Det er påske, og det betyr fri for mange. Enten du er på hytta eller hjemme, så er påsken en fin unskyldning til å bake! Inviter naboen eller svigermor på nybakte påskeboller! Disse bollene er så saftige at du kan få selv de som er mest skeptiske til gjærbakst til å elske dem. Deigen kan du bruke til å lage vanlige boller, eller gjør som her og fylle dem med vaniljekrem. Med melis og kokos på blir dette verdens beste skoleboller.

Ingredienser (til ca 12 boller):
Jevning:
40 g mel
200 g melk

Deig:
170 g  kald H-melk
1/2 pakke fersk gjær (jeg brukte den røde varianten)
450 g hvetemel
2 ss malt kardemomme
2 egg 
100 g sukker
75 g smør i terninger (jeg brukte Kviteseidsmør som inneholder litt ekstra salt. Hvis du bruker vanlig meierismør kan du tilsette en klype salt i deigen)

Fyll:
2 dl vaniljekrem
1 dl mandelflak
1 dl kakaonibs (jeg har brukt fra Super Nature kjøpt på helsekost)
2 dl melis
4 ss appelsinsaft
Gul konditorfarge

Fremgangsmåte:
Start med jevningen ved å ha mel og melk i en kjele. Kok opp under omrøring. Når jevningen tykner og når kokepunktet tar du kjelen av varmen og har jevningen i en bolle. La avkjøles til romtemperatur. 
Løs opp gjæren i en bakebolle sammen med melken. Løs opp gjæren. 
Ha i hvetemel, sukker, kardemomme og 1 egg.
Elt med en eltekrok i 10 minutter.
Ha i smøren og elt videre i ca 20 minutter på lav hastighet. 
Deigen er ferdig når du kan dra litt i deigen uten av den “sprekker”. Da er den fleksibel, og deilig å jobbe med. Deigen skal være ganske løs, men allikevel slippe bollen.
Hvis den ikke er klar, så elter du den litt lenger. Av og til må den eltes i 30 minutter. 
La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
Kna ut bollen og legg dem på et bakebrett med bakepapir.
Lag små groper i bollene og ha i vaniljekrem.
La heve i ytterligere 30 minutter.
Pensle bollene med et sammenpisket egg.
Stek bollene på 225 grader midt i ovnen i ca 8-10 minutter til de er gylne.
Avkjøl bollene.
Bland ut melisen med appelsinsaften. Spe med vann til ønsket konsistens. Farg melisen med gul konditorfarge.
Ha melisen på bollene og topp med mandler og kakaonibs.

Tips:
Jeg har i tillegg toppet bollene med bipollen fra Super Nature. Du kan også gjerne pynte med tørkede spiselige blomster for ekstra farge.