Det er vår i lufta mange steder i landet, og det betyr at grillsesongen er på vei! Noen av mine lesere vet jeg er helårsgrillere, men for mange er påsken selve startskuddet for grillsesongen. Sola varmer mer og mer for hver dag, og det er på tide å børste støvet av grillen! Fremover blir kveldene lysere og varmere, og ikke noe smaker så vår og sommer som et grillet måltid!

Og for at du skal være ekstra klar for årets grillsesong, så har jeg her plukket ut mitt favorittutstyr fra Bakeren og kokken som gjør at det blir enda enklere for deg å bli sommerens grillkonge eller -dronning! Jeg har også en konkurranse på Instagram, der du kan vinne alle disse produktene. Premien er sponset av Bakeren og kokken! Det eneste du trenger å ordne selv er grillen, råvarene og gjestene…

Det aller viktigste når du skal trylle frem et grillmåltid gjestene prater om i ukesvis, så er det flere ting som er viktig. Det kanskje viktigste er at du har en grill som du er trygg på, og som du kan bruke. Det er ikke størrelsen det kommer an på, men at grillen passer ditt bruk, med en størrelse som står i stil med hvor mye du skal grille, og hvor mange du skal grille til. Hvis din kjære sier at han MÅ ha den største grillen på markedet, og han bare griller til deg og seg selv to ganger i året, så spørs det vel om det bare er for å kunne skryte av en grill som er størst i nabolaget. Så er det selvfølgelig viktig med gode råvarer. Selv på grillen er det vanskelig å gjøre gull av gråstein, så planlegg godt! Bruk tid på å finne de beste råvarene – og bruk råvarer som blir bedre på grillen! Hvis du skal grille biff, så smaker for eksempel en entrecôte mer enn en indrefilet. Hvis du skal grille fisk, så velg fisk som tåler en runde på grillen. Hel fisk er alltid godt på grillen, og hvis du skal grille porsjonsstykker, så egner laks og kveite seg bedre enn torsk.

Når du har grillen og de gode råvarene på plass, så er det bare utstyret som står igjen før du kan invitere til tidenes grillaften! Det er ikke mye utstyr du trenger for å lykkes på grillen, men da er det viktig at du velger riktig utstyr!

Grillstarter
En grillstarter mener jeg er et must hvis du griller på kullgrill. Det er rett og slett en beholder som du fyller med grillkull. Legg en tennbrikett, og kullet er glødende varmt på 15 minutter, da kan du helle kullet over i grillen og starte grillingen umiddelbart. Helt uten tennvæske.

Steketermometer
Et digitalt steketermometer er det jeg kanskje bruker aller mest når jeg griller. Jeg bruker det både når jeg griller kjøtt og fisk. Da er du sikker på at resultatet blir like bra hver gang, og du slipper å klemme på biffen for å gjette om den er rosa i midten. Et digitalt termometer er mer nøyaktig enn et manuelt “gammeldags” et! Jeg bruker mitt digitale steketermometer like mye inne på kjøkkenet som ute ved grillen. Og husk at et digitalt steketermometer trenger ikke å være avansert. Det viktigste er at du kan stille inn ønsket kjernetemperatur, og at det er lett å forstå.

Kniv
Gode kniver er ikke viktig under selve grillingen, men desto viktigere når du skal forberede, og ikke minst når du har grillet ferdig og skal skjære opp kjøtt, fisk og grønnsaker. Disse fantastiske knivene er fra Yaxell, og kommer til å bli MYE brukt, både inne og ute! Det viktigste er at du har en stor og god kokkekniv, og hvis du skal utvide knivsamlingen, så er det fint med litt forskjellige størrelser til forskjellig bruk. En liten kniv er jo bedre og renskjære og kutte grønnsaker med.

Støpejernspanne
En ildfast form som tåler grillen eller en støpejernspanne (uten trehåndtak) er genialt på grillen! Da kan du både bake torsk eller andre fisketyper som kan være vanskelig å lykkes med rett på grillen. Du kan også bruke den til desserter eller grønnsaker som for eksempel ratatouille som ikke er så lett å legge lett på grillen…

Fjøl
En stor og god fjøl er også viktig! Både når du skal forberede, kutte grønnsaker og dele og kjøttet og fisken. Men også når du har grillet ferdig, og skal transjere (kutte opp) der ferdiggrillede kjøttet før servering.

Stekepinsett
Kast grillhaffelen som sannsynligvis fulgte med i settet med grillutstyr når du kjøpte grillen. Bruk heller en stekepinsett som gjør at du lett for tak i kjøttet og grønnsakene når du skal snu det, uten at du stikker hull på kjøttet og kjøttsaften renner ut. Det kan også være lurt å ha en god stekespade til å snu fisken med.

Grillbørste
Når grillingen er unnagjort, så er du allikevel ikke helt ferdig. Da bør du rengjøre grillen før den pakkes bort til neste gang du skal grille. Varm opp grillen og børst over med en grillbørste i stål – og vips er grillen klar for neste runde på 1 minutt! Jeg bruker også en stålbørste på grillristen innimellom grillingen, hvis jeg for eksempel har grillet sjøkreps til forrett, og skal over til kjøtt til hovedrett, eller før jeg skal grille dessert.

Så lykke til med grillingen! Dette blir en bra grillsesong :-)