vi i 45 minutter i sikkerhetskontrollen, og måtte se resten av reisefølge dra fra oss, på vei til Parma.

Vi fikk etter mye om og men, og mange timers venting på Gardermoen, både kommet oss gjennom sikkerhetskontrollen, bestilt nye flybilletter (på egen regning), og kommet oss avgårde til Italia.

Vi får underveis på flyturen tilsendt flere bilder fra restauranten de andre sitter på, En gourmet-restaurant vi sååå gjerne skulle vært med på….. Når vi ankommer hotellet i Parma kl 22.30 viser det seg at alt i Parma i stengt, og vi ender opp med en lokal kebab i en mørk bakgate, toppet med bløt pommes frites – varmet i mikroen.

Vi tar tidlig kvelden – og herfra kan det kun gå en vei – oppover!

Vi blir vekket grytidlig på det erværdige Starhotel Du Parc , et steinkast unna Parma sentrum. Vi tar oss en enkel frokost før vi drar avgårde  for å besøke en av parmesanprodusentene i området! Dette besøket skal du få høre mer om på bloggen litt senere! Grunnen til at vi blir hentet så tidlig er at vi skal få med oss hele prosessen fra melka kommer inn, til ferdige oster has i former og settes til lagring. En morsom og interessant opplevelse jeg gleder meg til å fortelle deg mer om.

Parmesan Parmigiano Reggiano

Vi ble deretter tatt med til en lokal restaurant utenfor byen der vi både fikk være med på pastakurs på kjøkkenet, og fikk spise en fantastisk autentisk og god lunsj med hjemmelaget pasta med parmeskinke og parmesan, og oksefilet fylt med de samme ingrediensene! En mektig lunsjmeny med fantastiske og gode råvarer!

Parmesan Parmigiano Reggiano

Etter den heftige lunsjen fikk vi noen timer «fri» der vi kunne gå rundt og utforske byen på egenhånd. Det ble tid til å se byen, samt litt props-shopping. Heldigvis fant vi en hel gate fylt med bruktbutikker, antikk og kjøkkenutstyr. En drøm for en kokk- og matstylist! Her fant vi noen skatter som vi ikke har sett maken til før… Du vil nok se resultatet etter Parma-shoppingen her på bloggene i tiden fremover, og kanskje i fremtidige bøker…

Et par timer shopping går fort, og vi rekker knapt å løpe gjennom vannstrålene i dusjen før vi igjen blir hentet – for å spise på nok en restaurant! Denne gangen en rutikk restaurant i sentrum, og på menyen står det potet- og ricotta toppet med parmaskinke og naturlig nok saus laget på Parmigiano Reggiano. Stappmette drar vi videre til en lokal bar for et glass vin før vi igjen finner hotellsengene etter nok en dag fylt med inspirasjon, inntrykk, nye møter og matglede.

Pasta Parmigiano Reggiano

Tre dager i parma går fort, særlig når vi kommer forsinket første dagen,  programmet er hektisk og det er mye man skal rekke på få dager. På veien til flyen slippes vi av på en bitte liten restaurant med navn «Trattoria Ai Due Platani» for lunsj, langt ute på den Italienske landsbydga.. En liten restaurant som skal vise seg at vil bli turens store, sjarmerende høydepunkt. Døra er nedklistret av Michelin-klistemerker, noe som betyr at de ihvertfall har blitt nevnt i den populære guiden. Og etterhvert vil vi forstå hvorfor. Maten er enkel, men perfekt laget med fantastiske råvarer. Pastaen er hjemmelaget og fylt med en fløyelsmyk ricotta-krem, spekeskinkeskivene er løvtynne, Parmaskinka er litt mer modnet enn andre steder og isen er hjemmelaget rett ut av ismaskinen… Selv om vi er mette, så fortsetter vi å spise. Vi er i mathimmelen, og den ene retten etter den andre er perfekte, og gir oss gåsehud. Superlativene sitter løst, og elle er nok enige i at hit vil vi tilbake. Så hvis du skal til området i sommer, så bør du legge turen innom «Trattoria Ai Due Platani»!

Turen er over, og det er tid for å takke for oss. Stappmette etter lange dager med inntrykk for både mage, øye og hjerte vender vi nesen nordover, og hjem til moderlandet. Dette har vært en fantastisk tur som vil bli husket leeenge… Turen var så fin at vi faktisk vurderer Italia som reisemål i sommer.

Hva kunne vært bedre? Vel, ikke mye… Men hvis man først skal plukke en slik tur fra hverandre, så savnet vi at restaurantene serverte noen av de fantastiske grønnsakene vi så på markedene rundt i byen. Det var mye kjøtt og pasta, men lite fisk og grønnsaker. Nå er det jo en kjent sak at nord-Italia er god på kjøtt, mens du lenger sør finner mer fisk og freshere grønnsaker.

Parmigiano Reggiano

Så hva blir konklusjonen? Sannsynligvs blir det Italia-tur i sommer – med bil! Da har vi muligheten til å bevege oss rundt, og få med oss det beste Italia har å by på.

Jeg har ikke fått betalt for å skrive dette innlegget, med Parmigiano Reggiano har betalt fly, hotell og maten på reisen. Dette gjorde også at vi fikk sett mer av byen enn vi kanskje hadde gjort som turister. Takk til Parmigiano Reggiano for en fantastisk tur :-* #sponset