Neida, vi har ikke gått helt av skaftet i Norge og gjort til Champagne til ulovlig vare… Men vet du hva? Dette er enda litt dummere…

Har du kanskje kjøpt musserende vin på Vinmonopolet for å gi den bort i gave til ei god venninne eller til vinlotteriet på jobben? Vurderer du kanskje å gi en god vin til noen til jul? Vin er en gave som stort sett alltid faller i smak. Har du av og til gått etter emballasjen, og valgt en som er pakket inn i en fin tøypose eller cellofan fra produsenten? For mange er dette avgjørende når man skal kjøpe en gave, og gjør at vinen kan være ekstra hyggelig å gi bort.

vin-tøypose

Men dette er det altså nå slutt på i lille Norge. Nå må importørene fjerne cellofan og tøyposer på sitt lager før de sendes ut til Vinmonopolet. Den italienske musserende vinen Bottega Petalo Moscato (som du ser over) er blitt solgt i en rosa silkepose og med sløyfe rundt halsen siden den ble lansert i Norge for tre år siden. Nå er det slutt på den innpakningen – i Norge.

“Hvorfor det?” spør du kanskje deg selv nå? Grunnen er rett og slett at “Helsedirektoratet anser embalasjen for å være i strid med reklameforbudet for alkohol. Emballasjen anses for å være «massekommunikasjon i markedsføringsøyemed”. En av landets bestselgere innen champagne, Alexandre Bonnet Grand Réserve, er siden lanseringen i 2007 blitt levert i cellofan fra produsenten. Produktet har samme emballasje verden over, men får altså ikke lov i Norge. Cellofanen er ikke merket med noe reklame, eller navnet på produsenten, men selve cellofanen blir altså sett på som reklame….

Og trodde du det var alt? Neida: esker, trekasser og sylindre i hardt materiale tillates, mens cellofan og gavepose tillates ikke. Dekorasjon av emballasje og dekorasjon på flaske tillates, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Hilde Skyvulstad. Med andre ord: en sylinder i hardt materiale med produsentens navn og reklame på tillates, men cellofan og gaveposer uten reklame blir forbudt…. Det er godt Helsedirektoratet brukes arbeidstimene og ressursene på en fornuftig måte! Dette vil vel sannsynligvis resulterer i enda dyrere viner, og enda mer smugling! Bra jobba Norge og Helsedirektoratet!

Når det er sagt: jeg skulle jo ønske at vi Nordmenn så mer på innholdet, brukte fagmenneskene som jobber i Vinmonopolet for å få råd – og ikke kjøpte vin etter hvordan flasken så ut. Dette handler nok om at vi nordmenn kan for lite om vin, og har for mange varianter å velge mellom… Fordi flasken er rosa og kommer i en “vakker” tøypose betyr det ikke at det gjenspeiler innholdet. Spør heller en av de dyktige ansatte der du kjøper vin neste gang du skal gi bort en gave – så får du en vin som kanskje ikke ser så “crazy” og “morsom” ut, men som smaker bedre, og blir MYE mer verdsatt av den som får den… Garantert!

Skål!