Det er under en uke igjen til jul, og det er MYE som står igjen for de fleste av oss før julekvelden kan komme! En av de aller viktigste tingene i jula for de fleste er nok det som serveres på tallerkenen og i glasset. Hvordan får jeg ribbe sprø i år som i fjor? Når stenger polet? Hva skal man drikke til årets julemat? Er det øl og akevitt som i fjor? Skal du ha Champagne til pinnekjøttet? Hvor mye pinnekjøtt var det per person igjen?

I år som i fjor (og året før) er det alt for mange spørsmål og ting som må være “riktig” for at jula skal bli “perfekt”. Og kanskje planlegger du litt for lite pinnekjøtt. Kanskje glemte du epler til ribba som du vet tante Britt er så glad i. Og kanskje rakk du ikke å vaske taket og stryke juleduken.

Men er det så farlig når man endelig sitter der julaften og de du er glad i er samlet rundt julebordet? Hva er det da som er viktig? Jo: maten og drikka som serveres – og menneskene som sitter rundt bordet. Det er det som skaper tradisjoner, minner og den gode julefølelsen.

Så viktigere enn at du rekker å stryke juleduken eller pusse sølvtøyet er at du planlegger og forbereder godt, slik at du kan sette deg ned sammen med de andre og nyte kvelden.

Så for å gjøre forberedelsene litt enklere for deg, har jeg i dette innlegget tenkt til å foreslå tre viner du kan ha i hus, som dekker de fleste behov i jula. De er gode å drikke, samtidig som de passer til julens mat! Så må jeg jo være ærlig på at jeg er bedre på mat enn jeg er på vin, så jeg har forhørt meg litt rundt, og kommer frem til tre ikke for dyre og krevende viner som både du, tante, svigermor og lommeboka kan like! Og viktigere enn andres mening og pris – viner jeg synes er gode!

Gustave Lorentz Crémant d’Alsace Brut – kr 177,50 på polet
Den første vinen er en Crémant. Jean-Georges er Lorentz-familiens vinmaker i sjette generasjon og eier av vinhuset Gustave Lorentz. Vinhuset som ble etablert i 1836 eier i dag 33 hektar vinmarker i Bergheim i Alsace, hvorav 13,5 hektar er klassifisert som Grand Cru Altenberg og 1,5 hektar som Grand Cru Kanzlerberg. Gustave Lorentz er anerkjent for sine crémant- og hvitviner verden over og for sitt sterke fokus på å bevare råvarene og miljøet vinen dyrkes i. I 2009 bestemte produsenten seg for å gå over til økologisk produksjon i sine egeneide vinmarker, og fra og med 2012-årgangen har vinene godkjennelse og sertifikat fra ECOCERT.

“Crémant” betyr direkte oversatt “kremet”, og refererte opprinnelig til musserende viner laget med mindre trykk, noe som gjør boblene bløtere og munnfølelsen mer kremete. Crémant gir ofte en fantastisk vin for pengene for de som ønsker en stil lik den fra Champagne.

Gustave Lorentz Crémant Brut er fremstilt ved bruk av méthode traditionnelle, og er preget av lange tradisjoner og godt, gammelt håndverk. Den oppstår gjennom en blanding av tre druetyper: Chardonnay gir friskhet og fruktighet, Pinot Noir gir lengde og smak av mørke bær, og Pinot Blanc gir eleganse.

Denne Crémanten har smak av eple, sitrus og et hint kjeks og gjærbakst. Forfriskende syrlighet og mineralske toner, med god balanse og ren avslutning.

Denne passer perfekt som aperitiff og til sjømat, lyst kjøtt og halvfaste oster.

Pinnekjøll Jul

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2016 – kr 149,90 på polet
Dette er en vin produsert av samme produsent som Crémanten over. Dette er da en riesling med mineralsk duft med hint av sitrus. Lett, tørr og en delikat bouquet. Stram og mineralsk med smak av sitrusfrukt.

Denne vinen passer fint til saltet eller røkt svinekjøtt, fisk og sjømat. Hva med å prøve den til årets pinnekjøtt? Eller hva med å servere denne vinen til en asiatisk svinenakke med rosenkål og mandelpoteter? En annerledes vri på julemiddagen som gjør seg selv i ovnen…

 

 

 

Peis jul

Stonewood Pinot Noir – kr 139,90 på polet
En god rødvin hører også jula til! Både i glasset foran peisen, men også til julematen. Her handler det mye om personlig smak. kanskje har du en favoritt du kjøper år etter år? Eller kanskje er du klar for noe nytt?
Stonewood er 100% California og laget av Pinot Noir. Vinen har de klassiske pinot noir aromaene og et smaksbilde dominert av bringebær og kirsebær, og de solfylte vekstforholdene gir et rikere og mer modent uttrykk. 12 måneders lagring på eldre eikefat tilfører vinen en behagelig og velbalansert struktur.

Stonewood passer ypperlig til ribba, men fungerer også meget godt i glasset alene. Eller om gave til far som har alt?

Sannsynligvis finnes det bedre, dyrere viner som passer enda bedre til julematen, men her er ihvertfall tre av mine favoritter i år! Dette er viner som passer godt både i glasset og under juletreet. Og kanskje viktigere enn mye annet nå i en tid for det er mye som skal handles inn til mange – dette er viner til en fornuftig pris som ikke blakker deg helt før januar igjen banker på døra…

Svinenakke jul

Ha en fantastisk jul! Og husk: pust! Og forbered så godt i år at du kan sitte tilbords og skåle sammen med de du er glad i – istendenfor å stå på kjøkkenet hele kvelden med forkle rundt halsen og svetteperler i panne….