De fleste har et forhold til karamellpudding og creme brulèe (for de av dere som er litt gæerne)! Hvis du tilsetter litt revet appelsinskall, så får du den spanske varianten Creme Catalana. Jeg har her laget min egne variant som smaker jul, barndom og fest! Lag den gjerne i porsjonsformer, og brenn dem av med sukker (som en creme brulèe) før de serveres. Hvis du ikke har en gassbrenner, eller har tid – så dropper du det. Den smaker (nesten) like godt sammen med en sorbet eller noen friske bær!

dessert jul

 

Jule Creme Catalana
Yields 8
Total Time
2 hr
Total Time
2 hr
Ingredients
 1. 8 dl kremfløte
 2. 2 dl melk
 3. 2 vaniljestenger
 4. 1 vaniljestang
 5. 4 stjerneanis
 6. 4 grønn kardemumme (kan sløyfes)
 7. 10 eggeplommer
 8. 150 g sukker
 9. Skallet fra 1 appelsin (gjerne økologisk)
 10. Skallet fra 1 sitron (gjerne økologisk)
 11. Skallet fra 4 klementiner (gjerne økologisk)
Instructions
 1. Ha i melk og fløte i en kjele. Ha i julekrydderet og la trekke på svak varme i 10 minutter.
 2. Dra kjelen til siden og tilsett revet skall av appelsin, klementin og sitron. Hvis du ikke får tak i økologisk sitrusfrukt, så skyll skallet godt før du river det i desserten. La trekke i 5 minutter til.
 3. Pisk eggeplommene og sukkeret sammen i en bolle og spe med fløtemelken.
 4. Sil blandingen over i et litermål.
 5. Fordel blandingen i porsjonsformer som tåler varme. Jeg har brukt små paiformer, men du kan også bruke creme brulèe former eller andre former i egnet materiale.
 6. Stek formene i ovnen på 95 grader til blandingen er stivnet. Dette tar ca 50 minutter. Ikke fortvil hvis det tar lenger tid. Tiden varierer nemlig ut ifra råvarenes kvalitet, hvor ferske egg du bruker, hvor varm blandingen var når du hadde den i formene, hvor jevnt komfyren din steker etc. Her gjelder det med andre ord å ha is i magen.... Den som venter på noe godt osv....
 7. Sett formene kaldt og la de stivne i minimum 2 timer. Dette er en dessert du gjerne kan lage dagen før du får gjester.
 8. Ta ut formene og la dem stå på benken ca 20 minutter før de skal nytes.
Notes
 1. Server gjerne denne desserten med friske bær, en frisk bringebærsorbet eller innmaten fra en pasjonsfrukt. Enda bedre blir det hvis du lager en liten salat av appelsin og klementin som du topper creme catalanene med rett før servering. Da tar du igjen smakene i desserten, samtidig som du tilfører litt ekstra friskhet! Mmmm.....
Maten vi deler https://nykvist.no/